Home > Regio's Frankrijk > Nouvelle-AquitaineNouvelle-Aquitaine

De regio Nouvelle-Aquitaineis op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Aquitanië, Limousin en Poitou-Charentes. De nieuwe regio bestaat uit de departementen: Charente, Charente-Maritime, Corrèze, Creuse, Deux-Sèvres, Dordogne, Gironde, Haute-Vienne, Landes, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantiques en Vienne.

Een reis door door de voormalige regio Aquitaine (Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques) is een reis door tijd en ruimte. Met zijn prehistorische sites, vestingen en dorpen, rivieren en kanalen, nodigt de Aquitaine u uit om het eeuwenoude spoor van de mens te volgen. Of de dorpjes nu langs een rivier of tegen een rots zijn gebouwd of verscholen liggen aan de bosrand, ze stralen allemaal uit dat de Aquitanen al sinds mensenheugenis van gezelligheid en van het goede leven houden. Kom daarom eens genieten van de koele, schaduwrijke pleinen, van de streekproducten en het zangerige accent dat in de markthallen opklinkt, ontdek de talenten van de ambachtslieden in hun dorpsateliers en deel mee in de geschiedenis en gezelligheid, bijvoorbeeld door een nachtje in een chambre d’hôte te verblijven. De dorpen in de Aquitaine bieden tevens een prachtig erfgoed op het gebied van stenen en dakpannen, vakwerkmuren en platte, stenen daken, kerken, oude hallen, vroegere wasplaatsen en steegjes vol geraniums en rozen. Een paar plaatsen waar u dit ongekunstelde geluk kun ervaren: La Roque-Gageac in de Dordogne, Saint-Macaire in de Gironde, Marquèze in de Landes, Meilhan in Lot-et-Garonne, Aihoa in Baskenland of Lescun in de Béarn-streek.

De voormalige regio Limousin, die zijn naam ontleende aan de stad Limoges, omvat een groot gebied met de departementen Creuse, Haute-Vienne en Corrèze. Vaak wordt Limousin in één adem genoemd met de ten zuid-westen ervan liggende historische provincies Périgord en Quercy, ten zuidoosten ervan. In deze streek, waar het toerisme nog geen hoge vlucht heeft genomen, is de natuur nog vrijwel onbedorven. De uitlopers van het Centraal Plateau, die nooit hoger zijn dan 1000 meter, worden gescheiden door hoogvlakten en dalen, waarvan het dal van de Vézère het belangrijkst is. Limousin is een waterrijk gebied. Langs de beken en het 1000 hectare grote Lac de Vassioère zijn vele mogelijkheden voor watersporters en vissers.

De voormalige regio Poitou-Charentes, bestaande uit de departementen Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres en Vienne, is een van de zonnigste streken van Frankrijk, gelegen aan de Atlantische kust. Het is hét land van de cognac. Deze afwisselende streek heeft een geweldig uitgestrekt moeras, lange zandstranden en twee bijzondere eilanden voor de kust, Ile de Ré en Ile d'Oléron. Deze streek aan de Atlantische kust heeft mooie lange zandstranden en een helder blauwe zee te bieden. Ook op de twee vakantie-eilanden voor de kust, Ile de Ré en Ile d'Oléron, liggen kilometers lange zandstranden, afgewisseld door pittoreske vissershaventjes en Grieks aandoende huisjes. Cultuur in overvloed krijg je in Poitiers, maar ook in de vestingstad Angoulême, met onder andere de rijk versierde kathedraal St. Pierre. Een ander cultureel hoogtepunt is een bezoek aan de havenstad La Rochelle met haar stoere torens, uitzicht over de oude haven en het Musée des Beaux Arts. De streek is ideaal voor een heerlijke zonnige zomervakantie. Het wordt er in de zomermaanden juni-september zo'n 27 graden. Maar ook in het voor- en naseizoen is het hier aangenaam vertoeven. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden Celsius. Het landschap is zeer gevarieerd: het is vlak land met 'bocages', die de weiden voor het vee van elkaar scheiden. Langs de kusten moerasland, de 'Marais', waar men bassins maakte voor de hier geteelde oesters. Een ideale uitvalsbasis voor een natuuruitstapje is het moerasgebied de Marais Poitevin waar de dorpen door waterwegen met elkaar zijn verbonden. Het achterland biedt verder een aantrekkelijk mooi glooiend landschap, maar ook dichte naaldbossen met een eigen microklimaat, vergelijkbaar met dat aan de Côte d'Azur. Met andere woorden, Poitou-Charentes is een prima vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke omgeving.Departement Dordogne
Het departement Dordogne grenst in het noordwesten aan de Charente, in het noordoosten aan de Haute-Vienne, in het oosten aan de Corrèze en de Lot, in het zuiden aan de Lot-et-Garonne en in het westen aan de Gironde. Het dankt zijn naam aan de rivier die zich er van oost naar west een kronkelende baan door baant. De grenzen van het huidige departement komen overeen met die van de voormalige provincie Périgord. Van noord naar zuid vertoont de Périgord vier verschillende landschappen.


Departement Gironde
De Gironde is met een oppervlakte van 10.000 km2 het grootste departement van Frankrijk. Het grenst in het noorden aan Charente-Maritime, in het oosten aan de Dordogne en Lot-et-Garonne, in het zuiden aan Landes en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het fijne zandstrand aan de Atlantische Oceaan is 120 kilometer lang en loopt van de Pointe de Grave in het noorden tot het Bassin van Arcachon in het zuiden. De belangrijkste rivier is de Gironde, die in feite wordt gevormd door de Garonne en de Dordogne. Het departement is ingedeeld in zeven streken.


Departement Landes
Het departement van de Landes grenst in het noorden aan de Gironde, in het oosten aan de Lot-et-Garonne en de Gers, in het zuiden aan de Pyrénées-Atlantiques en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Dit kustdepartement kan bogen op niet minder dan 106 km fijne zandstranden. Verder staat het departement van de Landes ook synoniem voor een prachtige duinenzone met daarachter uitgestrekte dennenwouden. De bossen van de Landes beslaan zo'n 600.000 hectare. De hoofdstad van dit departement is Mont-de-Marsan. Dit op één na grootste Franse departement (9.300 km2) omvat vier toeristische regio's.


Departement Lot-et-Garonne
Het departement Lot-et-Garonne is een natuurlijk verlengstuk van de Périgord in het Franse zuidwesten. Lot-et-Garonne grenst in het noorden aan de Dordogne, in het oosten aan de Lot en de Tarn-et-Garonne, in het zuiden aan de Gers, in het noordwesten aan de Gironde en in het zuidwesten aan de Landes. De hoofdstad is Agen. Het departement is een gebied met zeer gevarieerde landschappen; zowel vlaktes en heuvelachtige streken, als ‘landes’ en gebieden waar krijtrotsen het uitzicht domineren. Maar het is, dankzij het milde klimaat, tevens de streek met de grootste boomgaarden van Europa.


Departement Pyrénées-Atlantiques
Het departement Pyrénées-Atlantiques grenst in het noorden aan de Landes, in het oosten aan de Hautes-Pyrénées en in het zuiden aan Spanje. Het bestaat uit twee totaal verschillende gebieden; het Baskenland en de Béarn. Het Franse Baskenland is een streek met groene, glooiende heuvels, zelden hoger dan 500 m. Aloude tradities worden er in ere gehouden, bijvoorbeeld het Baskische kaatsspel. De huizen op het platteland zijn vaak rood-wit geschilderd en dragen bij tot het typische uitzicht van het Baskenland.