Home > Regio's Frankrijk > Auvergne-Rhône-Alpes
Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Auvergne en Rhône-Alpes. De nieuwe regio bestaat uit 13 departementen. Dit zijn: Ain, Allier, Ardèche, Cantal, Drôme, Grand Lyon, Haute-Loire, Haute-Savoie, Isère, Loire, Puy-de-Dôme, Rhône en Savoie. De hoofdstad van deze regio is Lyon. Het gebied rond deze stad heet tegenwoordig Grand Lyon en is een afsplitsing van het departement Rhône.

De Auvergne
De oude regio Auvergne bestond uit de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme) en ligt ongeveer in het midden van Frankrijk en is een paradijs voor iedereen die in geologie, mineralen of vulkanisme is geïnteresseerd. De regio Auvergne wordt in het hoogseizoen ook door Fransen goed bezocht; voornamelijk vanwege de vulkaanketens van de Monts Dôme, de Monts du Cantal en de Monts Dore.

Een groot deel van het gebied van Auvergne wordt bedekt door het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Op en rond het Centraal Massief is de Franse natuur en cultuur zorgvuldig behouden gebleven. De Auvergne telt twee grote regionale natuurparken. De bekendste is het Parc Volcans d'Auvergne. Hier liggen de grote vulkanische berggroepen. Het andere natuurpark heet Livradois-Forez en is eigenlijk een groot bos. In het noorden van de Auvergne ligt de oude provincie Bourbonnais (het huidige departement van de Allier en een stukje Cher) dat een nogal boerse uitstraling heeft. In het zuidoosten van de Auvergne ligt de vulkanisch gevormde Velay.

De Auvergne kent vele soorten bezienswaardigheden. Tijdens een autorit door de omgeving komt u bijvoorbeeld langs een gestolde lavalaag, een kratermeer, een prachtige burcht en enkele Romaanse kerkjes. In het departement met de minste bezienswaardigheden (Allier) vindt u een van de mooiste eikenbossen van Frankrijk, het Forêt de Tronçais. Veel bezienswaardigheden zijn kerken, waaronder enkele zeer fraaie zoals la Chaise-Dieu. De Auvergne kent veel verschillende attracties, zoals het grote themapark Vulcania. In dit park leert u op een moderne manier hoe vulkanen tot uitbarsting komen en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook zijn er redelijk veel dierenparken en dierentuinen zoals Le Pal in Allier (ook attractiepark) en de dierentuin van Bouy bij Ambert. Voor kinderen zijn er leuke spoorwegattracties. Bij de rivier de Allier spoort u door tientallen tunnels. In het natuurpark Livradoi-Forez rijdt een ontdekkingstreintje vanaf Ambert. In de Auvergne kunt u met gemak een hele wandelvakantie uitstippelen. Op de GR 4 bijvoorbeeld. Dit lange afstandswandelpad loopt dwars door het vulkanisch berggebied. De GR 30 is minder zwaar en loopt langs diverse meren. De GR 400 loopt door het lege Cantalmassief. De Auvergne is niet meteen een ideaal fietsgebied. De sterke hellingen van de Auvergne zijn vooral voorbehouden aan de mountainbiker.

De Rhône-Alpes
Een streek die gekenmerkt wordt door zijn bergtoppen en waar wandelen en wintersport nummer één zijn. Sneeuw in de winter, openluchtactiviteiten in de zomer: de streek is in tweeën gesplitst. Het skigebied strekt zich uit over de hele Savoie, met zijn Alpenmeren, naaldbomenbossen en wandelroutes. Chamonix is gelegen bij de Mont-Blanc. Annecy en Chambéry vormen de actieve tegenhanger in het dal. De oude regio Rhône-Alpes is gesitueerd tussen Parijs en de Côte d'Azur, tegen de grens met Zwitserland en Italië. Het kent enkele luchthavens en is bereikbaar met de hogesnelheidstrein en via enkele grote snelwegen. Deze regio is na Île-de-France de tweede regio van Frankrijk qua economie en maakt onderdeel uit van de driehoek metropoolregio's Lyon-Grenoble-Saint-Étienne. Deze driehoek is een van de actiefste regio's van Frankrijk. De drie metropolen liggen op een relatief korte afstand van elkaar: Saint-Étienne en Lyon op 60 km, Grenoble en Lyon op 100 km en Grenoble en Saint-Étienne op ongeveer 160 km. Bij elkaar hebben de drie metropoolregio's rond de twee miljoen inwoners. Soms wordt daar Genève als vierde regio bij gerekend.Departement Allier
Allier is een uitgestrekt departement in het hart van Frankrijk, tussen de vallei van de Loire en de vulkanen van de Auvergne. Het grenst in het noorden aan de Nièvre, in het oosten aan Saône-et-Loire, in het zuidoosten aan de Loire, in het zuiden aan de Puy-de-Dôme, in het zuidwesten aan de Creuse en in het noordwesten aan de Cher. De hoofdstad is Moulins. De belangrijkste landschappen van de Allier zijn in het noordwesten het Pays de Tronçais met het uitgestrekte woud van de Tronçais (indrukwekkende eiken, bestemd voor het fabriceren van wijntonnen). Ten oosten van Moulins bevindt zich de Solgne Bourbonnaise. In het centrum van het departement de Bocage Bourbonnais, een coulisselandschap, en de eigenlijke vallei van de Allier, een paradijs voor wandelaars en ornithologen (tot 250 soorten vogels). In het oosten strekt zich de vallei van de Besbre uit, een rustig kabbelend riviertje met aan zijn oevers kleine, fraaie kastelen. Als laatste de Montagne Bourbonnaise, gelegen in het uiterste zuidoosten van het departement, een heuvelachtige streek ten zuidoosten van het kuuroord Vichy. Lees meer.


Departement Cantal
Het departement Cantal is het grootste en hoogste bergland van het Centraal Massief. Het grenst in het noorden aan de Puy-de-Dôme, in het noordoosten aan de Haute-Loire, in het zuidoosten aan de Lozère, in het zuiden aan de Aveyron en de Lot, en in het westen aan de Corrèze. De hoogste top is de Plomb du Cantal (1855 m), het laagste punt de vallei van de Lot (210 m). Het Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne beslaat een groot deel van het departement. Dit 395.000 ha grote park (het grootste regionale natuurpark van Frankrijk) strekt zich van noord naar zuid over 120 km uit. Het natuurpark omvat de vulkanische bergmassieven van Monts Dôme, Monts Dore, Monts du Cantal, Cézallier en het granietplateau Artense. Aurillac, de hoofdstad van de Cantal, is een druk maar bezienswaardig stadje. Lees meer.


Departement Haute-Loire
Het departement Haute-Loire ligt op een middelhoog plateau (500 tot 1000 m boven de zeespiegel), met toppen die reiken tot 1753 m (Mont Mézenc). Het grenst aan de Puy-de-Dôme in het noorden, aan de Loire in het noordoosten, aan de Ardèche in het zuidoosten, aan de Lozère in het zuiden en aan de Cantal in het westen. De Haute-Loire wordt ingedeeld in vier streken. De Gorges de L’Allier, in het westen, zijn een waar paradijs voor (zalm)vissers en liefhebbers van pittoreske dorpjes, gebouwd tegen de hoge, bosrijke heuvels. In het centrum liggen twee streken: de Velay Volcanique (met het merkwaardige meer van Bouchet) en de Livradois Forez (uitgestrekte bossen met de beroemde abdij van La Chaise-Dieu) en tevens de vallei van de Loire met Le Puy-en-Velay, hoofdstad van het departement. In het oosten bevindt zich de streek van de Mézenc-Meygal-Vivarais. Lees meer.


Departement Ain
Het departement Ain is genoemd naar de rivier die het van noord naar zuid doorkruist. Het departement ligt in het noorden van de regio Rhône-Alpes en grenst in het westen aan Saône-et-Loire en Rhône, in het noorden aan Saône-et-Loire en Jura, in het oosten aan Zwitserland, Haute-Savoie en Savoie en in het zuiden aan Isère. De hoofdstad is het bezienswaardige Bourg-en-Bresse. Het departement is ingedeeld in vier karakteristieke streken: Een deel van de culinair befaamde Bressestreek (ook in de departementen Saône-et-Loire en Jura). In het zuidwesten de Dombes, vooral bekend om zijn elfhonderd vijvers, een waar vissersparadijs. In het zuidoosten de Bugeystreek, een deel van het Juragebergte, tussen Rhône en Ain; deels met glooiende heuvels en wijngaarden. In het noordoosten het Pays de Gex, de toegang tot Genève, met de hoogste toppen van het Juragebergte, onder meer de Crêt de la Neige (1718 m) en de Reculet (1717 m). Lees meer.


Departement Ardèche
De Ardèche, met Privas als hoofdstad, wordt in het noorden begrensd door het departement Loire, in het oosten door Isère, Drôme en Vaucluse, in het zuiden door Gard, en in het westen door Lozère en Haute-Loire. De Ardèche wordt ingedeeld in vijf uitgestrekte natuurlijke streken, waar het water alomtegenwoordig is: Haut-Vivarais (Groene Ardèche): een landbouw- en fruitstreek, van de Rhônevallei tot de Montagne Ardèchoise en de vallei van de Doux, aan de poorten van de Pilat (fraaie kastelen, stad Annonay). Privas, de Coiron en de vallei van de Eyrieux: de departementshoofdstad, de perzikboomgaarden in de genoemde vallei, het plateau van Coiron, met de grotten van Montbrun. Montagne Ardèchoise: vulkanische aarde, meren, weiden, naaldwouden met de Mont Mézenc (1754 m) en de Gerbier de Jonc, bron van de Loire. Cévenne Ardèchoise: paradijs van de heide, de den en de tamme kastanje; grootse woeste landschappen, uitzichtpunten en oude dorpen. Ardèche Méridionale: het zuiden van het departement: garrigues (een biotoop met een vegetatie die vooral bestaat uit grassen en lage planten), zon, de engten van de Ardèche, grotten en charmante dorpen. Lees meer.Departement Puy-de-Dôme
Het departement Puy-de-Dôme is genoemd naar de uitgedoofde vulkaan die boven Clermont-Ferrand uitsteekt. Het departement Puy-de-Dôme grenst in het noorden aan de Allier, in het oosten aan de Loire, in het zuiden aan de Haute-Loire en de Cantal en in het westen aan de Creuse en de Corrèze. Het departement wordt ingedeeld in de volgende streken. In het noorden de Combrailles, lichtglooiend, schilderachtige bergengtes van de Sioule. In het noordoosten de Grande Limagne, een vruchtbare vlakte met de hoofdstad van het departement Clermont-Ferrand. Ten oosten van Thiers verrijst de Montagne Thiernoise. Meer naar het zuiden strekt zich de vallei van de Dore uit. In het zuidoosten ervan verrijzen de Monts du Livradois en de Monts du Forez (hoogste top: 1634 m). In het zuiden: de zuidelijke Limagnes en de vallei van de Allier. In het zuidwesten: de Artense met de hoogvlakte van de Cézallier, een merkwaardig gebied met turfvelden en weilanden. In het westen: de bergketens van de Sancy en de Monts Dore, met in het centrum de 40 km lange keten van de Puys (80 geologisch nog jonge vulkanen). Lees meer.


Departement Drôme
Het departement Drôme ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich uit langs de gelijknamige zijrivier van de Rhône. De hoofdstad is Valence. De departementsgrenzen zijn: in het noorden het departement Isère, in het oosten de Haute-Alpes, in het zuiden de Alpes-de-Haute-Provence en de Vaucluse en in het westen de Ardèche. Het hoogste punt is de Rocher (2456 m). Geologische gezien is de Drôme net zo oud als de Alpen maar het klimaat, het landschap en de dorpjes zijn typisch Provençaals. De Drôme ligt voor het grootste deel onder de klimaatscheiding tussen de Alpen en de Provence. Het departement is vijf streken rijk. Dit zijn Drôme des Collines, Royans-Vercors, Valence-sur-Rhône, Vallée de la Drôme-Diois en Drôme Provençale. Het departement Drôme is talloze lavendelvelden en olijfboomgaarden rijk. Door de geringe hoogte is de Drôme van het vroege voorjaar tot het late najaar een prima vakantiebestemming waar u heerlijk kunt wandelen of fietsen. Lees meer.


Departement Haute-Savoie
Het departement Haute-Savoie, met hoofdstad als Annecy, is wat natuurschoon betreft ontegenzeglijk een van de interessantste departementen van Frankrijk. Maar ook historisch en kunsthistorisch is de Haute-Savoie een juweel. Het wordt in het noorden en oosten begrensd door Zwitserland, in het zuiden door Italië en het departement Savoie en in het westen door het departement Ain. De Haute-Savoie bestaat uit drie streken. De eerste en tevens grootste streek is Chablais. In Chablais liggen rondom Morzine en Avoriaz veel wintersportplaatsen. Samen met een aantal wintersportplaatsen in Zwitserland maken ze deel uit van Les Portes Soleil, een van de grootste skigebieden in Europa. De tweede streek is de Vallée d'Arve. In de Vallée d'Arve liggen Chamonix en de Mont Blanc. De derde streek is het Pays des Aravis. De bekendste trekpleisters in deze streek zijn Annecy, het Lac d'Annecy en La Clusaz. De Haute-Savoie kent in de zomer ongekende wandelmogelijkheden. Lees meer.


Departement Isère
Het departement Isère heeft Grenoble als hoofdstad en strekt zich uit in het zuidoosten van Frankrijk, aan weerszijden van de rivier de Isère. In het noorden wordt het begrensd door Ain en Savoie, in het oosten door Savoie en Hautes-Alpes, in het zuiden door Hautes-Alpes en Drôme en in het westen door Ardèche, Loire en Rhône. De Isère pronkt met een prachtig palet van landschappen: de vlaktes en heuvels van de Dauphiné in het noordwesten, het groene Pays Viennois langs de Rhône, de Chartreuse - een van de fraaiste kalksteengebergtes - ten noorden van Grenoble, de Vercors ten westen van diezelfde stad, ten zuiden ervan de Vooralpen en helemaal in het zuidoosten de tot boven 4000 m hoge toppen van het Parc national des Écrins. Een grotere afwisseling is nauwelijks voorstelbaar. De toeristische inventaris omvat onder meer: ruim 35 wintersportplaatsen, 600 skibanen, 1800 km skiloopbanen, 5000 km wandelpaden, meer dan 100 meren en plassen, 2100 km rivieren, een groot aantal musea, kastelen, kerken, archeologische vindplaatsen en een uitstekende tafel. Lees meer.


Departement Loire
Het departement van de Loire, met als hoofdstad Saint-Étienne, grenst in het noorden aan de Saône-et-Loire, in het oosten aan de Rhône en de Isère, in het zuidoosten aan de Ardèche, in het zuiden aan de Haute-Loire, in het zuidwesten aan de Puy-de-Dôme en in het noordoosten aan de Allier. De Loire, met 1012 km de langste rivier van het land, vloeit van noord naar zuid door het departement. Een bergachtig reliëf wisselt af met hoogvlakten en beboste hellingen die uitdijen naar de vlaktes van de Roannais en de Forezstreek in het noorden. In het oosten strekt zich de keten van de Monts du Lyonnais uit. Helemaal in het zuidoosten bevindt zich het regionaal natuurpark van Pilat, het bosrijkste gebied van de Loire. Het vormt een natuurlijke grens met de vallei van de Rhône. De hoogste punten zijn de Crêt de la Perdrix (1434 m) en de Crêt de L’Oeillon (1365 m). Lees meer.


Departement Rhône
Het departement Rhône strekt zich uit langs de Rhône en de Saône. Tot 1 januari 2015 bestond het departement uit twee arrondissementen, Lyon en Villefranche-sur-Saône. Na de afsplitsing van de Métropole de Lyon als aparte territoriale eenheid zijn de resterende gemeenten opgenomen in het arrondissement Villefranche-sur-Saône. Het departement grenst ten noorden aan de Saône-et-Loire, ten oosten aan Ain en Isère en ten zuiden en ten westen aan het Loiredepartement. Het Rhônedepartement, samen met Lyon, wordt ingedeeld in 6 regio’s. Les Monts du Beaujolais: heuvels overdekt met naaldbomen (de douglasspar is economisch belangrijk) en eiken; gedrongen boerderijen, opgetrokken uit grijs gesteente. Les Côteaux du beaujolais: sterk glooiende streek, beroemd om zijn wijngaarden; okergele dorpen; talrijke bezienswaardige kastelen, kerken en kapellen. Les Monts du Lyonnais: bergmassief (toppen boven 1000 m) met gevarieerde landschappen; wijngaarden; boomgaarden en groenteteelt in de lage valleien, eiken- en kastanjebossen op de berghellingen. Les Plateaux et Côteaux du Lyonnais: bijzonder kleurige streek van wijngaarden, boomgaarden en van de ruïnes van een fameus aquaduct. De Métropole de Lyon beslaat de dynamische stad Lyon met fraaie musea en oude wijken. In de wijde omgeving van Lyon o.a. in de Monts d’Or talrijke dorpen, parken en meren en la Plaine de Lyon: het laagst gelegen (160 m) deel van de Vooralpen, met weidse graanvelden en uitzichten op de Alpenketen. Lees meer.


Departement Savoie
Het departement Savoie ligt in het oostelijke deel van Frankrijk in de Alpen. In het noorden grenst het aan Haute-Savoie, in het oosten aan Italië, in het zuiden aan Hautes-Alpes, in het westen aan Isère en Ain. Het departement strekt zich uit over het zuidelijke deel van het vroegere hertogdom Savoie; vandaar de naam. Savoie wordt ingedeeld in 11 regio’s: Aix-les-Bains & Lac du Bourget, Albertville, L’Ávant-Pays Savoyard, Chambéry, Les Bauges, Le Beaufortain, La Chartreuse, La Combe de Savoie, La Maurienne, La Tarentaise en Le Val d’Arly. Veel interessanter is het feit dat het departement niet minder dan 555.000 hectare gebergtes rijk is, 175.000 hectare woud, 12.500 hectare wateroppervlakten en 2200 kilometer waterlopen. Met andere woorden: een onuitputtelijke, natuurlijke rijkdom. Voeg daarbij een aanzienlijk kunsthistorisch stads- en dorpspatrimonium en een zeer gewaardeerde gastronomie. Deze gevarieerdheid zorgt ervoor Savoie een van de meest geliefde toeristische departementen van Frankrijk is. De hoofdstad is Chambéry. Lees meer.