U bent hier: Home > Auvergne-Rhône-Alpes > Puy-de-DômeDepartement Puy-de-Dôme

In het hart van de voormalige regio Auvergne ligt het departement Puy-de-Dôme, genoemd naar de uitgedoofde vulkaan die boven Clermont-Ferrand uitsteekt. Het departement Puy-de-Dôme grenst in het noorden aan Allier, in het oosten aan Loire, in het zuiden aan Haute-Loire en Cantal en in het westen aan Creuse en Corrèze. Het departement wordt ingedeeld in de volgende streken. In het noorden de Combrailles met de lichtglooiende en schilderachtige bergengtes van de Sioule. In het noordoosten de Grande Limagne. Op deze vruchtbare vlakte ligt de hoofdstad van het departement, Clermont-Ferrand. Ten oosten van Thiers verrijst de Montagne Thiernoise. Meer naar het zuiden strekt zich de vallei van de Dore uit. In het zuidoosten ervan verrijzen de Monts du Livradois en de Monts du Forez, met een hoogste top van 1634 meter. In het zuiden liggen de zuidelijke Limagnes en de vallei van de Allier. In het zuidwesten ligt de Artense met de hoogvlakte van de Cézallier, een merkwaardig gebied met turfvelden en weilanden. In het westen bevinden zich de bergketens van de Sancy en de Mont Dore, met in het centrum de 40 km lange keten van de Puys met 80 geologisch gezien jonge vulkanen. www.planetepuydedome.com.Departementshoofdstad Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand telt ongeveer 140.000 inwoners (waarvan ruim 30.000 studenten) en is de hoofdstad (en veruit de grootste stad) van Auvergne. Clermont-Ferrand is ook de hoofdstad van het departement Puy-de-Dôme, een universiteitsstad en bisschopszetel. Ze ligt in de vruchtbare Limagne, die in het westen wordt begrensd door de Monts Dômes. Clermont-Ferrand is de thuisbasis van Michelin, de grootste bandenproducent ter wereld. Ondanks de aanzienlijke industrie heeft de binnenstad haar oorspronkelijke sfeer behouden. Dat geldt vooral voor het gedeelte tussen de kathedraal en de Notre-Dame-du-Port met talrijke huizen uit de 16de-18de eeuw. De belangrijkste straten zijn de Rue du Port, Pascal, du Terraol en des Chaussetiers. Door de gebruikte lavasteen zijn de huizen vaak donker, zodat men wel spreekt van de 'Ville Noire', de Zwarte Stad. De kathedraal Notre-Dame de l'Assomption is ook gebouwd met zwartevulkanisch gesteente uit de groeven van Volvic. Deze uit de 13de eeuw stammende kathedraal bezit zeer fraaie glas-in-loodramen, waaronder het grote roosvenster in de façade. Aan de westelijke rand van de oude stad ligt de levendige Place de Jaude. Hier bevindt zich een modern winkelcentrum met de belangrijkste Franse winkelketens. www.clermontauvergnetourisme.com.


Ambert
Ambert ligt in de vallei van de Dore, tussen de bergen van Livradois en die van Forez. Ambert is tegenwoordig vooral bekend vanwege de productie van de blauwschimmelkaas Fourme d'Ambert. Het plaatsje is rijk geworden vanwege de vele watermolens die hun werken deden ten behoeve van de papierindustrie. In de 17de eeuw stonden er ongeveer 300. Uit de inkomsten werd de bouw van de Église St.-Jean bekostigd. De uit graniet gebouwde kerk stamt oorspronkelijk uit de 15de eeuw en is gebouwd in noordelijk gotiek. Het kerkinterieur bevat hoofdzakelijk religieuze attributen uit de 17de eeuw en later. Een ander opmerkelijk gebouw is het ronde Hôtel de Ville (stadhuis) uit de 19de eeuw. Vijf kilometer buiten Ambert (Val de Lagat) ligt de laatste overgebleven actieve watermolen. Deze Moulin Richard-de-Bas wordt aangedreven door de rivier de Laga. Binnen is een klein museum ingericht. Ambert bezit twee musea. In het Musée des Fromages (Place des Chazeaux), gevestigd in een 14de-eeuws stadhuis, kunt u kennismaken met de geschiedenis van het kaasmaken in Auvergne. De kazen rijpen in de kelders van het kasteel van Ambert. Het in een oud fabriekje gevestigde Musée de la Machine agricole et à vapeur (Agrivap) is gewijd aan landbouw- en stoommachines. www.ville-ambert.fr.


Aigueperse
Aigueperse telt ongeveer 2.500 inwoners en ligt tussen vruchtbare graan- en bietenvelden. Het kuuroord Aigueperse bezit een grote Romaanse en gotische kerk uit de 12de eeuw, de Église Notre-Dame met een authentiek transept en koor uit de 16de-eeuw. De lange straten van het stadje worden geflankeerd door witgekalkte huizen. www.tourisme-riomlimagne.fr.


Chamalières
De Romaanse kerk in Chamalières geldt als de oudste in Auvergne. De kerk is als enige overgebleven van de vijf die Chamalières ooit telde. Het schip van deze Église Notre Dame maakte deel uit van een vroegere kerk uit de 10de eeuw. Het oorspronkelijk Romaanse tongewelf is in de 17de eeuw vervangen door een spitsbooggewelf. Aan de bruisende Tiretaine vindt u de Moulin de la Saigne die tot 1939 dienst deed als watermolen (tegenwoordig gastenverblijf). De sterke stroming van de rivier de Tiretaine was erg gunstig om deze molens aan te drijven. Vanaf de 10de eeuw stonden hier molens die gebruikt werden om meel en papier te maken. Aan deze papierindustrie was het te danken dat zich hier de drukkerij van de Banque de France vestigde. Nu worden er nog de Franse eurobiljetten gedrukt. www.ville-chamalieres.fr.


Issoire
Issoire ligt vlak voor de plek waar de Couze de Pavin in de grotere rivier Allier uitmondt. De plaats is vooral bekend om zijn 12de-eeuwse Ancienne Abbatiale St.-Austremoine. Deze abdijkerk is een van de grootste en belangrijkste in de Romaanse stijl van Auvergne. Aan de achterzijde van de kerk kunt u de voor Auvergne karakteristieke opeenstapeling van kapellen en koepeltjes bekijken. Het interieur is kleurig beschilderd. De reliekschrijn uit de kerkschat bevat de resten van de naamgever van de kerk, de Franse bisschop St.-Austremoine. In het wassenbeeldenmuseum 'Historial' kunt u figuren bezichtigen die voortkomen uit de stadgeschiedenis. Vanaf de Tour de l'Horloge heeft u een fraai uitzicht over de stad en de omgeving. De Place de la République vormt het levendige hart van de stad. Hier vindt iedere zaterdag de markt plaats. In de omgeving liggen enkele dorpen die behoren tot 'Les Plus Beaux Villages de France' (mooiste dorpen van Frankrijk). Dit zijn Saint-Floret, Montpeyroux en Usson. www.issoire-tourisme.com.


Lac d’Aydat
Het meer van Aydat ligt op een hoogte van 837 meter en beslaat een oppervlakte van 65 hectare. Dit door vulkanische activiteit ontstane meer ontstond toen de plaatselijke rivier door een lavastroom werd afgesneden. Het meer van Aydat ligt ten zuidoosten van Clermont-Ferrand en wordt omringd door fraaie bossen. In de omgeving kunt u prima wandelen of fietsen op de tientallen kilometers aan gemarkeerde paden. In het gelijknamige plaatsje Aydat staat de Romaanse Église Saint-Sidoine. De kerk bezit vreemde steunberen in de vorm van kleine torentjes. www.mondarverne.com.


Le Mont Dore
De Mont Dore is een vulkaanketen die in de laatste ijstijd door voortbewegende gletsjers is afgesleten. Rondom de Mont Dore liggen typische U-vormige gletsjerdalen. Uit de vulkanische ondergrond borrelen mineralen en geneeskrachtige bronnen naar boven. In dit gebied liggen de kuuroorden La Bourboule, Besse-en-Chandesse, Mont-Dore en Saint-Nectaire. De Puy de Sancy is met 1886 meter de hoogste berg in Auvergne. www.sancy.com.Mozac
Mozac is een voorstadje van Riom en telt ongeveer 3.500 inwoners. Bezienswaardig is de Église St. Pierre. Deze in de 7de eeuw gestichte kerk werd in de 15de eeuw gedeeltelijk verwoest door een aardbeving. De hogere delen van de kerk overleefde de beving niet. Later heeft men verschillende kapitelen teruggevonden die tot de allerbeste van Romaans Auvergne mogen worden gerekend. Boven de toegang naar de oude kloostergang bevindt zich een fraai gebeeldhouwde Romaanse timpaan. In het interieur bevindt zich een prachtige reliekschrijn uit het eind van de 12de eeuw met hierin de resten van Calminius, de stichter van de kerk. www.ville-mozac.com.


Orcival
Orcival bezit een van de fraaiste grotere Romaanse kerken in Auvergne. De Église Notre Dame werd gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw en is geïnspireerd op de Romaanse voorganger van de kathedraal van Clermont-Ferrand. De kerk bevat mooi gebouwde zuilkapitelen. Het notenhouten Mariabeeld wordt nog steeds vereerd en op Maria-Hemelvaart wordt het in processie rondgedragen. Op 2 km van Orcival ligt het oorspronkelijk uit de 13de eeuw stammende kasteel Cordes. In de slotkapel van dit kasteel bevindt zich het grafbeeld van Yves II d'Allègre uit het begin van de 16de eeuw. De kasteeltuin is aangelegd door de bekende Franse landschapsarchitect André Le Nôtre, die ook de paleistuinen van Versailles ontwierp.


Parc Naturel Livradois-Forez
Het Parc Naturel Livradois-Forez beslaat grotendeels het oosten van het departement Puy-de-Dôme. Het afwisselende landschap bestaat uit loof- en naaldbossen, heidegebied, heuvels en lage bergen. Door het park loopt de rivier de Dore. Ten westen van de Dore ligt het plateau van Livradois, ten oosten de Monts du Forez. Het park is aardig heuvelachtig en heeft wel iets weg van de Ardennen, de hoogteverschillen zijn echter groter en het gebied is ruiger en dunner bevolkt. De hoogste top reikt tot 1634 meter. De Livradois behoort tot de minder spectaculaire gebieden in het natuurpark. Vanaf de Volcans de la Comté en de Mont Dore heeft u echter een fraai uitzicht. Een deel van de oostelijke grens van het natuurpark loopt door de Monts du Forez. Het hoogste punt heet Pierre sur Haute met 1640 meter. Deze heuvels vormen de scheiding tussen Auvergne en het departement Loire. De bergrug is aan de kant van Auvergne een stuk steiler dan aan de kant van Loire. Door het landschap, dat bestaat uit weiden, landbouwgrond en prairieachtige gebieden, slingeren verschillende riviertjes. Tussen mei en oktober bloeit hier een grote verscheidenheid aan flora. www.parc-livradois-forez.org.


Puy de Dôme
De hoogste vulkaan van Frankrijk is tevens de grootste toeristische attractie van de Auvergne. Deze grote lavakoepel, met een hoogte van 1464 meter, is één van de jongste vulkanen in het Centraal Massief. De vulkaan ligt zo'n 10 km van Clermont-Ferrand. Boven aan de top vindt u een zeer fraai uitzicht naar alle kanten. De weg naar de top cirkelt om de berg heen en kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme was al vele malen het eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk. Het grootste deel van de dag is de berg afgesloten voor auto's. U kunt parkeren aan de voet van de berg en gebruik maken van de bustransfer. Amateurwielrenners kunnen de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen. Buiten de fietstijden om is de vulkaan te voet (vanaf de Ceyssatpas, via een uit de Romeinse tijd stammend voetpad), per bus of met de auto (afhankelijk van de drukte) te bestijgen. www.volcan.puy-de-dome.fr.


Riom
Het aan de westelijke rand van Limagne gelegen Riom telt ongeveer 18.000 inwoners en is in het bezit van gave renaissancearchitectuur. Riom was in de Middeleeuwen en de Renaissance een rijke stad en belangrijk als bestuurscentrum. Bezienswaardigheden in Riom zijn o.a de Église Notre-Dame-du-Marthuret uit de 14de- en 15de-eeuw met een flamboyante gotische gevel en de drukke Rue Gomot, een van de oudste winkelstraten in de Auvergne. Op de eerste zondag na 11 juni viert men hier het feest 'Fête de St. Amable'. In deze uit de 17de-eeuw stammende traditie gaan de inwoners gekleed in 17de-eeuwse kostuums. Amable was een priester een duivelbezweerder uit de 5de-eeuw en de beschermheilige van Riom. www.tourisme-riomlimagne.fr.


Saint-Nectaire
Saint-Nectaire telt 675 inwoners en ligt ten zuiden van Clermont-Ferrand. In de benedenstad vindt u warme bronnen die al in gebruik waren in de tijd van de Romeinen. Hier bevinden zich ook bronnen met zeer veel kalk (sources pétrifiantes). Hierin worden voorwerpen gezet die er na enkele maanden uitzien alsof ze van steen zijn. In de oude bovenstad staat een belangrijke Romaanse kerk uit de 12de-eeuw. Deze Église Saint-Nectaire is gewijd aan een helper van Saint-Austremoine (zie Issoire). De kerk stamt uit de 12de eeuw en is gebouwd in grijze trachietsteen. De Église Saint-Nectaire is zeer fraai gelegen op een heuvel vanwaar u zicht heeft op de Mont-Dore. In het interieur bevindt zich een Romaans beeld van een 'Tronende Maria met Kind', een met koper beslagen beeld van Saint-Baudime en gebeeldhouwde kapitelen.


Thiers
Thiers is vooral bekend vanwege de productie van zakmessen en is erg fraai gelegen. Het oude centrum is in terrassen gebouwd op de heuvels van de centrale vlakte van het departement. Thiers dankt zijn industrie aan de rivier de Durolle. Het sterke waterverval heeft ertoe geleid dat er in de 14de eeuw tientallen watermolens aan de oevers stonden. Deze natuurlijke energie bracht de papier- en messenindustrie op gang. De molens zijn tegenwoordig geschiedenis; op één exemplaar buiten het centrum na. De messenindustrie floreert echter als nooit tevoren. Meer dan 300 producenten maken nog zakmessen, bestek en chirurgische instrumenten. In de Rue de la Coutellerie (messenmakerij) staan alle messenwinkels en -makerijen. Hier vindt u ook de panden van het Musée de la Coutellerie dat gewijd is aan de geschiedenis van de messenproductie. Door de beperkte financiële middelen van de gemeente hebben veel middeleeuwse vakwerkhuizen al jaren te weinig onderhoud genoten. www.ville-thiers.fr.


Volvic
Het stadje Volvic is bekend vanwege de zwarte, vulkanische andesiet die gebruikt wordt als bouwmateriaal en vanwege het mineraalwater dat in heel Frankrijk wordt verkocht. Het is mogelijk om een bezoek aan de andesietgroeven te brengen. De tentoonstellingsruimte is gewijd aan de geschiedenis van de mijn- en dagbouw in deze streek. De Romaanse Église Saint-Priest is vernoemd naar de 7de-eeuwse bisschop van Clermont-Ferrand en is gebouwd op de resten van een abdijkerk. In het interieur bevindt zich een 14de-eeuws Mariabeeld en een fraai Romaans koor. www.volvic-tourisme.com.