U bent hier: Home > Grand Est > MoselleDepartement Moselle

Het departement van de Moselle, met Metz als hoofdstad, ligt in een grensgebied. Het grenst in het noorden aan het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland, in het oosten aan de Bas-Rhin en in het zuiden en het westen aan Meurthe-et-Moselle. De Moselle wordt ingedeeld in zeven streken. Het Pays des trois Frontières; bij het drielandenpunt waar Frankrijk, Duitsland en het Groorhertogdom elkaar raken; bij dat punt vloeit de Moezel Frankrijk uit. De streek van Metz, de departementshoofdstad met een 3000-jarig verleden. Het Pays de Nied staat bekend als wandelparadijs, waar tradities in ere worden gehouden. Het Pays du Saulnois in het zuiden is een gebied rijk aan meren en de toegang tot het Regionale Natuurpark van Lotharingen. Het Bassin Houillier of steenkoolbekken strekt zich uit van de Duitse grens tot Morhange en van Saint-Avold tot Sarralbe. Het Pays de Sarrebourg is een bosrijk gebied met nagenoeg 50.000 hectare woud en in het westelijke deel ervan talrijke meren. In het oosten bevindt zich het Pays de Bitche met de uitgestrekte bossen van het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen. www.cdt-moselle.fr.Departementshoofdstad Metz
Metz, hoofdstad van Lotharingen, bezit vele schatten uit de Gallisch-Romeinse tijd: thermen en taferelen van het leven in de oudheid in de musea van de “Cour d'Or”, maar ook de abdijkerk van Saint-Pierre-aux-Nonnains, één van de oudste kerken van Frankrijk. Metz, later de bakermat van de Karolingers, ontwikkelde zich geleidelijk als Europees bolwerk voor kunst en cultuur. De uitstekende reputatie van zijn scholen en vakmansgilden, de ontelbare middeleeuwse religieuze of civiele bouwwerken, waaronder de kathedraal Saint-Etienne (ongetwijfeld de meest opmerkelijke), getuigen van de artistieke- en religieuze invloed van de stad in Europa.


Bitche
Bitche wordt overheerst door de in 1680 door Vauban uitgebreide Citadel en ligt vlakbij grote bossen. www.ville-bitche.fr.


Dabo
In Dabo vindt u op de 664 meter hoge Rocher de Dabo, op de plaats van de vroegere burcht van Dagobert, een kapel uit 1890. Vanaf deze kapel heeft men een mooi uitzicht. Het plaatsje wordt in de zomer zeer druk bezocht. www.ot-dabo.fr.


Phalsbourg
Phalsbourg ontstond in 1570 als burcht, vandaar de naam. In 1662 werd het Frans bezit en in 1680 werd het door Vauban aanzienlijk versterkt. Phalsbourg was een zeer belangrijke vesting. Van hieruit controleerde men de Lotharingse kant van de 'bres van Saverne'. Deze oost-west verbinding is vanouds bijzonder in trek omdat de Vogezen hier het smalst zijn. Overblijfselen van de vestingwerken zijn de Porte de France en de Porte d'Allemagne, beide rijk versierd. Een museum in het stadhuis geeft informatie over het leven en werken en aan de militaire geschiedenis van deze garnizoensstad. www.phalsbourg.com.


Sarrebourg
Sarrebour ligt aan de rand van de Vogezen op de rechteroever van de Saar. Het heeft een groot soldatenkerkhof uit de Eerste Wereldoorlog (13.000 graven). De voormalige franciscaner kapel huisvest een oudheidkundig museum. www.sarrebourg.fr.


Sarreguemines
Sarreguemines heeft een keramische industrie en ligt aan de Saar nabij de Frans-Duitse grens. Vanaf de ruïne heeft u een mooi uitzicht over de burchtheuvel. www.ot-sarreguemines.fr.


Thionville
Thionville telt ruim 40.000 inwoners, die Thionvillois genoemd worden. De stad maakt deel uit van twee arrondissementen, namelijk Thionville-Oost en Thionville-West. Thionville ligt in het Luxemburgse taalgebied, alhoewel deze taal er sterk op zijn retour is. De stad is bekend om zijn staalindustrie die de laatste jaren overigens sterk is ingekrompen. De stad maakt hierdoor een beetje een grauwe indruk. Bezienswaardig in Thionville is het Musée du Pays Thionvillois welke gevestigd is in de Tour aux Puces, een 14 hoekige donjon uit de 12de-13de eeuw. Verder staat in Thionville de Église Saint-Maxime en het Château de la Grange. www.thionville.net.