Home> Regio's Frankrijk > Île-de-FranceÎle-de-France

De regio Île-de-France word afgebakend door de rivieren Marne, Seine, Aisne en Oise en beslaat maar 2% van Frankrijk. Het gebied bestaat voor een groot deel uit een enorme graanvlakte en grote bospartijen rond Rambouillet en Fontainebleau. Dit relatief kleine gebied, waar maar liefst 20% van de Franse beroepsbevolking werkt, is de economische motor van Frankrijk. Voor veel mensen staat Île-de-France gelijk aan Parijs. Toch is niet alleen Parijs van belang in deze regio. Buiten de ‘périférie’ blijft de groei maar doorgaan. In deze brede band van bebouwing van Groot-Parijs liggen enkele interessante bestemmingen zoals Versailles, Meudon en Marly-le-Roi. In Versailles vindt u naast het beroemde kasteel ook de fraaie kerken Notre-Dame van Versailles en de St.-Louis. Meudon is bezienswaardig vanwege het nationale museum van Auguste Rodin en het nabijgelegen bosgebied, het Forêt Domaniale. Marly-le-Roi is bekend vanwege het Musée Promenade de Marly-le-Roi-Louveciennes, een aangenaam parkmuseum. Ook St.-Germain-en-Laye, bereikbaar vanuit Parijs met de RER en per spoor, is erg aan te bevelen. Het Musée d'Archéologie nationale bezit o.a. gouden objecten uit de Bronstijd en zeer bijzondere Gallo-Romeinse objecten. Het in het noordelijke deel van Groot-Parijs gelegen St.-Denis bezit een zeer fraaie basiliek met graftombes en geldt als ‘het kerkhof der koningen’. In de basiliek worden de stoffelijke resten van vorsten als Hendrik II, Lodewijk XII en Anna van Bretagne bewaard. In het oosten van Groot-Parijs kunt u kennismaken met het mooie Château de Vincennes.

Natuur treft u aan in het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. Dit natuurgebied wordt omringd door kastelen als Breteuil, Courson en Le Marais. Ook het Forêt de Fontainebleau is erg sprookjesachtig. Vanuit dit bos kunt u een bezoek brengen aan het kasteel van Vaux-le-Vicomte of het middeleeuws ogende stadje Provins. Parijs en Île-de-France zijn populaire toeristische bestemmingen. We kunnen dus niet om alle gebouwen die de monarchieën en republieken hebben nagelaten heen, te meer omdat het geheel een uniek erfgoed is in de wereld. Maar vergeet ook niet de parken en tuinen die deze historische gebouwen omringen. De regio heeft tamelijk verrassende immigranten zien komen. Het Île-de-France biedt de liefhebber mooie bouwwerken, huizen en boerderijen, die allemaal karakteristiek zijn voor de streek. En voor een regio waar mensen van verschillende afkomst zich zo sterk hebben vermengd, verbaast het dat er nog gebruiken bestaan uit een verleden met heel eigen kenmerken. Voordat het Île-de-France een sterk verstedelijkte regio werd, was het hoofdzakelijk een agrarisch gebied dat de belangrijkste leverancier was van de voortdurend uitdijende metropool. Deze situatie vroeg natuurlijk om bepaalde beroepen. Over sommige beroepen zult u zich verbazen, gezien het feit dat de regio doorgaat voor de meest avant-gardistische van Frankrijk. De natuur opzoeken, naar de vogels luisteren, een mooie bloem bewonderen of elkaar gewoon ontmoeten, het kan in deze regio. Het Île-de-France biedt allerlei mogelijkheden, onder meer een aantal ontspannende routes met allerlei vervoermiddelen.Departement Essonne
Het departement Essonne bevindt zich ten zuiden van de regio Parijs. Het grenst in het noorden aan de regio Parijs, in het oosten aan de Seine-et-Marne, in het zuiden aan de Loiret, in het zuidoosten aan Eure-et-Loire en in het westen aan Yvelines. Essonne is een relatief klein departement met de universiteitsstad Évry (ruim 50.000 inwoners) als hoofdstad. Vooral het noorden van het departement is dichtbevolkt, in zuidelijke richting strekken zich bossen, weilanden en velden uit. In het noordelijke deel bevinden zich ook tal van vooraanstaande wetenschappelijke en technologische centra zoals het ‘Centre Scientifique d’Orsay’, ruimtevaartcentra, spitstechnologie (informatica) en dergelijke. Dit departement kan tevens bogen op tal van parken en historische tuinen. In het zuiden bevinden zich enkele verrassende stadjes langs de ‘duivenroute’ zoals bijvoorbeeld Dourdan en zijn (heropgebouwd) middeleeuws kasteel en het even verder gelegen Étampes. De Essonne is op toeristisch vlak niet heel bekend maar het heeft heel wat troeven. Het centrum ervan ligt op nauwelijks 30 kilometer van Parijs. Lees meer.


Departement Hauts-de-Seine
Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad jaren geleden gesplitst in 4 departementen. Parijs vormt het historische centrum. De anderen zijn: Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne. Het departement Hauts-de-Seine ligt ten westen van Parijs en is nooit ver van de hoofdstad verwijderd. In het departement liggen 36 steden en dorpen. Het goede openbaar vervoer vormt binnen enkele minuten een directe verbinding met het historische centrum van de Lichtstad. Hauts-de-Seine ligt op een steenworp afstand van het Kasteel van Versailles en de luchthaven Roissy. Lees meer.


Departement Parijs
De stad Parijs is werkelijk uniek. De Franse hoofdstad is door zijn ligging, schoonheid, kunst en cultuur en door zijn economische en politieke betekenis niet alleen voor Frankrijk en de Fransen zelf het middelpunt, maar bovendien wordt het vaak beschouwd als de mooiste stad ter wereld. Ook al proeft men er door de vele moderne gebouwen, het drukke verkeer en de grote toeristenstroom niet meer helemaal de sfeer uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, toch is het voor elke bezoeker een onvergetelijke belevenis om kennis te maken met zijn geheel eigen karakter. Kenners van Parijs hoeven beslist geen kenners van Frankrijk te zijn, maar het is wel zo dat men Parijs moet kennen om een juist beeld van Frankrijk te krijgen. Ten onrechte wordt vaak verondersteld dat Parijs in de eerste plaats de stad van amusement en lichtzinnigheid is - en in sommige gevallen is dat ook wel zo - maar dit is slechts één van zijn ontelbare facetten. Men kan al een goede indruk van de stad krijgen door een kort bezoek; maar hij heeft zoveel te bieden aan cultuurschatten, boeiende stadsgezichten en een eigen levensstijl, dat men zich meer tijd moet gunnen om dat alles echt te leren kennen. Lees meer.


Departement Seine-et-Marne
Het departement Seine-et-Marne heeft het bekende Fontainebleau als hoofdstad en dankt zijn naam aan de Seine en de Marne die, respectievelijk in het zuiden en in het noorden, de streek doorkruisen. Het departement grenst in het noorden aan de Oise, in het oosten aan de Marne en Aube, in het zuidoosten aan de Yonne, in het zuiden aan de Loiret en in het westen aan de regio Parijs. Het is een relatief groot departement. Het departement Seine-et-Marne beslaat 49 procent van de oppervlakte van de regio Île-de-France. Er groeit 135.000 ha bos en er zijn 2000 km waterlopen. Het is een streek van indrukwekkende kastelen, bijvoorbeeld dat van Fontainebleau en dat van Vaux-le-Vicomte. Er is ook het schildersdorp Barbizon, befaamd dankzij de landschapsschilders uit de 19de eeuw. In het oosten, tussen Marne en Seine, bevindt zich de Briestreek, die heerlijke kaassoorten voortbrengt. Het departement pronkt sinds 1992 met het bekende pretpark Disneyland Parijs, in Marne-la-Vallée. Lees meer.


Departement Seine-Saint-Denis
Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad jaren geleden gesplitst in 4 departementen, waaronder Seine-Saint-Denis. Parijs vormt het historische centrum. De andere departementen zijn: Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne. Op een steenworp afstand van Parijs biedt dit departement een rijke natuur en een indrukwekkend historisch en architecturaal erfgoed. Ook staat dit departement bekend vanwege een groot aanbod aan evenementen. Verschillende musea versterken dit toeristische aanbod, met name het Musée d'Art et d'Histoire in Saint-Denis en het Musée Pierre Cardin in Saint-Ouen. Lees meer.


Departement Val d’Oise
Het departement Val d’Oise, met Pontoise als hoofdstad, ligt ten noorden van de regio Parijs. Het grenst in het noorden aan de Oise, in het oosten aan de Seine-et-Marne, in het zuiden aan Parijs, in het zuidoosten aan Yvelines en in het westen aan de Eure. Het dankt zijn naam aan de rivier de Oise, die door het departement kabbelt en een inspiratiebron was voor talloze schilders, onder andere Cézanne, Pissarro en Van Gogh. De Val-d’Oise is qua oppervlakte een relatief klein departement, maar het is wel gevarieerd wat landschappen betreft. Zo strekt zich in het westen het grote Regionale Natuurpark van de Vexin Francais uit. In het oosten bevinden zich drie uitgestrekte bossen die talloze mogelijkheden bieden om lange wandeltochten te maken.


Departement Val-de-Marne
Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad jaren geleden gesplitst in 4 departementen. Parijs vormt het historische centrum. De anderen zijn: Haut-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne.


Departement Yvelines
Het departement Yvelines, met Versailles als hoofdstad, ligt ten westen van de Franse hoofdstad Parijs. Het grenst in het noorden aan de Val d’Oise, in het oosten aan de regio Parijs en de Essonne, in het zuiden aan de Loiret, in het zuidwesten aan de Eure-et-Loir en in het noordwesten aan de Eure. Het dankt zijn naam aan een voormalig bos, is een verlengstuk van het historisch grondgebied van Versailles en staat ook wel bekend als de ‘tuin van Île-de-France’. Liefst dertig procent (70.000 ha) van de oppervlakte is bedekt met bos. Er zijn veel natuur- en dierenparken en die vormen voor de Parijzenaars tijdens het weekend ideale bestemmingen voor een dagje uit; er zijn trouwens meer dan 700 km bewegwijzerde wandelpaden. Parel aan de kroon is het indrukwekkende domein en kasteel van Versailles, dat zijn grootste uitstraling beleefde ten tijde van de Zonnekoning. Kastelen, kerken, kathedralen en abdijen bewaren waardevolle kunstschatten.