Home> Regio's Frankrijk > Hauts-de-FranceHauts-de-France

Hauts-de-France is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Nord-Pas-de-Calais en Picardie. De nieuwe regio bestaat uit de departementen Nord, Pas-de-Calais, Aisne, Oise en Somme.

De oude regio Nord-Pas-de-Calais dat tegen de Belgische grens ligt heeft veel weg van Nederland en Vlaanderen. In dit gedeelte van Frankrijk was er geen natuursteen voorhanden zodat de meeste huizen er van baksteen zijn gebouwd. Dit gedeelte van Frankrijk is niet geheel vlak. In Frans Vlaanderen, tussen Duinkerken en Lille, liggen de ‘monts’. Een heuvel met een hoogte van enkele tientallen meters wordt hier door de lokale bevolking al snel als ‘mont’ betiteld.

Frans Vlaanderen bestaat uit de westelijke helft van het departement Nord, de Vallée de la Scarpe (een moerasregio bij Marchiennes) en de streek Avesnois. De Fransen noemen deze streek wel ‘Sourire du Nord’ (glimlach van het noorden). In dit bosschageland vindt u watermolens en kaasmakerijen. De Vallée de la Scarpe en de Avesnois zijn beide een regionaal natuurpark.

Bij veel mensen leeft het vooroordeel dat het departement Nord een groezelig industriegebied is. In dit departement ligt namelijk het Pays Noir, het gigantische kolenwingebied tussen Vallenciennes en Béthune. De kolenwinning heeft er mede voor gezorgd dat er in de stedendriehoek Lille-Tourcoing-Roubaix meer dan 1 miljoen mensen wonen. De mijnen zijn tegenwoordig bijna allemaal gesloten. De sporen van dit mijnbouwverleden kunt u echter nog terugvinden in de mooi bewaard gebleven mijnwerkersstad Bruay-La-Buissière met het Musée de la Mine of het Musée de la Mine de Lewarde bij Douai.

Ook het beeld van het departement Pas de Calais schiet vaak tekort. Veel mensen denken dat het departement alleen uit een toeristische kustlijn bestaat met een klein achterland, de Boulonnais. De Côte d’Opale is op plekken bijzonder. Een voorbeeld hiervan is de Site des Deux Caps die een muur van tot 130 meter uit de zee laat oprijzen. Boulogne-sur-Mer is het centrum van de Côte d’Opale. De activiteiten zijn er, net als in Calais en Duinkerken, op de zee gericht. De stad verwerkt jaarlijks ruim 300.000 ton vis, waaronder veel haring. De haring is een vis die gezegend is door de inwoners van Boulogne-sur-Mer omdat het aan de stad de mogelijkheid bood om zich te ontwikkelen vanuit economisch standpunt. Om een eerbetoon te brengen aan de haring wordt er in november het Fête du Hareng et du Beaujolais Nouveau georganiseerd op de kaai Gambetta. Het toeval doet zijn werk altijd goed want dit feest valt samen met de aankomst van de nieuwe Beaujolais.


Duinkerken is een forsere havenstad en is vooral bekend vanwege de uitbundige carnavalsfeesten. Het achterland van Pas de Calais bestaat uit meer dan alleen het regionale natuurpark Boulonnais. Het in de voormalige moerasvlakte van Audomarois gelegen St.-Omer behoort tot de vijf mooiste plaatsen in in de voormalige regio Nord-Pas de Calais. Arras is het economische centrum van Artois, een van de grote strijdtonelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Cimetière nationale de Lorette, het Musée militaire de la Targette in Neuville-St.-Vaast en het Canadese park van Vimy herinneren nog hieraan. Ondanks de verwoestingen in de beide wereldoorlogen bezitten steden als Lille, Arras, Cambrai, Saint-Omer en Boulogne-sur-Mer een rijk cultureel erfgoed dat de periode vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw omvat. Daarnaast kent deze regio volop sfeervolle, middeleeuws aandoende, ommuurde stadjes, zoals Bergues, Gravelines, Montreuil en Le Quensnoy.

Wat betreft de stelling 'Frankrijk begint onder Parijs' kunnen we kort zijn. Vergelijk de voormalige regio Picardie, ten zuiden van de Franse hoofdstad, maar met het gebied ten noorden ervan. Het verschil is snel duidelijk. De departementen Somme, Aisne en Oise bezitten niets van het industriële erfgoed dat delen van Nord-Pas de Calais kenmerkt. Picardie is voornamelijk agrarisch gebied. Het hart van Picardie ligt op zo’n 400 kilometer van Amsterdam. Het noordelijke Picardie is de tuin van Parijs. Picardie heeft geen spannend reliëf. Het is soms weelderig bebost op zijn licht glooiende vlaktes. Een rivierenland met schaduwrijke valleien en een korte kustlijn die voor een deel door de monding van de Somme wordt gevormd. Enkele badplaatsen nodigen strandgangers uit. Het departement Somme ligt als enige van de Picardische departementen aan zee. De kustregio Bas-Champs ligt rond de plaats Ault en kent enkele typische badplaatsen zoals Mer-les-Bains.

Door het departement stroomt de Somme, de rivier waaraan het departement zijn naam ontleent. De Somme ontspringt bij Fonsommes in het departement Aisne en mondt uit in de baai van de Somme. De rivier stroomt door de Vallée de la Somme. Dit stroomdal wordt pittoresk ten oosten van Amiens. Deze vochtige vallei bezit eilandjes, moerasvlekken en bospartijen. Vanaf het uitkijkpunt Belvédère du Vaux heeft u mooi zicht op een ongetemde rivier. Het nabije Parijs zorgt er vandaag de dag voor dat er grote pretparken in Picardie liggen, zoals Parc Asterix en het Mer de Sable. Ook Disneyland is niet ver. Rijke Parijzenaars lieten vroeger kastelen en paleizen in Picardie bouwen. Het koninklijk paleis van Compiègne is het meest indrukwekkende voorbeeld. Het Forêt de St.-Goban is het enige bos van belang in het departement Aisne. Dit westelijk van Laon gelegen bos is een heerlijk gebied om te fietsen en te wandelen.

Het departement Oise bezit daarentegen enkele enorme wouden die voornamelijk rond Compiègne en Senlis liggen. Alleen het Forêt de Compiègne heeft al een omvang van 14.500 hectare. In deze uitgestrekte bossen genoot de adel van jacht en stilte. Je komt in Picardie ook saaiere stukken tegen: kale akkers, bietenvelden en niet echt romantische dorpjes. Wie even zoekt, zal toch enkele verbazingwekkende bestemmingen vinden. De grote gotische kathedralen van Frankrijk zijn in Picardie heel goed vertegenwoordigd, o.a. in Amiens en Beauvais. Minder bekend zijn de versterkte kerkjes van een fietsgebied bij uitstek, de Thiérache. De fiets is overigens ook een goed vervoermiddel door de bossen rond Compiègne en Senlis. Ook te paard is Picardie een plezierige bestemming. Ga dan eerst naar de 'paardentempel' van Frankrijk, kasteel Chantilly.Departement Nord
Het departement Nord, met Lille als hoofdstad, grenst in het noorden aan de Noordzee en aan België, in het zuiden aan Aisne en in het westen aan Pas-de-Calais. Het departement telt vijf streken: in het zuiden de Avesnois (de groene long van het departement), een heuvelachtig gebied met weilanden. Frans-Henegouwen (Hainaut) is enkele oude stadjes en veel bouwkundig erfgoed rijk. Kunstliefhebbers vinden er hun gading in Cambrai, Douai, Valenciennes en Le Cateau-Cambrésis. Lille (de op drie na grootste stad van Frankrijk) en haar regio zijn eveneens rijk aan kunsthistorisch schoon. Tevens bezit het een enorme industriezone. Frans-Vlaanderen is een streek van getuigenheuvels, de ‘Monts’. Deze heuvels die 'getuige' zijn geweest van de geologische veranderingen in de streek zijn tussen de 110 en 176 meter hoog. De kuststrook aan de Noordzee is rijk aan duinen en zandstranden. U vindt er ook de op twee na grootste Franse haven: Duinkerken. Lees meer.


Departement Pas-de-Calais
Het departement Pas-de-Calais, met Arras als hoofdstad, grenst in het noorden en oosten aan Nord, in het zuiden aan Somme en in het westen aan het Kanaal, Pas-de-Calais en de Noordzee. Dit departement bestaat uit vier streken: de mooie Côte d’Opale, de Opaalkust, die haar naam dankt aan het bijzonder licht dat veel schilders inspireerde. Les 7 Vallées, de Zeven Valleien, het achterland van de kust, van Hesdin tot Montreuil, wandelparadijs, prachtig natuurgebied en vaak ‘de geheime tuin van Frankrijk’ genoemd. De Artoisstreek met de imposante hoofdstad Arras en ingeslapen mijnstadjes. In de omgeving van Saint-Omer strekt zich de Audomaroisstreek uit, een meer dan 3400 hectare groot natuurgebied met in het centrum een merkwaardig moeras. Dit moeras, een doolhof van riviertjes en kanalen, is te verkennen aan boord van de typische platbodemboten. Lees meer.


Departement Aisne
Aisne is, net als de buurdepartementen Oise en Somme, een deel van de voormalige provincie Picardië. Het ligt ingebed tussen de departementen van Somme en Oise in het westen, het departement Seine-et-Marne in het zuiden, de departementen Ardennes en Marne in het oosten en het departement Nord plus een streepje België in het noorden. Het bestaat uit een opvolging van kleine regio’s elk met een eigen gezicht en identiteit. De Laonnais, rond de departementshoofdstad Laon, pronkt met beboste heuvels en charmante dorpen. De Vermandois, rond Saint-Quentin, verleidt de bezoeker met plateaus met enorme horizonten en de intens groene valleien van Oise en Somme. De Thiérache, bij de Belgische grens, is rijk aan coulisselandschappen en aan zestig versterkte kerken. Ook de Soissonnais is een glooiende regio met als blikvanger de stad Soissons, de wieg van Frankrijk. Diep in het zuiden strekken zich de Valois en de Omois uit, een artistiek gezegende streek, het geboorteland van Jean de la Fontaine, Alexandre Dumas en Jean Racine. Daar komt men terecht bij de Marne, de streek van de Champagne-druivenstokken. Lees meer.


Departement Oise
Het departement Oise is, net zoals Somme en Aisne, een deel van de vroegere provincie Picardië. In het noorden wordt het begrensd door de Somme en in het oosten door de Aisne. De zuidelijke grens wordt gevormd door de Val-d’Oise en de Seine-et-Marne. De westelijke grens door Eure en Seine-Maritime. Als hoofdstad fungeert Beauvais. De Oise vertoont landschappelijk heel wat afwisseling. In het noordwesten, in een deel van de Soissonnais (in het noordoosten), in Valois (uiterste zuidoosten), in de Noyonnais en in een deel van de Vexin français (zuidwesten) strekken zich grote, vruchtbare akkers uit. In de valleien van Oise en Aisne wemelt het van vee, groentetuinen en boomgaarden. Verder is het departement Oise niet minder dan 42.000 hectare bos rijk. Maar er is ook het bijzonder belangrijke kunsthistorische schoon: 3 unieke kathedralen, 14 abdijen, 300 kastelen, een 20-tal musea en een duizendtal kerken en kapellen. Lees meer.


Departement Somme
Het departement Somme is, net als de buurdepartementen Aisne en Oise, een deel van de voormalig provincie Picardië. Het wordt begrensd door de Pas-de-Calais en Nord in het noorden, Aisne in het oosten, Seine-Maritime en Oise in het zuiden en het Kanaal in het westen. Het bestaat uit een lichtglooiend kalkplateau, bedekt met een dikke laag vruchtbare leem. Het gebied heeft enorme graan-, peulvruchten- en aardappelvelden met hier en daar een homp bos. De hoofdstad van het departement is Amiens. De kronkellende rivier de Somme verdeelt het departement in een noordelijke en een zuidelijke helft en mond helemaal in het westen uit in het Kanaal. De rivier is landschappelijk de moeite waard (talrijke vijvers) en bij de monding is de Baie de Somme een uniek natuurgebied. Ook cultuurhistorisch is de Somme een schatkamer met veel kerken, gewezen abdijen, kastelen, musea en (pre)historisch en archeologisch belangrijke vindplaatsen. Tot slot: de Somme is ook oorlogsland. In de eerste wereldoorlog vond daar een van de bloedigste veldslagen van de twintigste eeuw plaats. Nu heerst er een liefelijke vrede over het land, maar de littekens blijven. Lees meer.