U bent hier: Home > Auvergne-Rhône-Alpes > RhôneDepartement Rhône

Het departement Rhône strekt zich uit langs de Rhône en de Saône, maar ook bij de samenloop van die twee grote rivieren, in de departementshoofdstad Lyon. Het departement grenst ten noorden aan de Saône-et-Loire, ten oosten aan Ain en Isère en ten zuiden en ten westen aan het Loiredepartement. Het Rhônedepartement wordt ingedeeld in 6 regio’s. Les Monts du Beaujolais: heuvels overdekt met naaldbomen (de douglasspar is economisch belangrijk) en eiken; gedrongen boerderijen, opgetrokken uit grijs gesteente. Les Côteaux du beaujolais: sterk glooiende streek, beroemd om zijn wijngaarden; okergele dorpen; talrijke bezienswaardige kastelen, kerken en kapellen. Les Monts du Lyonnais: bergmassief (toppen boven 1000 m ) met gevarieerde landschappen; wijngaarden; boomgaarden en groenteteelt in de lage valleien, eiken- en kastanjebossen op de berghellingen. Les Plateaux et Côteaux du Lyonnais: bijzonder kleurige streek van wijngaarden, boomgaarden en van de ruïnes van een fameus aquaduct. Lyon / Communauté: 55 gemeenten in de wijde omgeving van Lyon (musea, oude wijken, dynamische stad); in de Monts d’Or talrijke dorpen, parken en meren. La Plaine de Lyon: het laagst gelegen (160 m) deel van de Vooralpen, met weidse graanvelden en uitzichten op de Alpenketen. www.rhonetourisme.com.Departementshoofdstad Lyon
Lyon telt ruim 500.000 inwoners en is de derde grote stad van Frankrijk (na Parijs en Marseille). De stad is gunstig gelegen aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône. Het is de hoofdstad van het departement Rhône, is zetel van een aartsbisschop en heeft een katholieke universiteit en een technische hogeschool. Het is het centrum van de Franse textielindustrie, vooral wat de zijde betreft. Maar ook buiten dat is Lyon van industriële betekenis, wat de jaarlijkse beurs wel bewijst. Bezienswaardigheden zijn onder andere het grote Place Bellecooeur, met een ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV, en het Place des Terreaux. Aan dit plein staan het Hôtel de Ville uit de 17de eeuw en het Palais St-Pierre, een voormalig benedictijnenklooster dat tegenwoordig het Musée des Beaux Arts huisvest. Achter het stadhuis staat de futuristische Opéra de Lyon. Verder naar het zuiden staat het Musée de l'Imprimerie, dat een beeld geeft van de beginperiode van de Lyonse drukkerijen aan het einde van de 15de eeuw. Een van de meest kenmerkende monumenten van Lyon is de Notre-Dame de Fourvière. De basiliek steekt, op de gelijknamige heuvel, torenhoog uit boven de stad Lyon. Architect Pierro Bossan heeft de basiliek op het eind van de 19de eeuw gebouwd als eerbetoon aan de Maagd Maria. De bouw is in 1872 gestart, maar pas in 1896 waren zowel de binnen- en buitenkant helemaal af. De basiliek wordt geflankeerd door vier achthoekige torens en vertoont een waaier aan stijlen.  www.lyon.fr en www.lyon-france.com en www.fourviere.org.


Belleville
Belleville is een leuk plaatsje. Het stadje heeft een opvallende oude kerk, de Notre Dame die men kan bezoeken.


Villefranche-sur-Saône
Villefranche-sur-Saône is een oude stad met geschiedenis. De meeste gebouwen zijn gebouwd tussen de 15de en de 18de eeuw en laten een gevarieerde bouwstijl zien. Een aanrader is om de Notre Dame des Marais te bezoeken. www.villefranche-beaujolais.fr.


St-Romain-en-Gal
St-Romain-en-Gal ligt aan de Rhône tegenover Vienne. Tijdens bouwwerkzaamheden in 1967 werden de overblijfselen van een grote Romeinse nederzetting blootgelegd. De nederzetting die stamt uit 100 tot 300 vChr. bevat resten van villa´s, pakhuizen, badhuizen en winkels. In het "Huis van de Zeegoden" kunt u een prachtige mozaïekvloer met afbeeldingen van Neptunes en ander zeetaferelen bekijken. Veel van de opgravingen kunt u bewonderen in Musée Archéologique. Dit naast de ruines gelegen museum bezit een collectie met o.a. huishoudelijke voorwerpen, mozaïeken en muurschilderingen. http://saint-romain-en-gal.reseaudesvilles.fr.