U bent hier: Home > Auvergne-Rhône-Alpes > SavoieDepartement Savoie

Het departement Savoie ligt in het oostelijke deel van Frankrijk in de Alpen. In het noorden grenst het aan Haute-Savoie, in het oosten aan Italië, in het zuiden aan Hautes-Alpes, in het westen aan Isère en Ain. Het departement strekt zich uit over het zuidelijke deel van het vroegere hertogdom Savoie; vandaar de naam. Algemeen aangenomen wordt dat de naam Savoie is afgeleid van het Latijnse woord Sapaudia of Sabaudia, wat staat voor "land bedekt met berken". Savoie wordt ingedeeld in 11 regio’s: Aix-les-Bains & Lac du Bourget, Albertville, L’Ávant-Pays Savoyard, Chambéry, Les Bauges, Le Beaufortain, La Chartreuse, La Combe de Savoie, La Maurienne, La Tarentaise en Le Val d’Arly. Veel interessanter is het feit dat het departement niet minder dan 555.000 hectare gebergtes rijk is, 175.000 hectare woud, 12.500 hectare wateroppervlakten en 2200 kilometer waterlopen. Met andere woorden: een onuitputtelijke, natuurlijke rijkdom. Voeg daarbij een aanzienlijk kunsthistorisch stads- en dorpspatrimonium en een zeer gewaardeerde gastronomie. Deze gevarieerdheid zorgt ervoor Savoie een van de meest geliefde toeristische departementen van Frankrijk is. De hoofdstad is Chambéry. www.savoie-mont-blanc.com.Departementshoofdstad Chambéry
Chambéry telt momenteel een kleine 60.000 inwoners en was van 1232 tot 1860 eeuw de hoofdstad van het zelfstandige Savoie. Na de aansluiting bij Frankrijk in dit jaar wordt Chambéry de provinciehoofdstad van de Savoie. De stad wordt beheerst door het slot van de heren van Chambéry en de graven en hertogen van Savoie, later ook de koningen van Sardinië. Het bouwwerk uit de 14de en 15de eeuw ondervond veel schade van twee branden in de 18de eeuw. Bij een rondleiding bezichtigt men o.a. de gotische Ste-Chapelle uit 1408 en de donjon van de feodale burcht. Het mooiste monument is de extravagante Fontaine des Eléphants aan de Rue de Boigne. De fontein herinnert aan generaal Comte de Boigne (1751-1830) die een groot deel van zijn in India gemaakte fortuin aan zijn geboortestad schonk. In het zuidwesten van Chambéry staat het 17de-eeuwse landhuis Les Charmettes waar de filosoof Rousseau van 1732 tot 1742 woonde. De tuin is overdekt met wijnranken en is een bezoek meer dan waard. Ook het museum dat gewijd is aan het leven van Rousseau is interessant. www.chambery-tourisme.com.


Aime
Aime is gelegen in de Tarentaise vallei onder het skigebied van La Plagne en is tevens de hoofdstad van het kanton van Aime. De meest dichtbij zijnde stad is Albertville. De voormalige basiliek van St-Martin uit de 11de en 12de eeuw is thans een oudheidkundig museum. In dit monument van Pre-Romaanse en Romaanse architectuur bevinden de overblijfselen van een Gallo-Romeins gebouw en van een kerk met crypte uit de 5de en 6de eeuw. www.laplagne-vallee.com.


Aix-les-Bains
Aix-les-Bains ligt op de oostelijke oever van het Lac du Bourget aan de voet van de Mont-Revard. Aix-les-Bains is wereldberoemd als kuur- en toeristenoord met een zeer constant klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 12 °C. De bronnen waren al bij de Romeinen bekend. Jaarlijks worden zo'n 45.000 genezingzoekenden (vooral mensen met reumatische aandoeningen) opgenomen. Bezienswaardig zijn o.a. de Thermes Nationaux, de Arc de Campanus, Temple de Diane en het Musée Faure. De hete bronnen van Thermes Nationaux zijn het hele jaar voor kuren geopend. De 9 meter hoge Arc de Campanus is een restant van een oude Romeinse triomfboog en de Romeinse tempel van Diana is zonder specie gebouwd. Het Musée Faure bezit werk van schilders zoals Cézanne, Renoir en Jongkind. Vanuit de twee havens in Aix-les-Bains, Le Petit en Le Grand Port, kunt u de jachten en de vissersbootjes bekijken. Er is ook een strand. Vanuit Aix-les-Bains kunt u een boottocht maken over het Lac du Bourget of het Canal de Savières. Een mooie tocht is die naar de Abbaye d'Hautecombe. In deze benedictijnenabdij is het mausoleum van de Savoyard Dynastie ondergebracht. www.aixlesbains.fr en www.aixlesbains-rivieradesalpes.com.


Albertville
In 1992 zijn hier, in de skigebieden van Les Trois Vallées en La Plagne, de 16de Olympische Winterspelen gehouden. Vanwege de komst van de Olympische Spelen is de A430 tussen Albertville en Chambéry aangelegd. De stad is nu prima over de weg bereikbaar. Vanuit Albertville zijn er ook goede verbindingen met Annecy, Chamonix en Chambéry. Ook is de stad per TGV te bereiken. Het oude stadsdeel Conflans is interessant voor liefhebbers van geschiedenis. Deze stadswijk was tot de 17de eeuw een op zichzelf staand stadje onder de naam Conflans. In deze tijd werd op de rechteroever van de rivier de Arly een nieuw stadsdeel gebouwd. In 1835 werden deze stadsdelen met elkaar verbonden onder de naam Albertville. Het moderne Albertville biedt de toerist o.a. uitgebreide winkelstraten, bars, restaurants en een theater. In het zuidwesten van de stad ligt het Olympische park met de openingstoren, het ijsstadion en La Halle Olympique met de grootste indoor-klimmuur van Frankrijk. Het Maison des Jeux bezit een unieke collectie voorwerpen die betrekking hebben op de winterspelen van Albertville. Andere bezienswaardigheden zijn de 18de-eeuwse barokke Église St-Grat, de robuuste Tour Sarrasine uit de 12de eeuw en het Château de Manuel de Locatel. Dit kasteel uit de 16de eeuw is alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken.  www.albertville.com.


Bourg-St-Maurice
Bourg-St-Maurice is strategisch goed gelegen tussen de passen van de Iseran, de Petit-St-Bernard en de Roselend. Het ligt in het grensgebied met Italië en het Parc National de la Vanoise. De Romeinen gebruikte het stadje als verbindingsplaats tussen Milaan en Lyon. Bourg-St-Maurice bezit geen echte bezienswaardigheden maar is een prima uitvalsbasis voor wandel en watersport liefhebbers. In het Maison de Tarantaise-Vanoise is het toeristen- en gidsenbureau gevestigd. Hier kunt u informatie krijgen over wandel- en trektochten in het Parc National de la Vanoise. Watersporters kunnen er zwemmen, vissen, kanoën, raften en kajakken. www.lesarcs.com.


De Chartreuse
In de departementen Isère en Savoie ligt het beboste en bergachtige gebied van de Chartreuse. U komt er door vanaf Grenoble de D512 richting Chambéry te volgen. Het Monastère de la Grande Chartreuse is bekend vanwege de Chartreuse-likeur die er sinds 1605 door monniken wordt gestookt. Het klooster ligt westelijk van St-Pierre-de-Chartreuse langs de D520-Bis. Het geheime recept bestaat uit meer dan 130 ingrediënten. De ongeveer 40 monniken leven in stilte en afzondering. Het klooster is dan ook niet voor publiek opengesteld. Het in het gebouw gevestigde Musée de la Correrie is gewijd aan het leven van de kartuizer monniken. https://chartreuse-tourisme.com.


Col d'Iséran
De Col d'Iséran is met 2764 meter de hoogste verharde bergpas van Frankrijk. Vanuit Val d'Isère kunt u deze Alpenpas via de D902 bereiken. De Col d'Iséran, die de dalen van de Tarentaise en de Maurienne met elkaar verbindt, is meestal alleen van juli tot en met september sneeuwvrij. Vanaf Val d'Isère komt u eerst over de 2528 meter hoge Belvédère de la Tarentaise vanwaar u een mooi uitzicht heeft over het Massif de la Vanoise. Aan de andere kant van de Col d'Iséran ligt de 2503 meter hoge Belvédère de la Maurienne vanwaar u uitzicht heeft op drie met gletsjers omgeven bergtoppen. Dit zijn de 3676 meter hoge Uia di Ciamarella, de 3638 meter hoge Albaron en de 3750 meter hoge Pointe de Charbonnel. Zelf biedt de Col d'Iséran niet zo'n goed uitzicht.


Col du Galibier
De 2645 meter hoge Col du Galibier is is een van de mooiste passen in Frankrijk en is vooral bekend vanwege de beklimmingen van de berg tijdens de Tour de France. De Galibier is alleen te bereiken als de Col du Télégraphe (noordzijde) of de Col du Lautaret (zuidzijde) is bedwongen en dat maakt de bergpas tot een van de zwaarste Alpencols uit de wielergeschiedenis. Op de Galibier staat een monument ter nagedachtenis aan Henri Desgrange, de eerste directeur van de Tour de France. In de zomer organiseren de lokale wielerclubs en het toeristenbureaus toertochten waarbij ook de Galibier beklommen moet worden.


Lac d'Aiguebelette
Het 550 hectare grote Lac d'Aiguebelette ligt vier kilometer ten zuiden van Novalaise en is erg populair bij watersporters. Voor de zuidelijke oever, in de buurt van Lépin le Lac, liggen twee eilanden. Op het grootste eiland staat een kapelletje. Het meer is omgeven door beboste heuvels en middelgebergte. Langs de in totaal 17 kilometer lange oever kunt u prima wandelen. Het Lac d'Aiguebelette is een zeer gunstige stek om te vissen. Met een visvergunning kunt u o.a. vissen op snoek, forel en karper. Vanuit Chambéry kunt u via de 987 meter hoge Col de l'Épine naar het meer rijden. De in de kleine bergrug van de Montagne l'Épine gelegen Mont Grelle (1425 meter) is tevens een populaire wandelbestemming. www.pays-lac-aiguebelette.com.


Lac du Bourget
Het Lac du Bourget is met een oppervlakte van 4500 hectare het grootste natuurlijke meer van Frankrijk. Het meer heeft een lengte van 18 kilometer en is op zijn breedst 3,5 kilometer. Vroeger was het meer direct verbonden met de rivier de Rhône. Tegenwoordig wordt het water gekanaliseerd afgevoerd door het Canal de Savières. Aan het Lac du Bourget ligt het wereldberoemde kuur- en toeristenoord Aix-les-Bains. Het meer wordt druk bezocht door watersporters. Ook vissers komen hier graag vissen op o.a. snoekbaars, forel en paling. Rondom het Lac du Bourget liggen veel wijngaarden. www.lebourgetdulac.fr.La Maurienne
Het dal van de Maurienne vormt de zuidgrens van het Parc National de la Vanoise en loopt van de Col d'Iséran tot aan de Combe de Savoie. De dorpjes in het dal zijn populair bij wandelaars vanwege de gunstige ligging ten opzichte van het Parc National de la Vanoise. De plaats St-Jean-de-Maurienne is de belangrijkste plaats in het dal maar vanwege de zware industrie niet erg interessant. Het onaantrekkelijke landschap verandert in prachtig hooggebergte wanneer u het dal verlaat via de bergpassen van de Col de la Croix-de-Fer of de Col du Galibier. Via deze passen komt u in de Vallée de la Romanche. Vanuit deze vallei kunt u mooie tochten maken in het Massif des Écrins. Tussen de Col d'Iséran en St-Jean-de-Maurienne ligt de Haute-Maurienne. In deze streek, waar oude tradities nog in ere worden gehouden, worden in de zomer in Bessans en Bonneval-sur-Arc folkloristische feesten gehouden. De huizen in deze streek hebben vaak de typische lauzes (ruwe leiplaten) als dakbedekking. www.maurienne-tourisme.com.


La Plagne
Het Station Olympique La Plagne ligt tussen de 1800 en 2050 meter en bestaat uit de skistations Aime-2000, Belle-Plagne, Plagne 1800, Plagne Bellecôte, Plagne Centre en Plagne Villages. La Plagne richt zich vooral op de wintersporttoerist en biedt hiertoe zeer veel faciliteiten. Toch kunt u zich hier in de zomer ook prima vermaken. In het gletsjergebied van de 3416 meter hoge Sommet de Bellecôte kunt u, eventueel onder begeleiding van een ski-instructeur, zomerskiën. In de omgeving van La Plagne kunt u mooie wandelingen maken. Een bekende wandeling leidt naar de 2555 meter hoge Mont Jovet. De Mont Jovet is een van de mooiste panoramapunten in de Franse Alpen. Vanaf hier heeft u o.a. zicht op de Mont-Blanc, het Massif des Écrins, het Massif de la Vanoise en de vier toppen van de Grandes Jorasses. Naast skiën en wandelen kunt u in La Plagne o.a. zwemmen in verwarmde buitenbaden, mountainbiken, paardrijden en aan wildwatersport, parapente en deltavliegen doen. Zelfs een afdaling in een heuse bobslee behoort tot de mogelijkheden. www.la-plagne.com.


La Tarentaise
Het dal van La Tarentaise is gevormd door de rivier de Isère en is een van de langste dalen van de Alpen. Het dal van de Tarentaise loopt van Albertville tot aan de 2764 meter hoge Col de l'Iseran. In dit indrukwekkende gebied liggen Courchevel, Moûtiers, Les Trois Vallées en Val d'Isere. Ook ligt het bekende Parc National de la Vanoise in dit gebied. De plaatsjes Tignes en Pralognan vormen beide een goede uitvalsbasis voor tochten in het park. Vanuit Pralognan heeft u tevens een mooi uitzicht op de hoogste berg van het massief, de 3855 meter hoge en door gletsjers omgeven Grande Casse. Het toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van deze streek. Hierbij ligt de nadruk op het winterseizoen, dat twee keer langer duurt dan het zomerseizoen. In de zijdalen van de Tarantaise liggen grote skistations zoals Courchevel, Méribel, Val d'Isère, Tignes, Les Arcs, La Plagne, Val Thorens, La Tania en Les Menuires. www.savoie-tarentaise.com.


Les Arcs
Les Arcs zijn drie skistations die op de helling van de 3227 meter hoge Aiguille Rouge zijn gebouwd. Het bestaat uit de stations Arc 1600, Arc 1800 en Arc 2000 ('s zomers gesloten). In de zomer kunt u in Arc 1600 en Arc 1800 deelnemen aan tal van sportieve activiteiten zoals wandelen, zwemmen, golfen, wildwatersport en parapente. Rondom Les Arcs liggen talloze wandelpaden die door de prachtig beboste hellingen lopen. www.lesarcs.com.


Les Bauges en Le Beaufortain
In het noordwestelijke deel van de Savoie liggen twee bij toeristen vrijwel onbekende streken. Les Bauges geniet nog enige bekendheid vanwege het Lac du Bourget en het kleinere Lac d'Aiguebelette. Door de niet al te hoge bergketens wordt dit deel van de Savoie niet druk bezocht. Toch is de streek vanwege de ongerepte natuur een aantrekkelijke vakantiebestemming. In het 5500 hectare grote natuurpark Réserve Nationale des Bauges kunt u ongestoord wandelen en van de natuur genieten. In het park leven o.a. gemzen en dassen. Ook een wandeling naar de top van de 1699 meter hoge Crêt de Châtillon is aan te raden. Les Bauges is vooral bekend vanwege de bekende kaassoorten die er worden gemaakt, zoals de chevrotin, de vacherin en de gruyère (zie foto). Tussen deze twee gebieden ligt het oud Olympische stadje Albertville. De bergtoppen in Le Beaufortain liggen tussen de 2000 en 3000 meter. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht op het Mont-Blancgebied. Het is gelegen tussen de dalen van Montjoie, Tarentaise en Arly. Rondom het centraal in Le Beaufortain gelegen Lac de Roselend zijn mooie wandelroutes uitgezet. In de Vallée d'Hauteluce ligt het dorpje dat de naamgever is van deze vallei. Hauteluce behoort tot de mooiste dorpen in de Savoie.


Les Trois Vallées
Les Trois Vallées ligt ten zuiden en zuidoosten van Moûtiers en bestaat uit de Vallée de St-Bon, de Vallée des Allues en de Vallée de Belleville. Sinds 1973 zijn de drie dalen via 200 skiliften en 600 km skipistes aan elkaar verbonden. Het gebied is hiermee na Portes du Soleil het grootste skigebied ter wereld. In de Vallée de St-Bon liggen Le Praz, La Tania en Courchevel. In de Vallée des Allues liggen Méribel en Méribel Mottaret en in de Vallée de Belleville liggen St. Martin de Belleville, Les Menuires en Val Thorens. Jaarlijks worden er meerdere FIS wedstrijden georganiseerd in het gebied van Les Trois Vallées. In het gebied heerst, zoals in het gehele departement Savoie, een bergklimaat. Tijdens het wintersportseizoen is de gemiddelde temperatuur 6 °C. Deze metingen vinden plaats in Voglans op ongeveer 300 meter hoogte. In de zomer wordt hier een gemiddelde temperatuur van 18 °C gemeten. Voor elke 1000 meter stijging daalt de temperatuur vanaf het meetpunt ongeveer 4 °C tot 10 °C.  www.les3vallees.com.


Vallée de Belleville (Les Trois Vallées)
De Vallée de Belleville begint direct buiten Moûtiers en loopt uit in Val Thorens, het hoogste wintersportstation van Frankrijk. De vallei is het langste dal van de streek en is prachtig bebost. Val Thorens wordt het hele jaar door druk bezocht. In de zomer is het een populaire locatie om te zomerskiën. Buiten de skipistes om heeft Val Thorens ook een snowboard-park met onder andere een grote half-pipe. De pistes liggen op de gletsjers van de 3562 meter hoge Aiguille de Péclet, de 3530 meter hoge Aiguille de Polset en de 3265 meter hoge Pointe de Thorens. In de Vallée de Belleville ligt tevens Les Menuires. Dit wintersportstation is modern van opzet en in de zomer niet erg populair. Het toeristenbureau van Les Menuires doet er echter veel aan om ook de zomertoerist te vermaken. In de zomer kunt u een o.a. een duik nemen in het verwarmde openluchtbad, vissen, wandelen en aan parapente en deltavliegen doen. https://st-martin-belleville.com.


Vallée des Allues (Les Trois Vallées)
Vanuit Le Praz bereikt u via een smalle weg de Vallée des Allues. Vanaf deze weg heeft u op verschillende plaatsen een mooi uitzicht op de omgeving. Les Allues is de hoofdplaats van het dal maar is minder aantrekkelijk dan de wintersportplaats Méribel-les-Allues. Méribel is na Courchevel qua faciliteiten de tweede plaats in Les Trois Vallées. Vanuit Méribel kunt u in de zomer heerlijke wandeltochten ondernemen. Het toeristenbureau verstrekt informatie over een groot aantal gemarkeerde wandelingen in de omgeving. www.meribel.net.


Vallée de St-Bon (Les Trois Vallées)
Tussen de plaatsjes Brides-les-Bains en Bozel heeft u toegang tot de 14 kilometer lange Vallée de St-Bon. In het dal, dat een onderdeel is van het wintersportgebied Les Trois Vallées, liggen o.a. de dorpjes St-Bon-Tarantaise, Le Praz, La Tania en Courchevel. Courchevel is een van de populairste wintersportbestemmingen in Frankrijk en bestaat uit drie skistations. Om ze uit elkaar te kunnen houden wordt de hoogte achter de naam van het station vermeld. Het zijn Courchevel 1550, Courchevel 1650 en Courchevel 1850. De plaats is vooral op de wintersporter gericht. In de zomer valt er hierdoor niet veel te beleven. Toch kunt u in de omgeving van Courchevel wel mooie wandelingen maken. Bij het toeristenbureau kunt u zich laten informeren over de verschillende wandelroutes. Veel wandelingen beginnen vanuit het op 1827 meter hoogte gelegen Praméruel. www.lebonguide.com.


Montmélian
De vroegere vesting Montmélian ligt aan de voet van de Roche du Guet en wordt omringd door wijngaarden die uitstekende wijnen produceren. De AOC vin-de-savoie telt verschillende crus. De crus die men in de omgeving van Montmélian produceert zijn montmélian, arbin, chignin-bergeron cruet, abymes en apremont. Boven op een rots staat een imposant kasteel uit de 11de eeuw. www.montmelian.com.


Moûtiers
Moûtiers telt ruim 4100 inwoners en is het toegangspunt tot het skigebied Les Trois Vallées. Moûtiers is tevens een halteplaats voor de TGV vanuit Lyon en Parijs. Het plaatsje was vroeger een belangrijke spil in de handel tussen Milaan en Lyon. Tot aan de 11de eeuw heette de plaats Darantasia. De bouw van een klooster zorgde voor de naamsverandering van Darantasia in Monsatrium. Deze nieuwe naam verbasterde op zijn beurt weer tot Moûtiers. In de 8ste-eeuw werd Darantasia de residentie van een aartsbisschop. Naast zijn voormalige paleis staat de kathedraal St-Pierre. In de kathedraal bevinden zich historische elementen en objecten die teruggaan tot aan de 9de eeuw. In twee 14de-eeuwse torens die deel uitmaken van het voormalige bisschoppelijke paleis zijn het toeristenbureau en het Musée de l'Academie de la Val d'Isère ondergebracht. In het museum vindt u archeologische en historische voorwerpen uit verschillende periodes zoals sieraden, wapens en aardewerk. Moûtiers vormt de toegangspoort tot de drie dalen van het wintersportgebied Les Trois Vallées. Ook kunt u vanuit Moûtiers de Vallée de Pralognan bereiken. Deze vallei maakt geen deel uit van Les Trois Vallées en is in de winter relatief rustig. www.coeurdetarentaise-tourisme.com.


Parc National de la Vanoise
Het Parc National de la Vanoise is een van de grootste nationale parken van Frankrijk. Het park is over een lengte van 14 kilometer verbonden met het naburige Italiaanse natuurpark Gran Paradiso. Samen met dit park vormt het gebied het grootste aaneengesloten (beschermde) natuurgebied van West-Europa. Het in 1963 opgerichte park is vooral opgericht om de laatste ongerepte bergen van de Vanoise te beschermen tegen het oprukkende wintertoerisme. Het park beslaat met zijn oppervlakte van 54.000 hectare een derde van de Savoie en varieert in hoogte tussen de 1250 en 3855 meter. De Grande Casse is de hoogste top in het gebied. De langeafstandswandelroutes GR5 en GR 55 lopen door het park en zijn onderdeel van een 500 kilometer lang netwerk van wandelpaden. Het Parc National de la Vanoise is de drukst door trekkers bezochte streek in de Franse Alpen. Om al deze trekkers onderdak te verschaffen heeft het park ruim 40 trekkershutten. Het park kent een gevarieerde flora van meer dan 1000 soorten en bezit veel grote en kleine gletsjers. Ook leven er veel steenbokken en gemzen. Toegangspunten tot het gebied zijn: Pralognan-la-Vanoise, Tigens en Val d'Isère, Lanslebourg en Lanslevillard. www.vanoise-parcnational.fr.


Tignes
Tignes is een typisch skioord met veel betonbouw en een populair vakantiedoel gedurende het hele jaar. Het is zowel bekend door het op 2100 meter hoogte gelegen Lac de Tignes als door de damwand van het stuwmeer Lac du Chevril. Vanaf een terras aan de N202 heeft u fraai uitzicht over dit project. Het skistation Tignes 2100 bestaat uit Tignes-le-Lac, Val Claret en Le Lavachet. Vanaf het Lac de Tignes lopen kabelbanen tot meer dan 3000 meter hoog (zoals naar het 3459 meter hoge bergstation van de Grande Motte) waar men ook 's zomers kan skiën. In de ruige, natuurlijke omgeving van Tignes kan men bijzonder goed wandelen. Bij het toeristenbureau kunt u informatie krijgen over wandelroutes in de omgeving. Het gidsenbureau organiseert regelmatig wandelingen in het massief van de Vanoise. Tijdens deze wandeling informeert de gids u o.a. over de flora en de fauna van de Franse Alpen.  www.tignes.net.


Val d'Isère
Val d'Isère is al lang een populaire wintersportplaats en bezit een net van pistes met een hoogte tot 3750 meter. De plaats is zowel in de zomer als in de winter erg populair. Val d'Isère ligt in een prachtige natuurlijke omgeving met hoge bergen, bruisende rivieren en zeer fraaie panorama's. Ook Val d'Isère is een typisch skioord met veel hotel- en appartementsgebouwen. In de zomer kunt u er zomerskiën. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan excursies naar de 2764 meter hoge Col de l'Iseran of het Parc National de la Vanoise. Het toeristenbureau verschaft informatie over de goede wandelmogelijkheden in de omgeving.  www.valdisere.com.


Vallée de Pralognan
De Vallée de Pralognan loopt van Moûtiers naar Pralognan-la-Vanoise en vormt de westelijke grens van het Parc National de la Vanoise. Doordat de Vallée de Pralognan niet verbonden is met de Les Trois Vallées is het er in de winter relatief rustig. In het dal liggen o.a. de dorpjes Salins-les-Thermes, Bozel, Brides-les-Bains, Champagny-en-Vanoise en Pralognan-la-Vanoise. Champagny en Pralognan zijn beide een prima uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. De toeristenbureaus in deze dorpjes verstrekken informatie over korte en langere wandelingen. www.pralognan.com.


Valloire
Valloire is een toeristencentrum voor zomer en winter. Het bezit een kerk uit de 17de-eeuw, één van de rijkste versierde kerken van de Savoie.  www.valloire.net.