U bent hier: Home > Grand Est > MeuseDepartement Meuse

Het departement van de Meuse grenst in het noorden aan België en aan het Groothertogdom Luxemburg, in het noordwesten aan het departement Ardennes, in het zuidwesten aan de Marne, in het zuidoosten aan de Vosges en in het oosten aan de Meurthe-et-Moselle. De Meuse kent een waaier aan landschappen. In het noorden strekt zich het Pays de Monmédy en de Stenay uit, met valleien die gedomineerd worden door grote, vaak door Vauban geïnspireerde forten. In het westen groeien de grote wouden van de Argonne, met de hoogste bomen van Europa en dorpjes die door de eeuwen heen hun ongerepte uitzicht wisten te bewaren. In het centrum zijn steden als Verdun en Saint-Mihiel de blikvangers. In het oosten ligt de Woëvre, een vlakte en een hoogvlakte, met prachtige vijvers en boomgaarden. In het zuiden bevindt zich het land van de hertogen van Bar (le pays des ducs de Bar), met Bar-le-Duc, de hoofdplaats van het departement. www.tourisme-meuse.com.Departementshoofdstad Bar-le-Duc
Bar-le-Duc telt ongeveer 17.000 inwoners en ligt aan het begin van het Rijn-Marne-kanaal. De stad trekt veel bezoekers vanwege haar kerken Notre-Dame uit de 15de - 18de eeuw en de St-Pierre uit de 14de eeuw. Ook komen er veel bezoekers vanwege de schilderachtige oude huizen in de Rue du Bourg, Rue des Ducs de Bar en op de Place St-Pierre. In de bovenstad vindt u de ruïne van een kasteel en een toren met uurwerk, een karakteristiek bouwwerk in deze stad. Bar-le-Duc is tevens de naam van het Nederlandse bronwater Bar-le-Duc. De stad is enkel qua naam verbonden met dit bronwater maar heeft er verder geen band mee.  www.barleduc.fr en www.tourisme-barleduc.com.Avioth
Het piepkleine dorpje Avioth bezit een grote basiliek, de Notre Dame d'Avioth, met romaanse en gotische elementen. De reden hiervoor is dat de basiliek op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostella ligt. De basiliek wordt dan ook jaarlijks door duizenden toeristen en bedevaartgangers aangedaan. De kerk, die dateert van rond 1250 werd in 1993 tot basilica minor verheven. www.avioth.fr.Commercy
Commercy is een klein provinciestadje en telt ongeveer 6.000 inwoners. Het geniet bekendheid vanwege een naar amandel smakend cakekoekje, La Madeleine. Bezienswaardig is de 'Prominade Stanislas'. Hier kunt u kennis maken met het architecturaal erfgoed van Commercy. www.commercy.fr en  www.commercy.eu.


Montmédy
Montmédy telt ongeveer 2.200 inwoners en is verdeeld in een boven- en onderstad. Het ligt op een kruispunt van belangrijke regionale wegen en aan het deel van de autoweg E44 tussen Charleville-Mézières en Luxemburg. Het riviertje de Chiers stroomt door Montmédy en om de heuvel waarop de Citadelle van Montmédy-Haut gebouwd is. www.montmedy.com.


Musée Européen de la Bière
Dit biermuseum is gevestigd in het oude levensmiddelenmagazijn van een 16de-eeuwse citadel in Stenay. Het museum toont de geschiedenis van het vervaardigen van het bier. Na een bezichtiging in de zomer is de tuin van het museum de uitgelezen plek om met een biertje in de hand van de zon te genieten. www.musee-de-la-biere.com.


Saint-Mihiel
Het plaatsje Saint-Mihiel is ook wel bekend als geboortestad van de renaissancebeeldhouwer Ligier Richier (1500-1567). Er zijn nog een aantal van zijn werken in Saint-Mihiel te vinden. Bezienswaardig zijn de Église Saint-Étienne en de kloosterbibliotheek.


Thillot
Thillot ligt aan de Moezel onder de 1250 meter hoge Ballon d'Alsace, de zuidelijke top van de Vogezen. Het dorpje wordt het hele jaar druk bezocht. www.ville-lethillot88.fr.


Verdun
Twee keer schreef deze vestingstad geschiedenis: met het Verdrag van Verdun in 843, waarbij het Frankische Rijk werd verdeeld en met de oorlogsgebeurtenissen van 1916. Tegenwoordig bezit Verdun vooral betekenis als centraal punt voor het bezoeken van de oude slagvelden. Bezienswaardigheden zijn o.a. de Citadelle Souterraine, een onderaards vestingwerk die gebouwd is op de plaats van de beroemde Abbaye de St-Vanne en de slagvelden waar tussen 1916-1917 hevig werd gevochten. www.verdun-tourisme.com.