Normandië


Vakantiehuizen en -appartementen in Normandië


De regio Normandië is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Basse-Normandie (Laag-Normandië) en Haute-Normandie (Hoog-Normandië). Deze regio komt voor het grootste deel overeen met de historische provincie Normandië. Normandië bestaat uit de departementen Calvados, Eure, Manche, Orne en Seine-Maritime. De hoofdstad is Rouen.

14 Calvados27 Eure – 50 Manche – 61 Orne – 76 Seine-Maritime

Normandië – de naam wijst er al op – is dat gebied in Frankrijk, waar in de 10de eeuw de uit Scandinavië afkomstige Noormannen zich vestigden, in vrede overigens, op grond van een overeenkomst met de koning. Er is altijd gestreden om het land aan de zee tussen Bretagne in het westen, Picardië in het oosten en het Ile-de-France in het zuiden, voor het laatst in 1944. Het heeft echter nog twee andere kenmerken: het is een centrum voor de landbouw, vooral veeteelt, en het is een land met indrukwekkende bouwwerken. Ten slotte liggen enkele van Frankrijks belangrijkste badplaatsen in Normandië (Deauville, Trouville, Dieppe).

Basse-Normandie & Haute-Normandie

De voormalige regio Basse-Normandie bestond uit de departementen Calvados, Orne en Manche. Haute-Normandie omvatte de departementen Seine-Maritime en Eure. Basse-Normandie en Haute-Normandie zijn ontstaan in 1956. In dit jaar is de regio Normandië opgesplitst in twee verschillende regio’s. In 2016 is dit weer ongedaan gemaakt. Dit deel van Frankrijk is vooral afhankelijk van de vele boeren bedrijven die er te vinden zijn. Ook het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten.

Op de stranden van het departement Calvados vonden in juni 1944 de D-Day landingen plaats. Heel indrukwekkend zijn de in totaal 29 soldatenkerkhoven in Normandië – Duitse, Amerikaanse, Canadese, Britse en Poolse. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel dorpen en steden in deze regio verwoest. Grote delen van Normandië worden samen de ‘Bocage Normand’ genoemd – een bronnenrijk, uit bos en weiden bestaand landschap, doorsneden door talloze hagen. Men spreekt zelfs van het ‘Normandische Zwitserland’ in de omgeving van Orne, hoewel het land daar nooit hoger is dan 417 meter. Tussen Haute en Basse Normandie ligt een streek met een heel eigen karakter: het Pays d’Auge, waar de Calvados, de cider en de Camembert vandaan komen. Hier vindt men de meeste schilderachtige plekjes van Normandië (typische boerenhuizen).