U bent hier: Home > Bourgondië-Franche-Comté > NièvreDepartement Nièvre

Het departement Nièvre ligt in het hart van Frankrijk en wordt omringd door vijf departementen: Yonne (noorden), Côte d’Or (noordoosten), Saône-et-Loire (zuidoosten), Allier (zuiden) en Cher (westen). Het is een bosrijk gebied met nagenoeg 215.000 hectare woud. Het ontbreekt er evenmin aan water: ongeveer 1.600 hectare meren en vijvers en 195 kilometer bevaarbare rivieren. Een van de grote natuurlijke trekpleisters is het Parc naturel du Morvan, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het departement is de volgende landschappen rijk. De bosrijke en vochtige Val du Nivernais met de dalen van de rivieren Allier en Loire. De Nivernais met vooral beboste heuvels. De streek van Bazois met vooral kleibodems en veel weiden. Ten slotte het massief van Morvan (dat onderdeel uitmaakt van het Centraal Massief). Een deel van het departement Nièvre ligt in dit dunbevolkte, hoger gelegen, bosrijke landschap. Wat het kunsthistorisch bezit betreft pronken veel steden met een rijk patrimonium en er zijn enkele fraaie kastelen en boeiende archeologische vindplaatsen. www.nievre-tourisme.com.Departementshoofdstad Nevers
Nevers telt ruim 40.000 inwoners en is genesteld in het hart van de streken Bourgogne, Centre en Auvergne. De hoofdstad van het departement Nièvre ligt op twee uur afstand van Parijs. Nevers is nooit van groot historisch belang geweest maar heeft toch het nodige te bieden. Zo kunt u onder andere het Palais Ducal bezoeken, beschouwd als het eerste Loire-kasteel. Tevens zijn de Eglise St-Etienne, de Cathédrale St-Cyr en het Musée Municipal een bezichtiging waard. www.nevers-tourisme.com.


Château-Chinon
Het aardige stadje Château-Chinon is prachtig gelegen op een heuvel in de zuidelijke Morvan. Boven op de top vindt u het Panorama du Calvaire. Op de plek waar vroeger een Gallisch oppidum was staat nu een calvarie met drie kruisen. Deze symbolische voorstelling van de kruisiging van Jezus Christus dateert uit de 16de eeuw. Vanaf het panoramapunt heeft u een prachtig uitzicht op de stad en de omringende dalen. Ook heeft u mooi zicht op de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter en de Mont Préneley met 855 meter. Rond de top kunt u mooi wandelen. In Château-Chinon bevinden zich twee musea. In het Musée du Septennat kunt u de presidentiële geschenken bezichtigen die François Mitterrand tijdens zijn regeerperiode heeft ontvangen. Voordat hij president van Frankrijk werd is hij 22 jaar burgemeester van Château-Chinon geweest. De cadeaus zijn afkomstig uit de gehele wereld. Ook bezit het museum veel vorstenhuisfoto's. In het naastgelegen museum is het Musée du Costume ondergebracht. In het 18de-eeuwse Hôtel de Buteau-Ravisy wordt een uitgebreide collectie kleding tentoongesteld. De collectie van het museum beslaat een tijdsperiode van enkele eeuwen. Van de 15de-eeuwse omwalling in het oude centrum resteert slechts nog de Porte Notre-Dame. Op de eerste maandag van augustus nemen de helden van de afgelopen Tour de France deel aan het plaatselijke wielercriterium.


Clamecy
Het oude stadje Clamecy ligt hoog boven de samenloop van de rivieren de Yonne en de Beuvron. Clamency heeft veel te danken aan het houtvlotten. Gedurende 3 eeuwen bracht deze vorm van transport het stadje welvaart. Nadat de bomen in de bossen van de Haut-Morvan waren gekapt werden ze opgestapeld aan de rivieroevers. Op gezette tijden werden de dammen in de rivier opengezet waarna de stroming van de rivier ervoor zorgde dat de bomen werden meegevoerd naar de haven in Clamecy. Na de opening van het Canal du Niverais, halverwege de 19de eeuw, kwam er een einde aan het houtvlotten. Het hout kon vanaf toen direct per binnenschip naar Parijs worden verscheept. Bezienswaardig zijn de Église Saint-Martin, het Musée d'Art et d'Histoire Romain-Rolland en de fraaie vakwerkhuizen. De Église Saint-Martin is gebouwd in 12de-16de eeuw en bezit een vierkante klokkentoren. De kerk heeft een mooi flamboyant-gotische voorgevel. De kerk bezit fraaie glas-in-loodramen en een groot orgel van Cavaillé-Coll. In het Musée d'Art et d'Histoire Romain-Rolland kunt u kennismaken met het werk en leven van de in Clamency geboren schrijver en Nobelprijswinnaar Romain Rolland. Ook kunt u zich laten informeren over de geschiedenis van het houtvlotten. Verder bezit het museum o.a. een collectie schilderijen, aardewerk en regionale archeologische opgravingen. Het mooiste vakwerkhuis in Clamency is het 15de-eeuwse Maison du Tisserand op de hoek van de Rue de la Monnaie en de Rue du Pont Châtelain.


Decize
Bij Decize komen veel waterwegen samen. De rivier de Aron stroomt hier in de Loire en ook het Canal du Nivernais en het Canal latéral à la Loire passeren het stadje. Het centrum bereikt u via een brug over de Loire. In de 11de-eeuwse romaanse Église Saint-Aré (zie foto) ligt onder het koor een Merovingische crypte uit de 6de à 7de eeuw. In deze crypte lagen tot de Franse Revolutie de beenderen van bisschop Aré van Nevers. Na zijn overlijden in 558 werd zijn lichaam in een bootje gelegd. Tegen alle logica in zou het bootje stroomopwaarts naar Decize zijn gedreven. De beenderen zijn tegenwoordig vervangen door een cenotaaf. Vanuit Decize kunt u deelnemen aan boottochten over het 170 kilometer lange Canal du Nivernais. Op deze verbinding tussen de Yonne en de Loire worden o.a. boottochten georganiseerd met de gabarre (een traditionele Loire-zeilboot). Het gehele traject bestaat uit 110 sluizen en 3 tunnels waarbij u o.a. het natuurgebied langs de rand van de Morvan passeert.


La Charité-sur-Loire
La Charité-sur-Loire ligt ten noorden van Nevers en was eens een belangrijke Loire-haven. De smalle straatjes en oude huizen liggen rondom de imposante resten van een oude priorijkerk. De kerk Notre-Dame is naar het voorbeeld van Cluny gebouwd. Ondanks de schadigingen is de kerk een opmerkelijk voorbeeld van Romaanse bouwkunst in Bourgondië. De in 1107 gewijde kerk was in zijn tijd na die van Cluny de grootse in Frankrijk. Onder aan de kerk wordt de Loire overspannen door een mooie zadelvormige brug. www.ville-la-charite-sur-loire.fr.


La Machine
Het stadje La Machine is vernoemd naar de uit België afkomstige machine die, halverwege de 17de eeuw, in gebruik werd genomen voor de winning van steenkool. In 1974 werd de steenkoolwinning, die bijna vijf eeuwen had geduurd, gestaakt. Het Musée de la Mine is gewijd aan de mijnbouwgeschiedenis van het stadje. U kunt er kennismaken met het werk en het leven van de mijnwerkers. Ook houden oud-mijnwerkers er demonstraties in een nagemaakte mijngang.


Mont Beuvray
De Mont Beuvray ligt aan de zuidelijke rand van het Parc du Morvan. Door de brede afgeplatte top lijkt de Mont Beuvray maar op een plateau dan op een berg. Archeologische vondsten op de top hebben uitgewezen dat er al sinds het Neolithicum en de daarop volgende bronstijd mensen woonden. Vanaf de 2de eeuw voor Christus kreeg Mont Beuvray pas echt betekenis door de vestiging van het oppidum Bibracte door de regionale Gallische stam de Aeduers. Van de 200 hectare ommuurde ruimte waren er slechts 40 bebouwd. De rest moest dienen om de gehele boerenbevolking uit de omgeving toe te laten zich achter de wallen terug te trekken als er gevaar dreigde. In de woningen (met door houten palen gestutte aarden muren) woonden mogelijk 10.000 mensen. De wetenschappelijke opgravingen op Mont Beuvray begonnen einde 19de eeuw en werden in 1907 stopgezet. Vanaf 1984 werden ze echter hervat, onder invloed van een toenemende belangstelling voor de Keltische beschaving. Het oude stratennetwerk wordt geleidelijk hersteld, een gedeelte van de oude wallen en een stadspoort zijn gerestaureerd. Ook is er een fraai waterbekken te zien (zie foto). De berg is het hele jaar toegankelijk, maar de overblijfselen van Bibracte zijn alleen van half maart tot eind juni te bezichtigen. In het Musée de Bibracte kunt u o.a. opgravingen uit het Neolithicum en de bronstijd bekijken.


Varzy
Varzy ligt aan de route naar Santiago de Compostela. In de middeleeuwen werden in de 13de-eeuwse Église Sainte-Eugénie al de relieken van de heilige Eugénie van Alexandrië en de heilige Regnobert vereerd. Het schip van de kerk heeft hoge arcaden en een fraai uitgevoerd triforium. Andere bezienswaardigheden in deze gotische kerk zijn de 12de-eeuwse kerkschat met 14 reliekhouders en de tweelingklokkentorens. In het Musée Auguste Grasset kunt u een, ruim 4000 voorwerpen telde, verzameling bekijken die bestaat uit o.a. Egyptische sarcofagen, wapens, meubilair, schilderijen en wandtapijten. De verzameling is voornamelijk bij elkaar gebracht door de inspecteurs van Monumentzorg Auguste Grasset en Prosper Mérimée.