Home > Regio's Frankrijk > NormandieNormandie

Normandie is een bestuurlijke regio van Frankrijk, die op 1 januari 2016 ontstond door de samenvoeging van de regio's Basse-Normandie en Haute-Normandie. Deze regio komt grofweg overeen met de historische provincie Normandië. Normandie bestaat uit de departementen: Seine-Maritime, Eure, Orne, Calvados en Manche.

Normandië, dat dank zij de Mont Saint-Michel - een ware wedloop met de tijd van middeleeuwse monniken - wereldwijd bekend is geworden, biedt een schitterende kust, mooie steden en een prachtige natuur. Normandië strekt zijn groene en fleurige campagne uit tussen zee en bocagelandschap. En hoewel de Mont-Saint-Michel daarvan de mooiste troef is, blijft deze berg vanaf de Middeleeuwen het symbool van de manier waarop de mens de natuur beheerst.

De voormalige regio Basse-Normandie is het gebied in Frankrijk, waar in de 10de eeuw de uit Scandinavië afkomstige Noormannen zich vestigden, in vrede overigens, op grond van een overeenkomst met de koning. Er is altijd gestreden om het land aan de zee tussen Nretagne in het westen, Picardië in het oosten en het Ile-de-France in het zuiden, voor het laatst in 1944. Het heeft echter nog twee andere kenmerken: het is een centrum voor de landbouw, vooral veeteelt, en het is een land met indrukwekkende bouwwerken. Ten slotte liggen enkele van Frankrijks belangrijkste badplaatsen in Normandië (Deauville, Trouville, Dieppe).

De departementen Orne, Calvados en Manche zijn vooral afhankelijk van de vele boeren bedrijven die er te vinden zijn. Ook het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Op de stranden van het departement Calvados vonden in juni 1944 de D-Day landingen plaats. Heel indrukwekkend zijn de in totaal 29 soldatenkerkhoven in Normandië – Duitse, Amerikaanse, Canadese, Britse en Poolse. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel dorpen en steden in deze regio verwoest. De hoofdstad is Caen. Grote delen van Normandië worden samen de 'Bocage Normand' genoemd – een bronnenrijk, uit bos en weiden bestaand landschap, doorsneden door talloze hagen. Mens spreekt zelfs van het ‘Normandische Zwitserland’ in de omgeving van Orne, hoewel het land daar nooit hoger is dan 417 m. Tussen de voormalige regio's Haute en Basse Normandie ligt een streek met een heel eigen karakter: het Pays d’Auge, waar de Calvados, de cider en de Camembert vandaan komen. Hier vindt men de meeste schilderachtige plekjes van Normandië met voor deze streek typische boerenhuizen.Departement Eure
Het departement Eure ligt aan de Beneden-Seine en wordt in het Oosten begrensd door de Oise, de Val-d’Oise en de Yvelines, in het zuiden door Eure-et-Loir en Orne, in het westen door Calvados en in het noorden door de Seine-Maritime. Het departement is qua natuurschoon bijzonder aantrekkelijk, met veel woud en een flinke hap van het Het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Bovendien wordt het doorsneden door tal van rivieren, onder andere een deel van de mooie Beneden-Seine. Het meest oostelijke deel van de Eure wordt Vexin Normand genoemd, het zuidwestelijke deel is het Pays d’Ouche en het uiterste westen sluit aan bij het aantrekkelijke Pays d’Auge (departement Calvados). Maar de Eure heeft ook kunsthistorisch heel wat te bieden, uiteraard in de hoofdstad Évreux zelf, maar ook in tal van kleinere steden en dorpen, die vaak echte verassingen in petto hebben, onder andere opmerkelijk veel abdijen. In een aantal opzichten is het departement een streek voor fijnproevers.


Departement Seine-Maritime
Het departement Seine-Maritime strekt zich uit ten noorden van de sterk meanderende Beneden-Seine, die door de departementshoofdstad Rouen stroomt. De grenzen zijn: het Kanaal in het noorden en het westen, de Somme en de Oise in het oosten en de Eure in het zuiden. Het overgrote deel van het departement is het Pays de Caux, een krijtplateau, bedekt met leem en mergel, een belangrijk veeteelt- en landbouwgebied met de unieke clos-masures (hoeven omringd door eeuwenoude bomen). De Beneden-Seine is de voornaamste binnenscheepvaartweg van Frankrijk, met aan zijn oevers een indrukwekkend industriegebied. Helemaal in het noorden strekt zich het Pays-de-Bray uit, een coulisse-landschap met grote domeinwouden en de vallei van de Bressle. De Côte d’Albâtre ten slotte (Albasten Kust) is een belangrijke toeristische troef, met prachtige witte kliffen (Étretat), een rits van badplaatsen, twee belangrijke vissershavens (Fécamp en Dieppe) en Le Havre, de tweede haven van Frankrijk.


Departement Calvados
Het departement Calvados was het decor van een van de indrukwekkendste historische gebeurtenissen van de 20ste eeuw: de landing van de geallieerden op 6 juni 1944. De Calvados, met Caen als hoofdstad, wordt in het noorden begrenst door het Kanaal, de Eure in het oosten, de Orne in het zuiden, en de Manche in het westen. Het departement wordt opgedeeld in een zestal verschillende streken: Le Bessin: het westelijke deel van de Calvados, met de kust waar de Amerikanen op 6 juni 1944 landden, maar ook de streek van het melkvee en van de kunststad Bayeux. Le Bocage: in het zuidwesten van het departement; een streek van door hagen omzoomde weiden en holle wegen. La Suisse Normande: ten zuidwesten van Caen; mooie landschappen; de rivier de Orne heeft de rotsen van het Armoricaans massief diep ingesneden. La Côte de Nacre: hier landden de Britse en Canadese troepen; druk bezocht ook door liefhebbers van watersport. Le Pays d’Auge: het oostelijke deel van het departement; een groene streek van valleien en valleitjes, maar ook van de cider van de Clavados en de beroemde kazen. La Côte Fleurie : aan de noordrand van Pays d’Auge; 40 kilometer zandstranden, omzoomd met klippen en rotsen.


Departement Manche
Het departement van de Manche ligt in het noordwesten van Frankrijk, uiteraard aan het Kanaal (La Manche in het Frans). Het grenst in het noorden en het westen aan het Kanaal, in het oosten aan het Kanaal, de Calvados en de Orne, in het zuiden aan Mayenne en Ille-et-Vilaine. De hoofdstad is Saint-Lô. Dit ‘Pays des Hommes du Nord’ (land van de mensen uit het noorden) is een intens groene tuin, grotendeels omgeven met blauw, die zicht uitstrekt tot bij een toeristisch hoogtepunt: de Mont Saint-Michel, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. De ‘groene tuin’ bestaat uit een variëteit van verbluffende landschappen. Het noordelijkste deel wordt ingenomen door het schiereiland Cotentin met in het zuidoosten ervan een moerasland, Les Marais du Cotentin et du Bessin. Al het overige is een gesloten bocagelandschap met verspreide bewoning. Voor heuvelland, met hoogten tot ruim 300 meter, moet men naar het zuidoosten van het departement, vooral rond Mortain. En dan is er natuurlijk ook nog de meer dan 300 kilometer lange kust met baaien, eilanden, kapen, kleine zeehavens, lange stranden van fijn zand en, niet te vergeten, Utah Beach, een van de beroemdste landingsplaatsen van D-day, juni 1944.


Departement Orne
Het departement Orne is het zuidelijkst gelegen departement van Normandië. Het wordt in het noorden begrensd door Calvados en Eure, in het oosten door Eure-et-Loir, in het zuiden door Mayenne en Sarthe, en in het westen door Manche. De hoofdstad is Alençon. Het departement wordt onderverdeeld in de volgende streken: Pays d’Alençon; op de grens tussen Normandië en Maine groen land, doorsneden door de rivier de Sarthe en begrensd door prachtige, wildrijke bossen; tevens streek van de kant en van grote paardenfokkerijen. Pays d’Argentan (Région des Haras) / Pays d’Auge Ornais (centrum-noord): krijtplateau, ingesneden door talrijke waterlopen; streek bij uitstek van de paardenfokkerijen. Pays du Bocage Ornais – Suisse Normande (westen): heuvelachtige streek, diep ingesneden door rivieren; rijk aan bossen en moerassen. Pays d’Ouche (noordoosten): groen, rijke aan rivieren en vijvers, paradijs voor hengelaars, ooit een echt watermolenland die gebruikt werden als energie voor de vroeger bloeiende ijzerbewerking. Pays de Perche (zuidoost): deels een stuk van de oude provincie Perche, zacht glooiende streek, vette weiden, grote eiken- en beukenbossen, land van het beroemde Perche-trekpaard, talrijke renaissancemanoirs.