Home > Regio's Frankrijk >Provence-Alpes-Côte d'AzurProvence-Alpes-Côte d'Azur

Met de voeten in de Middellandse Zee en het hoofd in de Alpen biedt deze regio een breed scala aan kleurrijke landschapstypen. Alles zingt in deze streek, zelfs de wind, die hier mistral of tramontane heet. De weg van de Hoge Alpen loopt van Briançon via het meer van Serre-Ponçon en de Gorges du Verdon waar op een sportieve manier halt kan worden gehouden. Er wordt ook wel een onderscheid gemaakt tussen de Haute-Provence, die de massieven van de zuidelijke Vooralpen omvat en de Basse-Provence en de Provence-Maritime of Côte d'Azur. Een belangrijk argument om deze regio als vakantiebestemming te kiezen is het aantal zonuren. Marseille kan gemiddeld op 2835 uur zonneschijn per jaar rekenen. Parijs moet het met gemiddeld 1796 uur doen. Het gebied beslaat 31.400 km2 en telt bijna 5 miljoen inwoners. De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur bestaat uit de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse. De hoofdstad is Marseille.Departement Alpes de Haute-Provence
Alpes de Haute-Provence bestaat uit twee heel verschillende soorten landschaptypes: het noordelijke deel is echt Alpenland, het zuidelijke deel volbloed Provence. De hoofdstad Digne-le-Bains ligt precies in het centrum. Het departement grenst ten noorden aan de Hautes-Alpes, in het oosten aan Italië en de Alpes-Maritimes, in het zuiden aan de Var en in het westen aan de Vaucluse en de Drôme. Het departement Alpes de Haute-Provence kent geen grote cultuursteden of belangrijke monumenten. Natuurliefhebbers zullen zich daarentegen goed vermaken. Deze bergachtige streek is dankzij irrigatie tegenwoordig minder droog dan vroeger. De rivier de Durance zorgt voor irrigatie van de fruitbomen in het gebied. Een zijrivier van de Durance is de Verdon, die door de schitterende Gorges du Verdon stroomt (zie ook departement Var). De infrastructuur in dit departement laat nog wel eens wat te wensen over en ook het weer kan nogal eens onstuimig zijn. De Alpes de Haute-Provence behoort tot de departementen in Frankrijk waar de traditionele levenswijze nog steeds overheerst.


Departement Alpes-Maritimes
Alpes-Maritimes, met het wereldberoemde Nice als hoofdstad, strekt zich uit in het zuidoosten van Frankrijk. Het heeft als grenzen: Alpes de Haute-Provence en Italië in het noorden, Italië in het oosten, de Middellandse Zee en Var in het zuiden en Alpes de Haute-Provence in het westen. Het bekendste deel van de Alpes-Maritimes is ontegenzeggelijk de Cote d’Azur, de Azuren kust, met Nice en Cannes en dankzij zijn uitzonderlijk zonnig en zacht klimaat de belangrijkste toeristische streek van Frankrijk. Maar het overgrote deel van het departement is bergland: helemaal in noorden verrijzen de hoge toppen van het Parc National du Mercantour; aan de zuidelijke flanken daarvan bevinden zich de valleien van de Boven-Var, de Vésubie en de Tinée, prachtig qua natuurschoon. Van even ten noorden van Grasse tot aan Sospel verheffen zich de Alpes d’Azur, de Azuren Alpen: kalkruggen gescheiden door valleien met graanvelden en olijf- wijn- en fruitboomgaarden. Ook qua kunsthistorisch schoon is het departement zeker niet misdeeld: ruim 70 musea, een aantal unieke dorpen, barokke kerken en kapellen en het onovertroffen oude Nice.


Departement Bouches-du-Rhône
Bouches-du-Rhône wordt wel eens 'het hart van de Provence' genoemd en is gelegen bij de monding van de Rhône in de Middellandse Zee. De grenzen zijn: de Vaucluse in het noorden (de rivier de Durance vormt de grens), de Var in het oosten, de Middellandse Zee in het zuiden en de Gard in het westen. Het boeiende Marseille is de departementshoofdstad. De Bouches-du-Rhône zijn een schat aan landschappen rijk. De grote blikvanger is wellicht de Camarque, een enorme puzzel van moerassen, rijstvelden, vijvers, grazige vlaktes, eilandjes en schiereilandjes. Ten oosten ervan strekt zich de Crau uit, een groot steppeachtig gebied, dat ten noorden begrensd is door de fraaie bergketen van Les Alpilles, ‘de kleine Alpen’. Nog meer bergen in het oostelijke gedeelte van het departement: de Sainte-Victoire, de Chaîne de l’Étoile en de Sainte-Baume. En voor het overige: een kunsthistorisch bijzonder rijke streek, die geurt naar duizend kruiden, bloeiend onder de Provençaalse zon.


Departement Hautes-Alpes
Het departement Hautes-Alpes, met Gap als hoofdstad, en ligt tegen de grens met Italië aan. De grenzen zijn: Isère en Savoie in het noorden, Italië in het oosten, Alpes de Hautes-Provence in het zuiden en Drôme in het westen. De Hautes-Alpes zijn één groots bergland, van de 400 meter boven de zeespiegel gelegen rivier de Buëch tot de 4102 meter hoge Barre des Écrins, maar de zuidelijke zon laat zich er al duidelijk voelen. Het departement wordt ingedeeld in acht streken: Grand Briançonnais in het noorden (met de hoogste toppen en cols van het Parc national des Écrins). Ten westen ervan strekt zich de Valgaudemar uit, in het zuidwestelijke deel van het genoemde park. Nog meer westelijk komt men terecht in de Champsaur, dat door de rivier de Drac gescheiden is van de Dévoluy. Het zuidelijke deel van het departement wordt, van west naar oost, gevormd door de volgende streken: Pays du Buëch, Gapençais et Durance, Embrunais-Serre-Ponçon, Guillestrois en Queyras (in het gelijknamige Parc naturel régional). Qua natuurschoon behoort het departement Hautes-Alpes tot de mooiste en belangrijkste van Frankrijk.


Departement Var
Het departement Var, met Toulon als hoofdstad, ligt aan de Middellandse Zee. Zijn kust is een belangrijk deel van de beroemde Côte d’Azur. Het grenst in het noorden aan de Alpes de Haute-Provence, in het oosten aan de Alpes-Maritimes en de Middellandse zee, in het zuiden aan de Middellandse zee en in het westen aan de Bouches-du-Rhône. De Var is drie grote bergmassieven rijk. In het zuidwesten liggen het Massif de l’Esterel en het Massif des Maures. In het westen ligt een groot deel van het Massif de la Sainte-Baume , een kalkgebergte dat behoort tot de Provençaalse kalkketens. Het zuiden van het departement – de Côte d’Azur – is toeristisch druk bezocht. In de lagere delen van de Var komt men terecht in een landschap met veel wijn- en fruitgaarden en bloemkwekerijen. Tevens staat het hier vol met prachtige Provençaalse dorpjes. Kortom, een veelheid van landschappen onder een vaak stralende zon. De Var is tevens een kunsthistorisch zeer rijke streek met vele grandioze kerken, abdijen en unieke dorpen.


Departement Vaucluse
Wie bij of voor Orange (op de Autoroute du Soleil) de snelweg verlaat komt terecht in het departement van de Vaucluse. Het departement Vaucluse heeft verrassende landschappen, waarvan de 'kale' bergen als de Montagne du Lubéron en de, onder wielrenners beruchte, Mont Ventoux de bekendste zijn. Het departement Vaucluse is een van de fleurigste en boeiendste delen van de Provence. De Vaucluse heeft als hoofdstad het beroemde Avignon en wordt ten noorden begrensd door de Drôme, in het oosten door de Alpes de Haute-Provence, in het zuiden door de Bouchs-du-Rhône en in westen door de Gard en de Ardèche. Het departement wordt ingedeeld in vijf gewesten, van noord naar zuid: Haut Vaucluse: op de grens tussen het Alpenmassief en de Rhônevlakte. De 'enclave de Valréas' welke in zijn geheel wordt omringd door grondgebied van de Drôme hoort erbij. Avignon (en omgeving): aan de samenvloeiing van de rivieren Rhône en Durance. Mont Ventoux – Comtat Venaissin – Pays de Sault: prachtige landschappen aan de zuidelijke voet van de Ventoux; valleienrijke streek van de Sault; Comtat: oneindige tuin met wijngaarden, boomgaarden en cipressen. Monts de Vaucluse – Pays des Sorgues: tussen de Mont Ventoux en de heuvels van de Luberon; een groene oase, dankzij het water van de Sorgue. Luberon: tussen Durance en Monts de Vaucluse; een buitengewone kleurige streek, met een waardevol natuurpark.