Home > Regio's Frankrijk > CorsicaCorsica

Corsica, het "Ile de Beauté" (eiland van de schoonheid) met contrasterende kleuren. Blauw als de oneindige zee, donkergroen als de Corsicaanse den, okerkleurig als de Genuese torens en rood als de "calanques", de rotsige baaien.

Corsica ligt in de Middellandse Zee tussen Sardinië en Ligurië. De hoofdstad is Ajaccio. Het eiland meet 8720 km² en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk. Na Sicilië, Sardinië en Cyprus is het zelfs het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het telt ruim 300.000 inwoners. Hiervan wonen er 110.000 in de twee grootste steden: Ajaccio en Bastia. Corsica was tot 13 mei 1991 een van de regio's van Frankrijk. Vanaf deze datum vormt het eiland de Collectivité territoriale de Corse en heeft het een speciale status binnen de Franse Republiek, waardoor het meer macht heeft dan de regio's op het vasteland.

Het bestaat uit twee departementen: Haute Corse (Hoog-Corsica met als hoofdstad Bastia) en Corse-du-Sud (Zuid-Corsica met als hoofdstad Ajaccio). Het als eigenzinnig bekend staande eiland is bijzonder bergachtig (hoogste punt: Monte Cinto, 2710 m) en dunbevolkt. Karakteristiek is de begroeiing met maquis: ruig, kruidachtig struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park. Het eiland herbergt veel zeldzame plantensoorten. Toeristische trekpleisters op Corsica zijn het prachtige UNESCO erfgoed natuurreservaat Scandola, de Genuese torens en bruggetjes, de bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, oudheidkundig park Filitosa en talloze stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio, Bonifacio, Calvi en Corte.

De wereldberoemde wandelingen zoals de GR20 en de Mare e Monti. Er zijn vele campings voor jong en oud, van zeer eenvoudig tot heel luxe met veel voorzieningen. Natuurlijk zijn er ook veel vakantieparken, appartementen en hotels. Voor Corsica is toerisme een belangrijke bron van inkomsten, of het nu gaat om canyoning en klimmen in de bergen of liggen aan het strand of snorkelen op zee... het kan allemaal. Het Corsicaans (Corsu) is de lokale Romaanse taal. Dit is een sterk door het Frans beïnvloed Toscaans (dus: Italiaans) dialect, dat als aparte regionale taal erkend wordt door de Franse overheid. Een nauw verwant dialect wordt ook in het noorden van Sardinië (Gallura) gesproken. Door de toevloed van Franstaligen (met name vanuit Algerije) staat het Corsicaans onder grote druk. Corsica brengt wijn voort en heeft vanouds schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo. Het toerisme speelt er een grote rol zoals je hierboven al hebt kunnen lezen; het eiland behoort tot de meest toeristische gebieden van Frankrijk.Departement Corse-du-Sud
Corse-du-Sud is het zuidelijk gelegen departement van Corsica en grenst aan het departement Haute-Corse. Verder is het omringd door de Middellandse Zee. De hoogste top van het departement is de Monte Incudine (2136 m). Corse-du-Sud is ontstaan na deling van het departement Corsica op 1 januari 1976. De grenzen volgen die van het oude departement Liamone, dat tussen 1793 en 1811 bestond. Het vroegere departement Corsica had als volgnummer 20 wat na de splitsing 2A en 2B werd voor respectievelijk Corse-du-Sud en Haute-Corse. Lees meer.


Het departement Haute-Corse
Het departement Haute-Corse is het noordelijk gelegen departement van Corsica en grenst aan het departement Corse-du-Sud. Verder is het omringd door de Middellandse Zee. Het departement is ontstaan na deling van het departement Corsica op 1 januari 1976. De grenzen volgen het die van het oude departement Golo, dat tussen 1793 en 1811 bestond. De inwoners van Haute-Corse heten net zoals de inwoners van Corse-du-Sud Corsicanen (Corses). Lees meer.