Home> Regio's Frankrijk > Bourgondië-Franche-ComtéBourgondië-Franche-Comté

De regio Bourgondië-Franche-Comté is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Bourgondië en Franche-Comté. De regio bestaat uit de departementen Côte-d'Or, Doubs, Haute-Saône, Jura, Nièvre, Saône-et-Loire, Territoire de Belfort en Yonne.

Bourgondië (Bourgogne)
Romaanse abdijen, hertogelijke steden, kastelen met geglazuurde daken en charmante dorpjes maken van Bourgogne een streek die rijk is aan historisch erfgoed. Met Bourgogne maakt men kennis via de wijngaarden. Chablis, Mâconnais en Côtes de Nuits vormen de geschiedenis en de reputatie van deze streek. Een vredige sfeer maakt zich los uit de landschappen, wat blijkt tijdens een trektocht door de Morvan.

Wat Bourgondië mist aan echte bergen en aan kust, maakt het gebied goed met levenskunst. Het Bourgondische leven wordt genoten aan tafel, met een goed glas wijn. Van de vele licht glooiende streken, zoals de Nivernais en de Charolais, is de Morvan nog steeds het meest ongerept. In feite is de Morvan een noordelijke voortzetting van het grote Massif Central. In dit nog steeds wat geïsoleerde gebied liggen routes voor ruiters en mountainbikers. Voor wandelaars gaat de verandering van het landschap wellicht te langzaam. Bourgondië is dan ook meer een fietsland. Wel wordt er enig trapvermogen gevraagd. Een 'houseboat' huren is wat relaxter. Bourgondië heeft maar liefst 1500 kilometer aan bevaarbare rivieren en kanalen. Een van de meest spraakmakende regio's is de Côte d'Or, het wijngebied tussen de culturele hoofdstad Dijon en de wijnstad pur sang, Beaune. Veel minder op het toerisme gericht is het westelijk deel van Bourgondië. Toch liggen hier ook pittoreske steden zoals Auxerre en vermaarde wijngaarden zoals Chablis. Wie van kerken en kloosters houdt is ook in Bourgondië op de juiste plaats.Franche-Comté
Franche-Comté is gelegen tussen de Vogezen en de Jura en is een streek met een rijke natuur waar men een hoge prioriteit toekent aan de kwaliteit van leven. In de Franche-Comté, van het Juramassief tot aan de oevers van de Doubs, nodigt de natuur uit om in de eindeloze wouden, die door rivieren en bronnen worden doorsneden, te komen skiën en mountainbiketochten te maken.

Franche-Comté is regio die tegen een grensgebergte ligt. Dit gebergte is de ziel en de zuurstofvoorziening van een gebied dat lange tijd blootstond aan de invasies vanuit het oosten en zuiden. De inwoners van de Franche-Comté zijn daarom ook nu nog graag onder elkaar. Reizend in deze regio zult u al snel de bijzonderheden en eenheid begrijpen van deze geïsoleerde streek, gelegen tussen Zwitserland en de Bourgogne, en tussen Lotharingen en de Alpen. De gebieden waaruit de regio bestaat, zochten steun en hulp bij elkaar voor het behoud van eenheid. De inwoners 'zijn' de Franche-Comté, door hun aard, karakter en duidelijke, maar redelijke meningen. Of u nou in bewoonde gebieden bent of bergbewoners tegenkomt, bewoners uit de wijnstreek ontmoet of mensen die op de vlakte van de Saône of de hoogvlakten van de Haute-Saône wonen: eenheid vindt u overal. Lange tijd wantrouwden de inwoners van de Franche-Comté hun buren en leefden ze liever zelfvoorzienend. Nu profiteren ze van de geografische ligging van de regio die het kruispunt is tussen Noord- en Zuid-, Oost- en West-Frankrijk. Maar de economische ontwikkeling werd heel verstandig beheerst en zo wisten ze hun manier van leven en het milieu te bewaren. De inwoners zijn niet alleen erg gehecht aan hun grond en streek, maar ook aan de ruimte en het leven in een beschermde natuur. Op het platteland ziet u die gehechtheid terug in de beroepen en talrijke ambachten. De mensen uit de Franche-Comté houden van hun bossen, weiden en wijngaarden, en weren de industrie zo veel mogelijk.Departement Côte-d’Or
Het departement Côte-d’Or grenst in het noorden aan Aube, in het noordoosten aan de Haute-Marne en de Haute-Saône, in het zuidoosten aan de Jura, in het zuiden aan de Saône-et-Loire, in het zuidwesten aan de Nièvre en in het westen aan de Yonne. Het is een groot departement, ingedeeld in een achttal gebieden met verschillende microklimaten. In het zuiden liggen wijngaarden, in het oosten strekken zich vlaktes uit, doorsneden door rivieren. De omgeving van Dijon wordt gekenmerkt door diep ingesneden valleien, in het noorden groeien de uitgestrekte wouden van de Châtillonnais en in het westen rijst het heuvelachtig tot bergachtig gebied van de Auxois en de Morvan op. De Côte d’Or pakt uit met meer dan tweehonderd, grotendeels nog bewoonde kastelen. Dijon staat bekend om zijn schitterende musea en is tevens de hoofdstad van het departement en de regio Bourgondië-Franche-Comté. Beaune is onder meer het unieke Hôtel-Dieu rijk. Tevens is het departement wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke wijnen. Lees meer.


Departement Nièvre
Het departement Nièvre ligt in het hart van Frankrijk en wordt omringd door vijf departementen: Yonne (noorden), Côte d’Or (noordoosten), Saône-et-Loire (zuidoosten), Allier (zuiden) en Cher (westen). Het is een bosrijk gebied met nagenoeg 215.000 hectare woud. Het ontbreekt er evenmin aan water: ongeveer 1.600 hectare meren en vijvers en 195 kilometer bevaarbare rivieren. Een van de grote natuurlijke trekpleisters is het Parc naturel du Morvan, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het departement is de volgende landschappen rijk. De bosrijke en vochtige Val du Nivernais met de dalen van de rivieren Allier en Loire. De Nivernais met vooral beboste heuvels. De streek van Bazois met vooral kleibodems en veel weiden. Ten slotte het massief van Morvan (dat onderdeel uitmaakt van het Centraal Massief). Een deel van het departement Nièvre ligt in dit dunbevolkte, hoger gelegen, bosrijke landschap. Wat het kunsthistorisch bezit betreft pronken veel steden met een rijk patrimonium en er zijn enkele fraaie kastelen en boeiende archeologische vindplaatsen. Lees meer.


Departement Saône-et-Loire
Het departement Saône-et-Loire ligt in het zuiden van Bourgondië en grenst aan zeven andere departementen; Côte-d’Or (noorden), Jura (oosten), Ain (zuidoosten), Loire en Rhône (zuiden), Allier (zuidwesten) en Nièvre (noordwesten). De hoofdstad is Mâcon. Het departement is zes verschillende toeristische streken rijk. De Autunois-Morvan is een natuurgebied dat tweeduizend jaar geleden al de Romeinen erg bekoorde, zoals blijkt bij een bezoek aan Autun. Creusot-Montceau is een gebied van weilanden en vijvers en van het Canal du Centre. De Châlonnais ligt tussen de Côte de Beaune en de Mâconnais, een gebied dat beroemde wijnen voortbrengt, onder andere Mercurey, Rully, Givry en Crémant de Bourgogne. Aan de oevers van de jonge Loire strekt zich de Charolais-Brionnais-streek uit. Zachte hellingen, versterkte boerderijen en kastelen bepalen er het uitzicht. De vlakke Bresse Bourguignonne reikt van de oevers van de Saône tot aan de uitlopers van de Jura. De rots van Solutré intrigeert sinds de prehistorische bewoners van de Mâconnais-Clunisois. Hier heerst een zuidelijke sfeer en vermaarde wijnen zoals Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon en Beaujolais dragen daar toe bij. Lees meer.


Het departement Yonne
Het departement Yonne, met Auxerre als hoofdstad, grenst in het noorden aan Seine-et-Marne, in het noordoosten aan Aube en Côte-d’Or, in het zuiden aan Nièvre en in het westen aan Loiret. Het ligt in het noorden van Bourgondië, aan de poorten van Parijs, en bestaat uit een aantal natuurlijke streken. In het noorden de Sénonais en de Jovinien, laagland met enkele oude steden, onder meer Sens, Joigny, Saint-Florentin en Villeneuve-sur-Yonne. In het oosten van dit gebied strekt zich het bos van Othe uit in de rustige vallei van de Yonne. De Auxerrois ligt in het centrum van het departement en de Tonnerrois in het oosten. Het zijn heuvelachtige gebieden met veel wijnbouw en die brengt enkele beroemde wijnen voort, bijvoorbeeld de Chablis. De leemgronden van de Puisaye liggen in het westen van het departement. Het is een streek van coulisselandschappen en pottenbakkersateliers. In het zuiden, tussen het middeleeuwse Avallon, Quarré-les-Tombes en de bedevaartplaats Vézelay, pronkt de Avallonnais met afgeronde heuveltoppen, de voorbodes van de Morvan. Lees meer.


Departement Doubs
Het departement Doubs ligt in het centrum van de Franche-Comté en dankt zijn naam aan de rivier de Doubs, die 300 km lang door het departement meandert. In het noorden grenst het aan het Territoire de Belfort, in het oosten aan Zwitserland, in het zuidwesten aan de Jura en in het noordwesten aan de Haute-Saône. Het telt ruim een half miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 115.000 in de hoofdstad Besançon wonen. De Doubs staat bekend als het groenste departement van Frankrijk. Het hoogste punt is de Crêt du Mont d'Or (1463 m). Tussen de soms grillige heuvels en bergen slingeren tal van pittoreske rivieren zoals de Doubs, de Loue, de Lison en de Dessoubre. Meren, bronnen, spectaculaire watervallen (zoals de Saut du Doubs), diepe kloven en grotten dragen bij tot de natuurrijkdom van het gebied, een langlaufparadijs in de winter. Lees meer.


Departement Haute-Saône
Het departement Haute-Saône, met Vesoul als hoofdstad, is het noordelijkste deel van de regio Franche-Comté. In het noorden grenst het aan het departement van de Vogezen, in het oosten aan het Territoire de Belfort, in het zuidoosten aan de Doubs, in het zuiden aan de Jura, in het zuidwesten aan de Côte d'Or en in het zuidwesten aan de Haute-Marne. De Haute-Saône staat vooral bekend als een gebied dat rijk is aan natuurschoon, want 44 procent van de oppervlakte is bebost en liefst 2.100 km waterwegen slingeren door het landschap. In het noordoosten van het departement strekt zich het plateau van de Duizend Meren uit, een zeer aantrekkelijk gebied, dat soms 'Klein Finland' wordt genoemd. Er is ook de Saône, die zich door het departement een weg baant, langs karakteristieke, stille dorpen in een groene omgeving. Het departement pronkt bovendien met meer dan 350 beschermde 'Monuments historiques'. Lees meer.


Departement Jura
Het departement Jura is door de toeristen nog niet erg druk bezocht, hoewel het in het westen aan het drukbezochte Bourgondië en in het noorden aan de Vogezen grenst. De eigenlijke Jura verheft zicht als een bergmassief tussen Frankrijk en Zwitserland en gaat dan over in de Zwitserse Jura. Hoewel het klimaat niet bepaald mild is (de hoogste toppen liggen boven de 1600m), is het volgend spottende gezegde over het klimaat beslist overdreven: 'Acht maanden sneeuw, twee maanden wind, maar de rest van het jaar is schitterend.' In ieder geval laten Goethe, Ruskin en Lamartine zicht lovend uit over de Jura, waarbij ze alle drie wijzen op een van de opvallendste kenmerken van de Jura: het prachtige, steeds weer boeiende uitzicht op de met sneeuw bedekte Alpen. Lees meer.


Departement Territoire de Belfort
Het departement Territoire de Belfort - met uiteraard Belfort als hoofdstad - is qua oppervlakte het kleinste departement van Frankrijk. Het is omgeven met vier andere departementen: in het noorden Vosges, in het oosten Haut-Rhin, in het zuidwesten Doubs en in het noordwesten Haute-Saône, en het grenst ook aan Zwitserland. Ondanks zijn relatief geringe oppervlakte vertoont het departement toch een verscheidenheid aan landschappen. In het noorden ligt het Pays Vosgien met de route (beginpunt in het dorpje Giromagny) naar het bekende Ballon d'Alsace. In de omgeving van Belfort bevindt zich de zogenaamde Trouée de Belfort. In het zuidoosten bevindt zich de Sundgau, met talrijke meren, een paradijs voor vissers. Helemaal in het zuiden, in de omgeving van Saint-Dizier-l'Évêque, strekt zich het Plateau de Jura uit, met als hoogste punt het Plateau de Croix (600 meter). Lees meer.