U bent hier: Home > Auvergne-Rhône-Alpes > LoireDepartement Loire

Het departement van de Loire, met hoofdstad Saint-Étienne, strekt zich uit bij een kruispunt van twee regio’s: Bourgondië-Franche-Comté en Auvergne-Rhône-Alpes. Het grenst in het noorden aan de Saône-et-Loire, in het oosten aan de Rhône en de Isère, in het zuidoosten aan de Ardèche, in het zuiden aan de Haute-Loire, in het zuidwesten aan de Puy-de-Dôme en in het noordoosten aan de Allier. De Loire, met 1012 km de langste rivier van het land, vloeit van noord naar zuid door het departement. Een bergachtig reliëf wisselt af met hoogvlakten en beboste hellingen die uitdijen naar de vlaktes van de Roannais en de Forezstreek in het noorden. In het oosten strekt zich de keten van de Monts du Lyonnais uit. Helemaal in het zuidoosten bevindt zich het regionaal natuurpark van Pilat, het bosrijkste gebied van de Loire. Het vormt een natuurlijke grens met de vallei van de Rhône. De hoogste punten zijn de Crêt de la Perdrix (1434 m) en de Crêt de L’Oeillon (1365 m). www.loiretourisme.com.Departementshoofdstad Saint-Étienne
Saint-Étienne telt ongeveer 180.000 inwoners. Het sombere imago van deze industriestad met kolenmijnen en wapenindustrie begint langzamerhand te verdwijnen. Door het opknappen van verschillende wijken en een nieuwe tramlijn heeft de stad een behoorlijke facelift ondergaan. Het centrum rond het Place des Peuples is levendig. Een bezienswaardigheid is het door Jean-Michel Wilmotte heringerichte Musée d'Art et d'Industrie. Het behandelt de industriële achtergrond van St-Étienne, zoals de ontwikkeling van het Jacquard-weefgetouw. Ten noorden van de stad bezit het Musée d'Art Moderne een collectie 20ste-eeuwse kunst van onder andere Andy Warhol en Frank Stella. http://saint-etiennetourisme.com.


Charlieu
Charlieu, in het uiterste zuiden van Bourgondië, niet ver van de Loire, bezit een voormalige benedictijner abdij, die slechts gedeeltelijk bewaard is gebleven: hoogtepunten zijn het Romaanse portaal uit de 12de-eeuw en de kloostergang uit het eind van de 15de-eeuw. Ook de kloostergang van een nabijgelegen voormalig franciscaner klooster is een bezoek waard. Het stadje heeft een aantal oude huizen (13de tot 16de eeuw) in de omgeving van de Place St-Philibert, waaronder het Maison des Armagnacs en het Maison des Anglais. www.ville-charlieu.fr.