U bent hier: Home > Bourgondië-Franche-Comté > Saône-et-LoireDepartement Saône-et-Loire

Het departement Saône-et-Loire ligt in het zuiden van Bourgondië en grenst aan zeven andere departementen; Côte-d’Or (noorden), Jura (oosten), Ain (zuidoosten), Loire en Rhône (zuiden), Allier (zuidwesten) en Nièvre (noordwesten). De hoofdstad is Mâcon. Het departement is zes verschillende toeristische streken rijk. De Autunois-Morvan is een natuurgebied dat tweeduizend jaar geleden al de Romeinen erg bekoorde, zoals blijkt bij een bezoek aan Autun. Creusot-Montceau is een gebied van weilanden en vijvers en van het Canal du Centre. De Châlonnais ligt tussen de Côte de Beaune en de Mâconnais, een gebied dat beroemde wijnen voortbrengt, onder andere Mercurey, Rully, Givry en Crémant de Bourgogne. Aan de oevers van de jonge Loire strekt zich de Charolais-Brionnais-streek uit. Zachte hellingen, versterkte boerderijen en kastelen bepalen er het uitzicht. De vlakke Bresse Bourguignonne reikt van de oevers van de Saône tot aan de uitlopers van de Jura. De rots van Solutré intrigeert sinds de prehistorische bewoners van de Mâconnais-Clunisois. Hier heerst een zuidelijke sfeer en vermaarde wijnen zoals Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon en Beaujolais dragen daar toe bij. www.bourgogne-du-sud.com.Departementshoofdstad Mâcon
Het Land van Mâcon (de ‘Mâconnais’ - de stad Mâcon en omgeving) ligt in het zuidelijkste puntje van Bourgondië. Mâcon ligt op perfecte afstand van de wintersportgebieden in de noordelijke Alpen en leent zich aldus uitstekend voor een aangename pauze. U bent vanaf Mâcon via de A40 (richting Genève) in twee uur rijden in de wintersportgebieden Portes du Soleil, Les Aravis en de skigebieden rond Chamonix. Over de A43 (40 minuten ten zuiden van Mâcon) gaat u via Chambéry en de Vallée de la Tarentaise rechtstreeks naar de skigebieden Les 3 Vallées, Espace Killy en de Paradiski. Mâcon zelf ligt op de westelijke oever van de Sâone en is een bedrijvige industriestad. De stad staat in het teken van de handel in Bresse-kippen en wijn. Het wemelt er in de streek van de wijnhuizen, wijnboeren, wijnmusea, privékelders en die van wijncoöperaties. In het Maison des Vins kunt u alles te weten komen over deze regionale wijnen. De ‘Mâconnais' is ook een streek waar goed eten hoog in het vaandel staat. Naast het gevogelte uit Bresse (de enige kippen ter wereld met een AOC) kunt u hier genieten van mals charolaisvlees, Bourgondische wijngaardslakken, de ‘andouillette’ uit Mâcon, kikkerbilletjes, zoetwatervissen uit het dal van de Saône, geitenkazen, wafeltjes en de ‘idéal’ uit Mâcon – twee lekkernijen die ter plekke het lekkerst zijn. Bijzonderheden zijn de voormalige kathedraal Saint-Vincent. De kathedraal werd tijdens de Franse revolutie verwoest. Er resteren nog enkele delen, waaronder het voorportaal en de torens. Tegenwoordig wordt er beeldhouwwerk van de voormalige kathedraal tentoongesteld. Het Musée de Ursulines (in het voormalige Ursulinenklooster met een collectie schilderijen van Franse en Vlaamse meesters), het Hôtel de Senecé (musée Lamartine) en het Maison de bois, een vakwerkhuis uit de renaissance, versierd met bizar houtsnijwerk. www.macon.fr en www.macon-toerisme.nl.


Anzy-le-Duc
Het mooi gelegen Anzy-le-Duc ligt op een heuvel in het dal van de rivier de Arconce. Het dorpje is gesticht rondom een 9de-eeuwse priorij die op haar beurt werd gesticht door het klooster van St-Martin d'Autun. Tijdens de Franse Revolutie raakt de priorij in verval. De Église d' Anzy-le-Duc hield echter stand is nog steeds een van de mooiste romaanse kerken in de streek. De in de 11de eeuw gebouwde kerk heeft een prachtige klokkentoren. Deze achthoekige toren heeft drie verdiepingen die voorzien zijn van veel galmgaten met erboven rondboogfriezen. Het vroeger hoofdportaal is tegenwoordig ondergebracht in het Musée Hiéron in Paray-Le-Monial. In het interieur ziet u vakkundig gemaakte fresco's die helaas in slechte staat zijn. De fresco's beelden o.a. de Hemelvaart van Christus uit en het leven van Johannes de Doper. De kerk wordt 's avonds prachtig verlicht.


Autun
Autun ligt tegen de zuidelijke grens van het Parc Naturel Régional du Morvan, in het hart van Bourgondië. Het is een aansprekend stadje met een Middeleeuws centrum en monumenten uit de Gallisch-Romeinse tijd. Het stadje bezit o.a. een Romeins theater met een doorsnee van 150 meter en resten van Romeinse versterkingen met de Porte d'Arroux en de Porte Saint-André. Verder vindt u er overblijfselen van een 24 meter hoge en 17 meter brede Janustempel. Het belangrijkste gebouw is de kathedraal Saint-Lazare uit de 12de-eeuw. Boven het Romaanse hoofdportaal vindt u een timpaan met het Laatste Oordeel. De omgeving wordt gedomineerd door de bergen Haut-Folin (901 meter), Mont Préneley (885 meter) en de Mont-Beuvray (821 meter). Talrijke wandelpaden doorkruisen hier een gevarieerd landschap: charmante groene valleien doorkliefd door rivieren en beken. Tevens vindt u er uitgestrekte eiken-, beuken, en naaldboombossen. www.autun-tourisme.com.


Berzé-la-Ville
Berzé-la-Ville ligt in het heuvelachtige land van de Mâconnais. In het dorpje staat het in de 11de eeuw door Hugo van Cluny gestichte Château des Moines. In dit buitenhuis voor nieuwe monniken is de Chapelle de Moines gevestigd. De kapel bezit een fraaie collectie romaanse fresco's die pas eind 19de eeuw zijn ontdekt door de boer die de kapel als schuur gebruikte. De fresco's bestaan o.a. uit een 4 meter hoge Christus gekleed in een purperen gewaad, de beschermheilige van de boeren Saint-Blasius en de beschermheilige van de wijnboeren Saint-Vincent.


Bourbon-Lancy
Het kuuroord Bourbon-Lancy ligt op een heuvel boven het dal van de Loire. Het kuuroord heeft zwavelhoudende en lichtradioactieve bronnen met een temperatuur van tussen de 45 tot 60 °C. De bronnen die ongeveer 400.000 liter water per dag afscheiden zouden een heilzame werking hebben op mensen met hart- en vaatziekten en/of reuma. De uit de 18de eeuw stammende gebouwen van het kuuroord liggen buiten het centrum in een fraai park. Naast de gerestaureerde en gemoderniseerde kuurgebouwen vindt u in het park o.a. een zwembad, een camping, tennisbanen, een casino, het toeristenbureau en het Hospice d'Aligre. In deze bij het kuuroord behorende kapel staat een spreekstoel met houtsnijwerk uit de 17de eeuw die Elisabeth d'Aligre, de voormalige abdis van Saint-Cyr, ontving van koning Lodewijk XIV. In de voormalige priorij in de Rue du Musée vindt u het Musée St-Nazaire. In de zomermaanden kunt u hier 's middags een collectie Romeinse munten, Merovingische sarcofagen en 13de-eeuws beeldhouwwerk bekijken. Ook staan er in Bourbon-Lancy fraaie vakwerkhuizen.


Bresse Bourguignonne
Oostelijk van het stadje Tournus, aan de overkant van de rivier de Saône, ligt de Bresse Bourguignonne. De heuvelachtige streek wordt doorsneden door riviertjes en vele meertjes. Hier kunt u kennismaken met het authentieke Franse boerenleven. Het gebied is vooral bekend vanwege de beroemde Bresse-kippen. De witte kippen met hun staalblauwe poten en vuurrode kammen hebben een eigen AOC (appellation d'origine controlée). De kip wordt o.a. gecontroleerd op leefomgeving en voeding. De Bresse-kip scharrelt rond de boerderij maar in de laatste weken van zijn leven wordt het dier in een kooi vetgemest met maïs en melkproducten. Naast pluimvee houden de boeren ook schapen en melkkoeien. Op het land wordt vooral groente, fruit en maïs verbouwd. De belangrijkste plaats van de streek Bresse Bourguignonne is Bourg-en-Bresse. Bourg-en-Bresse ligt 30 kilometer buiten Saône-et-Loire en is de hoofdstad van het departement Ain. Typisch voor dit gebied zijn de lage boerderijen met rode dakpannen en muren van leemwortel. Op de boerderijen staan vaak opengewerkte ronde of vierkante schoorstenen die wel 3 tot 5 meter hoog kunnen zijn. Bij het toeristenbureau van Bresse kunt u informatie krijgen over de kastelen, boerderijen en de écomusées in de streek. De musea besteden o.a. aandacht aan de geschiedenis van de streek, bos- en wijnbouw, landbouwmachines en cuisine régionale.


Cluny
In Cluny herleven niet alleen de middeleeuwen, maar ook een belangrijke Romaanse bouwperiode die verstrekkende gevolgen had. Deze tegenwoordig maar kleine plaats in het zuiden van Bourgondië, ten westen van de Saône, verwierf haar vooraanstaande positie in de middeleeuwen door het reeds in 910 gestichte benedictijner klooster. Vanuit dit klooster werden in heel Europa ongeveer 2000 cluniacenser kloosters gesticht. De diepgaande invloed kwam ook in de bouwkunst van deze kloosters tot uiting. In het Musée Ochier vindt u o.a. 12de-eeuws beeldhouwwerk, religieuze kunst en een fraaie kloosterbibliotheek. www.cluny-tourisme.com.


Chalon-sur-Saône
Chalon-sur-Saône is van vroeger uit een belangrijke handels- en industriestad. Al vanaf het eind van de middeleeuwen genoot de stad faam vanwege de hier gehouden wildmarkten. Halverwege de 19de eeuw vestigde de gebroeders Schneider uit Le Creusot hier een scheepswerf en kwam er een treinverbinding met Parijs tot stand. Tegenwoordig is Chalon-sur-Saône nog steeds een belangrijke industriestad. Ook de gunstige ligging ten opzichte van zowel de Autoroute als de TGV-lijn draagt hieraan bij. Chalon-sur-Saône kent enkele bezienswaardigheden. Vanaf de oorspronkelijk uit de 16de eeuw stammende Tour du Doyenné heeft u een mooi uitzicht op de stad. Het Quartier Saint-Vincent is een mooi winkelgebied met hier en daar prachtige gevels. In het Musée Nicéphore Niepce wordt de ontwikkeling van de fotografie belicht. De uit het begin van de 18de eeuw stammende Église Saint-Pierre heeft een neogotische gevel en enkele interessante beelden uit de 17de eeuw. Het Musée Denon bezit een afwisselende archeologische verzameling vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen.


Cormatin
Het aardige dorpje Cormatin verdient een bezoek vanwege het uit het begin van de 17de eeuw daterende lustslot met zijn prachtige tuinen. Dit indrukwekkende renaissancekasteel bezit een fraai interieur in de stijl van Louis-XIII. Het kasteel heeft mooi beschilderde en gebeeldhouwde plafonds, een statig trappenhuis, wandtapijten, schilderijen en fraai meubilair. Naast het kasteel kunt u ook de kapel bezichtigen.


Couches
Enkele kilometers ten oosten van Couches ligt boven de vallei van de Vielle het 12de-eeuwse kasteel van Marguerite de Borgogne. Volgens de overlevering zou zij in 1315 hierheen zijn gevlucht nadat zij haar man Lodewijk X de Eigenzinnige had bedrogen. De donjon en de torens stammen respectievelijk uit de 10de en de 13de eeuw. Verder vindt u er nog een gevangenistoren, vestingmuren en een ophaalbrug.


La Clayette
La Clayette ligt boven het dal van de rivier de Genette die hier een meer vormt. Het oorspronkelijk 14de-eeuwse kasteel (zie foto) heeft drie vleugels en wordt omgeven door grachten. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. In de bijgebouwen kan een automuseum worden bezocht. Liefhebbers van chocolade moeten een bezoekje brengen aan de chocolaterie van Bernard Dufoux. Dit aan de Rue Centrale gevestigde bedrijf is in heel Frankrijk bekend. De creaties zijn prachtig maar helaas niet goedkoop. Iets ten noorden van La Clayette ligt fraaie Château de Drée. Dit kasteel is wel geopend voor het publiek.


Le Creusot
De industriestad Le Creusot is gelegen is aan de noordelijke rand van het Centraal Massief. De uit Lotharingen afkomstige gebroeders Schneider namen in 1836 het initiatief tot het opstarten van de metaalverwerkende industrie in Le Creusot. De metaalverwerkende industrie vormde samen met de aanleg van een spoorlijn, het graven van het Canal du Centre en de exploitatie van steenkool en ijzererts de grondslag voor de huidige industrie in Bourgondië. In 1841 bouwde ingenieur M. Bolurdon de voor zijn tijd grootste valhamer ter wereld. Wanneer u de stad aan de zuidkant binnen komt rijden ziet u de 100 ton wegende valhamer staan. Le Creusot kent enkele bezienswaardigheden. In het Château de la Verrerie (zie foto) was vroeger de kristalfabriek gevestigd die het glaswerk voor koningin Marie-Antoinette produceerde. In dit kasteel woonde vroeger de familie Schneider. Tegenwoordig is het kasteel eigendom van de gemeente en is het toeristenbureau erin gevestigd. In het hoofdgebouw van het kasteel is het Écomusée de l'Homme et de l'Industrie gevestigd. Hier kunt u kennismaken met de geschiedenis van de metaalindustrie in Le Creusot. In het bijna 30 hectare grote park rondom het kasteel kunt u heerlijk wandelen.


Milly-Lamartine
De toevoeging Lamartine heeft dit dorpje te danken aan de Franse dichter, historicus en staatsman Alphonse de Lamartine. Zijn jeugd bracht hij vanaf zijn zevende jaar door op het buitenhuis van zijn ouders in Milly. Na zijn studies verbleef hij ook nog vaak in Milly. Het buitenhuis dat door zijn betovergrootvader als vendangeoir werd gebouwd, een huis waar men tijdens de druivenoogst verbleef, is voor publiek toegankelijk.


Montceau-les-Mines en Blanzy
In de 17de eeuw werden bij Montceau-les-Mines en Blanzy omvangrijke steenkoollagen gevonden. De exploitatie hiervan begon pas in de 18de eeuw. Vanaf deze tijd ontwikkelde de streek zich in een hoog tempo. Het indrukwekkende industriële landschap en het historische belang van sommige mijnen en fabrieken is erg interessant voor historisch geïnteresseerden. In het Musée de la Mine in Blanzy kunt u kennismalen met het leven en de zware arbeid van de mijnwerkers. De bezichtiging onder leiding van oud werknemers van de mijnen is zowel boven- als ondergronds. In het Musée des Fossiles in Montceau-les-Mines kunt de in de steenkolenlagen gevonden fossielen van planten, dieren en schelpen bezichtigen. Wanneer u geïnteresseerd bent in het de geschiedenis van het onderwijs dan kunt u een bezoekje brengen aan het Maison de l'École in Monteceau. In dit schooltje vindt u leslokalen zoals die er in de 19de eeuw uitzagen.


Paray-Le-Monial
Paray-Le-Monial ligt ten westen van Cluny en is bekend vanwege de romaanse basiliek en als bedevaartsoord in de Heilig-Hart-verering. Op 27 december 1673 verscheen Christus voor de eerste maal aan zuster Margaretha-Maria-Alacoque en toonde haar zijn Heilig Hart. Deze kerk is gebouwd in de 11de eeuw en was oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Naar aanleiding van de Heilig-Hartdevotie werd de kerk verheven tot basiliek en in 1875 werd zij toegewijd aan het Heilig Hart (Sacré-Coeur). De kerk is gebouwd in cluniacenzer stijl en wordt beschouwd als een kleine uitgave van de inmiddels gesloopte abdijkerk van Cluny. De façade heeft twee torens uit de 11de en 12de eeuw en heeft weinig decoratie. In de Chapelle de la Visitation kreeg Margaretha-Maria Alacoque de verschijningen van het Heilig Hart. Haar lichaam ligt er opgebaard in een glazen schrijn. De kapel bevat verder mozaïeken met een uitbeelding van de visioenen. www.paraylemonial.fr.


Roche de Solutré
De 493 meter hoge Roche de Solutré is een gigantische kalkstenen rotsuitstulping aan de rand van de Beaujolais. De bij het dorpje Solutré-Pouilly gelegen rots is vooral bekend vanwege de archeologische opgraven aan de voet van de rots. Hier werd een metersdikke beenderenlaag gevonden van mammoeten, oerossen en bizons. In het naastgelegen Musée départemental de Préhistoire kunt u kennismaken met de bewoners uit het laat-Paleolithicum. Hier wordt ook duidelijk dat de voet van de rots hoogstwaarschijnlijk een uitbeenplek is geweest. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de Bresse, de Jura en de Sâone.


Sully
Het 16de-eeuwse Château de Sully is een van de mooiste renaissancekastelen van Bourgondië. Rond het centrale hof staan vier vleugels die door vierkante torens worden geflankeerd. De slotgracht wordt gevoed door de rivier de Drée. Mac-Mahon, die tussen 1873 en 1879 president van de republiek was, werd hier in 1808 geboren en werd in het bijbehorende 12de-eeuwse kapelletje gedoopt. Rondom het kasteel van Sully ligt een uitgestrekt park.


Taizé
Het gehucht Taizé ligt vlak naast Cluny en is bekend vanwege zijn moderne, oecumenische kloostergemeenschap 'La Communauté de Taizé'. De gemeenschap bestaat uit ongeveer 100 celibataire broeders uit alle werelddelen. Met name in de zomerperiode is het in dorp bijzonder druk met jonge christenen. Tienduizenden jongeren komen hier samen voor 7-daagse bijeenkomsten waar ontmoeting, gebed en bezinning voorop staan. De jongeren verblijven in tentenkampen en slaapbarakken.


Tournus
Tournus ligt op de westelijke oever van de Saône, iets ten noorden van Mâcon, en is bekend vanwege de voormalige romaanse abdijkerk van Saint Philibert. De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw en is één der oudste en grootste in Frankrijk. In de crypte vindt u fresco's uit de 12de en de 15de eeuw. www.tournugeois.fr.