U bent hier: Home > Île-de-France > ParijsDepartement Parijs

De stad Parijs is werkelijk uniek. De Franse hoofdstad is door zijn ligging, schoonheid, kunst en cultuur en door zijn economische en politieke betekenis niet alleen voor Frankrijk en de Fransen zelf het middelpunt, maar bovendien wordt het vaak beschouwd als de mooiste stad ter wereld. Ook al proeft men er door de vele moderne gebouwen, het drukke verkeer en de grote toeristenstroom niet meer helemaal de sfeer uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, toch is het voor elke bezoeker een onvergetelijke belevenis om kennis te maken met zijn geheel eigen karakter. Kenners van Parijs hoeven beslist geen kenners van Frankrijk te zijn, maar het is wel zo dat men Parijs moet kennen om een juist beeld van Frankrijk te krijgen. Ten onrechte wordt vaak verondersteld dat Parijs in de eerste plaats de stad van amusement en lichtzinnigheid is - en in sommige gevallen is dat ook wel zo - maar dit is slechts één van zijn ontelbare facetten. Men kan al een goede indruk van de stad krijgen door een kort bezoek; maar hij heeft zoveel te bieden aan cultuurschatten, boeiende stadsgezichten en een eigen levensstijl, dat men zich meer tijd moet gunnen om dat alles echt te leren kennen. http://nl.parisinfo.com.Beschrijving
Parijs is, als hoofdstad van Frankrijk, zetel van de regering, van een kardinaalaartsbisschop, van alle belangrijke overheidsorganen en van talrijke internationale organisaties. De stad ligt in een dal aan weerskanten van de Seine, die hier samenkomt met haar belangrijkste zijrivier, de Marne. Het is de grootste binnenhaven van Frankrijk. Het silhouet van de stad, die zich aan de oevers van de Seine uitstrekt met daarbovenuit stekend in het noorden de vlakke toppen van de Montmartre (127 meter) en van de Buttes-Chaumont (101 meter) en in het zuiden de Montagne Ste-Geneviève (60 meter), is buitengewoon mooi. De boulevards met hun eindeloze verkeersstromen en hun zee van lichtreclames vormen een schil contrast met de parken en de stille zijstraten. De bezoeker zal steeds opnieuw geboeid worden door de lange reeksen straten en brede pleinen, de schitterende Champs-Elysées, de indrukwekkende - 's avonds vaak verlichte - openbare gebouwen en kerken, het uitzicht van hoger gelegen punten, de drukbevaren Seine en de prachtige musea.
Wanneer bezoeken?
Parijs is in principe in ieder jaargetijde te bezoeken, maar toch is de ene maand idealer dan de andere. Tijdens de vakantieperiodes is het rustig in Parijs, omdat de meeste Parijzenaars hun stad hebben verlaten. Het is minder druk, maar ook minder 'Parijs'. Ook tijdens de weekeinden kan het erg stil zijn. In de lente is Parijs op z'n mooist. Het voorjaar treedt iets vroeger in dan bij ons en vaak kan men al lekker op een terrasje in de zon zitten wanneer het in Amsterdam bijvoorbeeld nog om te rillen is. De maanden september en oktober zijn vaak nog heel mooi en zonnig en zeer geschikt om Parijs wandelend te verkennen. De winter is de beste tijd wanneer men van veel cultuur wil genieten. De belangrijkste premières van toneel, film, opera of ballet vinden meestal dan plaats. En tentoonstellingen zijn er het hele jaar door. Aan hotels in alle categorieën is geen gebrek; toch is het raadzaam van te voren te reserveren.
Kort verblijf
Parijs is rijk aan kostbare en vaak wereldberoemde musea. Zelfs bij een kort verblijf mag men niet nalaten op zijn minst het Louvre, het Musée de Cluny en voor moderne kunst het Centre Pompidou te bezoeken. Wanneer men een museum uitgebreid wil bezichtigen, is de aanschaf van een catalogus aan te bevelen. Als men weinig tijd heeft doet men er verstandig aan alleen de belangrijkste monumenten te bezichtigen om niet door een overdaad aan indrukken oververmoeid te raken. Hoe korter de ter beschikking staande tijd, des te meer dient men zich te beperken om toch een totaalbeeld te krijgen van deze indrukwekkende stad waarin wereldse grandeur hand in hand gaan met knusse burgerlijkheid. Men kan beter zijn auto thuis laten en gebruik maken van het uitstekende openbaar vervoer.
De mooiste wandelingen in hartje Parijs
Natuurlijk zijn er de bekende musea en monumenten waar Parijs in de hele wereld om bekend staat. Maar de stad heeft nog veel verborgen schatten, ook voor de Parijzenaars zelf. Soms is het enkel nodig een onbekend straatje in te lopen of tegen een deur te duwen om ze te ontdekken.


Guillaume Apollinaire hield bijzonder veel van de strenge suggestieve sfeer van de Auberge de l’Aigle d’Or, rue du Temple in het 3e arrondissement van Parijs. Op de plek waar nog prachtige overblijfselen uit de tijd van Lodewijk XIII bewaard zijn, staan nu het Café de la Gare en dansstudio’s. Niet ver daarvandaan markeert een plaatje op quai aux Fleurs, Ile de la Cité, de plaats waar Héloïse et Abélard, twee beroemde geliefden, woonden.

Sinds 1934 vindt ieder jaar op Montmartre een wijnoogstfeest plaats om de oogst van de Butte te vieren. Gedurende enkele dagen worden er festiviteiten georganiseerd, zoals een optocht van de wijngildes en -verenigingen in hun traditionele kledij, concerten, en vooral het oogsten van de druiven van één van de wijngaarden, op de hoek van de rue des Saules en rue Saint Vincent.

Wandelen is een kunst, met trucjes en omwegjes. De begraafplaats Père Lachaise, in het 20e arrondissement, valt onder monumentenzorg. Maar deze historische en legendarische begraafplaats is ook een van de grootste parken van Parijs en beslaat 44 ha waarop 4000 bomen en 6000 struiken zijn geplant. 15 km avenues en paden doorkruisen de begraafplaats waar ieder jaar twee miljoen bezoekers naar toe komen. De elite uit de wereld van de literatuur, kunst en politiek rust hier in eeuwigheid, zoals Molière, Balzac, Delacroix, Proust, Chopin, Colette… .

Tegenover de punt van Ile de la Cité staat het Hôtel de la Monnaie, tussen de Pont Neuf en de Passerelle des Arts. Achter de neoklassieke voorgevel van dit prachtige monument langs de Seine bevinden zich werkplaatsen waar ambachtslieden nog steeds munten, medailles en de euro’s slaan. Een echt kunstatelier in hartje Paris, met smelterij, ovens, persen en de typische geluiden en geuren. 384 mensen werken er waarvan 248 als arbeider, meester-graveur, juwelier, smelter, ponser of munter.

Al wandelend kan degene die nieuwsgierig is naar een stukje geschiedenis verrassende ontdekkingen doen. In het zuidelijke stukje van Parijs, tegenover het Parc Montsouris, aan de andere zijde van de boulevard Jourdan, waant men zich in een totaal andere wereld, want voor u ligt de 34 ha groene oasis van la Cité universitaire internationale, de internationale campus van Parijs. Een waar architectonisch openluchtmuseum met 40 gebouwen waar elk jaar 10.000 studenten van 140 verschillende nationaliteiten verblijven. Sommige gebouwen zijn ontworpen door bekende architecten en enkele vallen onder monumentenzorg. En als men langs rue Nansouty en rue Emile Deutsch-de-la-Meurthe loopt, aan de rand van het Parc Montsouris, kan men steegjes ontdekken die van dit deel van het 14e arrondissement een stukje paradijs maken.

Ook winkeltjes, restaurants, galerijtheaters en overdekte passages zorgen voor veel verrassingen. Enkele, zoals de passages Vivienne en Colbert, vlakbij het Palais Royal, ontvouwen al sinds 1826 hun pracht in deze geschiedenisrijke wijk. Andere zoals de passage Brady, tussen rue du Faubourg Saint-Denis en boulevard de Strasbourg, trekken nog steeds veel publiek. Alles herinnert hier aan India en Pakistan, het ruikt er heerlijk naar de kruiden !

Het is ook mogelijk om een duik te nemen in het ondergrondse Parijs, om het labyrint van catacomben of het rioolnet te bezoeken dat een lange en rijke geschiedenis kent. Er worden wandelingen georganiseerd op 20 meter onder de grond. Van alle steden in de wereld bezit Parijs het grootste en best aangepaste netwerk van riolen aan de hygiënische eisen. Het Musée des Egouts (rioolmuseum) organiseert een wandeling door de aangelegde galerijen, tussen de machines en het gereedschap uit die tijd.

Kijken door een hek, een steegje inlopen…. romantici zullen de kassen van Auteuil of het Château de Bagatelle met zijn mooie tuin appreciëren. Anderen zullen weer de voorkeur geven aan de 13e eeuwse crypte van de église Saint Sulpice waar concerten worden gegeven., of aan de mooie door Jules Lavirotte ontworpen Jugendstil voorgevel op de Avenue Rapp in het 7e arrondissement. En dan de Grote Moskee van Parijs niet te vergeten, in het Quartier latin, dichtbij de Jardin des Plantes. De minaret in Mudejarstijl van 33 meter steekt er boven uit. Maar ook de magie heeft haar museum. Men kan het museum vinden in de Marais. In een doolhof van gewelfde kelders vindt men bizarre en gekleurde voorwerpen en automaten die de geschiedenis van het illusionisme laten zien.

Wat blijft er vandaag de dag over van de Gallo-Romeinse aanwezigheid? Het Parijs in de Gallo-Romeinse tijd was ons tot heden enkel bekend door de arena van Lutetia en de thermen van Cluny. Archeologen van het nationaal instituut voor preventief archeologisch onderzoek hebben de overblijfselen ontdekt van een van de eerste woonwijken van het antieke Lutetia, uit de 2e eeuw van onze jaartelling. Een van de huizen heeft zijn eigen thermen met tegels, een grondverwarmingssysteem en muurschilderingen. De ontdekkingen werden gedaan in de buurt van rue St Jacques, op de vlakte van de montagne Sainte Geneviève, in het 5e arrondissement van Parijs. Genoeg om de Franse hoofdstad opnieuw te ontdekken.