Occitanie


Vakantiehuizen en -appartementen in Occitanie


De regio Occitanie is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées en bestaat uit maar liefst 13 departementen. Dit zijn Ariège, Aude, Aveyron, Gard, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Hérault, Lot, Lozère, Pyrénées-Orientales, Tarn en Tarn-et-Garonne.

09 Ariège11 Aude12 Aveyron30 Gard32 Gers31 Haute-Garonne65 Hautes-Pyrénées34 Hérault – 46 Lot – 48 Lozère – 66 Pyrénées-Orientales – 81 Tarn – 82 Tarn-et-Garonne

Languedoc-Roussillon

De voormalige regio Languedoc-Roussillon beslaat een gebied dat loopt van de uitlopers van de Pyreneeën tot aan de monding van de Rhone. Het bestond uit de departementen Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées-Orientales. De vlakke stranden en de lagunen vormen een speciaal voor het toerisme gecreëerd gebied dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Daartussen ligt een droog en door de zon gebrand land dat de helft van alle Franse tafelwijn voortbrengt.

Dit heerlijke gebied heeft een lange en woelige geschiedenis achter de rug. Ook in het verleden heeft deze regio met een samenvoeging te maken gekregen, de eenwording van de provincies Languedoc en Roussillon. In het vroegere onafhankelijke Languedoc sprak men Occitaans, de taal der troubadours, en nog altijd hecht men hier aan de eigen identiteit.

Roussillon behoorde tot aan het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 aan Spanje. Het Catalaanse erfgoed is nog overal zichtbaar: in de wegwijzers, de Sardanadans, de populaire stierengevechten, de paella en de felle kleuren van de huizen. Dit kustgebied was het eerste deel van Gallië dat door de Romeinen werd veroverd. Het grote amfitheater te Nimes en de schitterende Pont du Gard getuigen nog van hun overheersing.

De kloosters van St-Martin-du-Canigou, St-Michel-de Cuxa en St-Guilhelm-le-Désert zijn voorbeelden van vroeg-romaanse bouwkunst, onaangetast door de Gotiek uit het noorden. De verweerde kastelen van de Katharen en de perfect gerestaureerde Cité van Carcassonne zijn veelzeggende overblijfselen van bloedige middeleeuwse oorlogen.

Sommige delen van de regio zijn woest en ongetemd: de hoogvlakten van de Cerdagne, de ruige heuvels van de Corbières of de afgelegen hoogten van de Haut Languedoc. U vindt hier ook de levendigste en progressiefste steden van heel Frankrijk: Montpellier, de oudste universiteitsstad die tevens de hoofdstad van de streek is, en Nîmes met de uitbundige feria en stierengevechten.Midi-Pyrénées

Met acht departementen was de voormalige regio Midi-Pyreneeën ongetwijfeld de regio met de meeste gezichten in de tijd dat Frankrijk nog in 22 regio’s was opgedeeld. Deze regio onderscheidt zich dan ook door diversiteit. Met overblijfselen uit alle tijdperken en vooral veel zon, bergen en ruimte. Drie elementen die de basis vormen voor deze boeiende streek.

Op cultureel gebied heeft deze regio erg veel te bieden. Bijvoorbeeld de ‘rode’ stad Toulouse, de bedevaartsplaatsen Rocamadour en Lourdes of de prehistorische grotten van Niaux en Pech-Merle bij Cabrerets. Allerlei beesten- van bizons tot edelherten – zijn hier op de muren geschilderd. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen.

De Midi-Pyreneeën heeft een aangenaam klimaat. Veel zon en warmte in de zomer en zachte winters met een gemiddelde van 9 graden en met sneeuw op de toppen van de Pyreneeën en de bergen van de Aveyron. Ook in het voor- en naseizoen is het er lekker weer. In het noorden is het landschap vooral groen en glooiend met hier en daar een natuurlijke uitspatting, zoals in de bergen van de Aveyron. In het zuiden komen de Pyreneeën in zicht. Hier verandert het landschap in een ruig, onstuimig berggebied met watervallen, immense rotspartijen en eeuwige sneeuw.

Meer informatie: www.toerisme-occitanie.nl.