Nouvelle-Aquitaine


Vakantiehuizen en -appartementen in Nouvelle-Aquitaine


De regio Nouvelle-Aquitaine is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Aquitanië, Limousin en Poitou-Charentes. De regio bestaat uit de departementen Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantique, Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres, Vienne, Corrèze, Creuse en Haute-Vienne. De hoofdstad van deze regio is Bordeaux.

16 Charente17 Charente-Maritime19 Corrèze23 Creuse79 Deux-Sèvres24 Dordogne33 Gironde87 Haute-Vienne – 40 Landes – 47 Lot-et-Garonne – 64 Pyrénées-Atlantiques – 86 Vienne

Aquitaine

De departementen Dordogne, Gironde, Lot-et-Garonne, Landes en Pyrénées-Atlantique beslaan de voormalige regio Aquitaine. Een reis door Aquitaine is een reis door tijd en ruimte. Met zijn prehistorische sites, vestingen en dorpen, rivieren en kanalen, nodigt de Aquitaine u uit om het eeuwenoude spoor van de mens te volgen. Of de dorpjes nu langs een rivier of tegen een rots zijn gebouwd of verscholen liggen aan de bosrand, ze stralen allemaal uit dat de Aquitanen al sinds mensenheugenis van gezelligheid en van het goede leven houden.

Kom daarom eens genieten van de koele, schaduwrijke pleinen, van de streekproducten en het zangerige accent dat in de markthallen opklinkt, ontdek de talenten van de ambachtslieden in hun dorpsateliers en deel mee in de geschiedenis en gezelligheid, bijvoorbeeld door een nachtje in een chambre d’hôte te verblijven. De dorpen in de Aquitaine bieden tevens een prachtig erfgoed op het gebied van stenen en dakpannen, vakwerkmuren en platte, stenen daken, kerken, oude hallen, vroegere wasplaatsen en steegjes vol geraniums en rozen. Een paar plaatsen waar u dit ongekunstelde geluk kun ervaren: La Roque-Gageac in de Dordogne, Saint-Macaire in de Gironde, Marquèze in de Landes, Meilhan in Lot-et-Garonne, Aihoa in Baskenland of Lescun in de Béarn-streek.Poitou-Charentes

De voormalige regio Poitou-Charentes bestond uit de departementen Deux-Sèvres, Vienne, Charente-Maritime en Charente. Dit gebied behoort tot de zonnigste streken van Frankrijk en is deels gelegen aan de Atlantische kust. Het is hét land van de cognac. Deze afwisselende streek heeft een geweldig uitgestrekt moeras, lange zandstranden en twee bijzondere eilanden voor de kust, Ile de Ré en Ile d’Oléron.

Deze streek heeft mooie lange zandstranden en een helder blauwe zee te bieden. Ook op de twee vakantie-eilanden voor de kust, Ile de Ré en Ile d’Oléron, liggen kilometers lange zandstranden, afgewisseld door pittoreske vissershaventjes en Grieks aandoende huisjes. Cultuur in overvloed krijg je in Poitiers, maar ook in de vestingstad Angoulême, met onder andere de rijk versierde kathedraal St. Pierre. Een ander cultureel hoogtepunt is een bezoek aan de havenstad La Rochelle met haar stoere torens, uitzicht over de oude haven en het Musée des Beaux Arts.

De streek is ideaal voor een heerlijke zonnige zomervakantie. Het wordt er in de zomermaanden juni-september zo’n 28 graden. Maar ook in het voor- en naseizoen is het hier aangenaam vertoeven. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden Celsius. Het landschap is zeer gevarieerd: het is vlak land met ‘bocages’, die de weiden voor het vee van elkaar scheiden. Langs de kusten moerasland, de ‘Marais’, waar men bassins maakte voor de hier geteelde oesters.

Een ideale uitvalsbasis voor een natuuruitstapje is het moerasgebied de Marais Poitevin waar de dorpen door waterwegen met elkaar zijn verbonden. Het achterland biedt verder een aantrekkelijk mooi glooiend landschap, maar ook dichte naaldbossen met een eigen microklimaat, vergelijkbaar met dat aan de Côte d’Azur. Met andere woorden, Poitou-Charentes is een prima vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke omgeving.

De voormalige regio Limousin, die zijn naam ontleende aan de stad Limoges, omvat het gebied met de departementen Creuse, Haute-Vienne en Corrèze; de voormalige hoofdstad Limoges ligt in het noordwesten van Limousin. Vaak wordt Limousin in één adem genoemd met de ten zuid-westen ervan liggende Périgord en Quercy, ten zuidoosten ervan. In deze streek, waar het toerisme nog geen hoge vlucht heeft genomen, is de natuur nog vrijwel onbedorven.

De uitlopers van het Centraal Plateau, die nooit hoger zijn dan 1000 meter, worden gescheiden door hoogvlakten en dalen, waarvan het dal van de Vézère het belangrijkst is. Limousin is een waterrijk gebied. Langs de beken en het 1000 hectare grote Lac de Vassioère zijn vele mogelijkheden voor watersporters en vissers.

Meer informatie: www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com.