Home > Regio's Frankrijk > BretagneBretagne

Bretagne heeft een kleine 2900 kilometer kustlijn en telt ongeveer 3,3 miljoen inwoners. Bretagne bestaat uit twee gebieden: de kuststreek en het binnenland. De kusstreek is erg divers en bestaat uit kliffen, duinen, moerasland en slikgebieden. De regio Bretagne grenst in het Noorden aan het Kanaal, in het Westen en het Zuiden aan de Atlantische Oceaan. Bretagne bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) tot Bretagne. Veel mensen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen. De hoofdstad van Bretagne is Rennes. Andere belangrijke steden zijn Nantes (formeel buiten de région), Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo. De oorspronkelijke naam van Bretagne luidde Armorica. In Bretagne zijn nog talrijke sporen te vinden van de Keltische cultuur. Ook tref je er nog vele prehistorische megalieten, o.a. in het zuiden bij Carnac. Een minderheid van de bevolking van Bretagne spreekt Bretons, een Keltische taal die vanuit de Britse eilanden is overgestoken naar het vasteland. Bretagne is een belangrijk economisch centrum. De toenemende welvaart gaat samen met een sterke culturele identiteit.Departement Côtes-d'Armor
Het departement Côtes-d'Armor (vroeger Côtes-du-Nord geheten) heeft als hoofdstad Saint-Brieuc. Het strekt zich uit in het westen van Frankrijk, tussen het Kanaal (in het noorden), Ille-et-Vilaine in het oosten, Morbihan in het zuiden en Finistère in het westen. De aanblik van de Côtes-d’Armor is die van een gelijkmatig heuvellandschap (Armoricaans massief) met ontelbare hagen en holle wegen, in het noorden bekroond met een mooie kust met smalle, diep in het land dringende ria’s. De kust kreeg klinkende namen mee, van west naar oost: Côte de Granit Rose, Côte du Goëlo, Côte de Panthièvre en Côte d’Émeraude (Smaragden Kust). Aan het natuurpatrimonium wordt veel zorg besteed en het heeft dan ook veel te bieden aan de bezoeker: woeste kusten, uitgestrekte heidevelden, bossen, plassen, baaien en rivieren. Lees meer.


Departement Finistère
Het departement Finistère (letterlijk: einde van de wereld) is landschappelijk een van de fraaiste van Frankrijk. Dat heeft het te danken aan zijn unieke diep ingesneden kusten. Het departement is aan drie zijden omgeven door zee: het Kanaal in het noorden en de Atlantische Oceaan in het zuiden en het westen. In het oosten grenst het aan de Côtes-d’Armor en Morbihan. Het mooie Quimper fungeert als hoofdstad. Het departement wordt ingedeeld in 13 gewesten. Het noordelijke deel omvat, van west naar oost: het Pays d'Iroise (bij Brest), het Pays des Abers (Côte des Légendes; met de grote ria's), het Pays du Haut-Léon en het Pays du Trégor. Daaronder strekken zich uit: het Pays des Enclos (parochie-erven), de Monts d'Arrée, het Pays de Landerneau-Daoulas en het Parc Naturel Régional d'Armorique. Het centrum van de Finistère bestaat uit het schiereiland Pays du Ménez-Hom Atlantique en het Pays du Centre-Finistère. Het Association Ouest, de Cornouaille Promotion en het Pays des Portes de Cornouaille. Letterlijk overal in Finistère valt er veel te zien en te beleven. Lees meer.


Departement Ille-et-Vilaine
Het departement Ille-et-Vilaine bestrijkt de noordoostelijke hoek van Bretagne en heeft als hoofdstad Rennes (de hoofdstad van Bretagne). De grenzen zijn: in het noorden het Kanaal en het departement Manche, in het oosten Mayenne, in het zuiden Loire-Atlantique en in het westen Morbihan en Côtes-d’Armor. Het departement behoort tot het Amoricaanse massief, maar is daarvan het minst geaccidenteerde deel. Het binnenland bestaat nagenoeg overal uit een gesloten bocagelandschap, dat wordt gedomineerd door zacht glooiende heuvels. In het noorden is er uiteraard de Kanaalkust - de uitverkoren plek van veel toeristen - met de mooie baaien van Saint-Malo en de Mont-Saint-Michel. Lees meer.


Departement Morbihan
Het departement Morbihan (Bretons voor 'Kleine zee') heeft Vannes als hoofdstad en strekt zich uit langs de zuidelijke kust van Bretagne. Het is ten noorden begrensd door de Côtes-d'Armor, in het zuiden door Ile-et-Vilaine, in het zuiden door de Atlantische Oceaan en in het westen door Finistère. Het binnenland van Morbihan vertoont landschappen met zacht glooiende heuvels en plateaus, het domein van de landbouwers en veefokkers. Ten noorden van Vannes strekt zich, van west naar oost, een beboste heuvelrug uit: de Landes (heide) de Lanvaux. Het toeristisch interessantste deel is de kust met de eilandrijke Golfe de Morbihan (een schilderachtige binnenzee), het schiereiland van Quiberon (woeste westkust en eilanden voor de kust, onder andere Belle-Île), het Mekka van de megalieten onder andere in Carnac, Locmariaquer en Erdeven en verdronken rivierdalen (ria's) die ongewoon ver in het land dringen, met alle schilderachtigheid van dien. Het spreekt vanzelf dat ook dit deel van Bretagne rijk is aan kunsthistorisch schoon in de talrijke steden en dorpen. Lees meer.