Ille-et-Vilaine

Het departement Ille-et-Vilaine bestrijkt de noordoostelijke hoek van Bretagne en heeft als hoofdstad Rennes (de hoofdstad van Bretagne). De grenzen zijn: in het noorden het Kanaal en het departement Manche, in het oosten Mayenne, in het zuiden Loire-Atlantique en in het westen Morbihan en Côtes-d’Armor.

Het departement behoort tot het Amoricaanse massief, maar is daarvan het minst geaccidenteerde deel. Het binnenland bestaat nagenoeg overal uit een gesloten bocagelandschap, dat wordt gedomineerd door zacht glooiende heuvels.

In het noorden is er uiteraard de Kanaalkust – de uitverkoren plek van veel toeristen – met de mooie baaien van Saint-Malo en de Mont-Saint-Michel. Ille-et-Vilaine is een kunsthistorisch rijk departement met vier kunststeden, een rits van kastelen en een groot palet van musea, oude kerken en onvermoede kunstschatten. Bovendien is het opmerkelijk veel kroniekschrijvers, romanciers, essayisten en dichters rijk (geweest) en nog meer auteurs vonden er een inspiratiebron. www.bretagne35.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in Frankrijk


Bezienswaardigheden Ille-et-Vilaine

Rennes

Rennes telt ongeveer 210.000 inwoners en ligt op de plaats waar de gekanaliseerde Ille en de Vilaine samenstromen. Tevens is het de hoofdstad van het departement Ille-et-Vilaine en een universiteitsstad. Vroeger was het de oude hoofdstad van Bretagne. Momenteel is Rennes nog steeds het economische en culturele centrum van deze streek.

Rennes is nu een moderne stad, omdat in 1720 een acht dagen durende brand het grootste deel van de oude stad vernietigde en doordat de bombardementen van WOII andere stadsdelen uitermate zwaar hadden vernield. Bezienswaardigheden zijn onder ander het Hôtel de Ville, het Paleis van Justitie, de oude abdijkerk Notre-Dame, het Musée des Beaux-Arts, het park van Thabor en de markt op de Place des Lices. Deze markt op de Lices, die iedere zaterdagochtend wordt gehouden, behoort tot de grootste in Frankrijk. www.tourisme-rennes.com.

Bécherel

Bécherel ligt op een heuvel op 21 kilometer ten zuiden van Dinan. Het eerste kasteel op deze strategische heuvel werd gebouwd in de 12de eeuw en later werden nog diverse fortificaties aangebracht. De meest turbulente periode van het dorp vond plaats in de 14de eeuw toen het constant werd belegerd of aangevallen door Franse of Engelse troepen, totdat de Engelsen zich in 1374 terugtrokken.

De verschillende oorlogen en ook de tand des tijds hebben een groot deel van de versterkingen van Bécherel vernietigd, maar het oostelijk deel van de verdedigingsmuren is vrij goed bewaard gebleven. Bécherel heeft een prettige, ouderwetse sfeer, met mooie granieten huizen uit de 16de tot de 18de eeuw langs de nauwe straatjes rond het marktplein. Bécherel is een must voor boekenliefhebbers. Het stadje geniet bekendheid vanwege de grote verscheidenheid aan boekwinkeltjes, antiquariaten en boekbinders. Elk jaar ontvangt Bécherel een menigte fans en boekverkopers tijdens het grote boekenfeest in het Paasweekend. 


Cancale

Cancale kijkt uit op de Baai van Mont-Saint-Michel. Oesters vormen de belangrijkste attractie van dit vissersplaatsje. De omvangrijke oesterbanken liggen bij de haven La Houle. Afgezien van de oesters is Cancale een schilderachtig dorp, met witte en pastelkleurige huizen rondom de haven. Een hoge dijk beschermt de bewoners tegen hoog tij en zware storm.

Vroeger woonden in de huisjes aan de haven alleen vissers, terwijl de kleinhandelaars en boeren in de bovenstad woonden. De toren van de kerk van St-Méen steekt boven de toppen van de daken uit. Na een flinke klimtocht wordt de bezoeker beloond met schitterend uitzicht over het rondom gelegen landschap en de enorme baai.

In de verte ziet men Mont-Saint-Michel met de Mont-Dol. In het Musée des Arts et Traditions Populaires kunt u kennis maken met geschiedenis van de oesterkweek en het leven van de zeelieden uit de streek. Maak een wandeling op het kustpad van de douane (sentier des douaniers) naar Pointe de Grouin, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de Baie du Mont-Saint-Michel en Cap Fréhel.

De paden werden aangelegd om smokkelarij en het plunderen van scheepswrakken tegen te gaan. Vandaar de naam douanierspaden. Dit kustpad maakt deel uit van het lange wandelpad (grande randonnée) GR34. www.ville-cancale.fr.


Pointe du Groin

Pointe du Groin is de langste klip in Ille-et-Vilaine. Het 21 hectare grote gebied is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. U vindt er nog delen van de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste bunkers en geschutstellingen zijn nog in ongeschonden staat. Een van de bunkers is tegenwoordig een bezoekerscentrum.


Champeaux

Champeaux ligt 9 kilometer ten noordwesten van Vitré en is een charmant dorpje met zijn huizen van bruine zandsteen. De collegiale kerk van de familie d’Espinay is de voornaamste attractie. Champeaux ligt op de langgerekte helling van een heuvel en speelde een belangrijke rol in de Bretonse geschiedenis als residentie van de familie d’Espinay, die gerelateerd was met koning Frans II.

Hun kasteel, dat dateert uit de 15de en 16de eeuw, ligt ten zuiden van het dorp. Rondom de dorpskerk is nog een aantal fraaie huizen bewaard gebleven. Binnen in de kerk bevinden zich de indrukwekkende graftomben van de familie d’Espinay, enkele fraai bewerkte koorbanken en twee schitterende glas-in-loodramen.


Combourg

Aan de westrand van Combourg ligt op een heuvel het Château de Combourg uit de 11de eeuw. Het kasteel is uitgebreid vanaf de 14de tot de 15de eeuw. Het is een imposant Middeleeuws bouwwerk dat rond een vierkante binnenhof is aangelegd met geweldige ronde torens op de hoeken.

Het kasteel is door François René de Chateaubriand bekend geworden. De dichter, schrijver en politicus bracht hier een deel van zijn jeugd door. In zijn kroniek “Memoires d’Outre-Tombe” beschreef hij zijn jeugdjaren in het kasteel. Enkele kamers zijn als Chateaubriand-museum ingericht.


Dinan

Dinan ligt op een plateau boven de rivier de Rance. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over het beboste dal waardoor deze rivier stroomt. Het oude centrum van de stad is omgeven door een middeleeuwse stadsmuur met poorten. In het centrum staan goed onderhouden vakwerkhuizen. Aan de Rue de l’Horloge staan de Tour de l’Horloge uit de 15de eeuw, vanwaar u een mooi uitzicht op het centrum heeft. De basiliek Saint-Sauveur dateert oorspronkelijk uit de 12de eeuw.


Dinard

Dinard is met La Baule de meest chique badplaats van Bretagne en trekt ook veel buitenlandse bezoekers. Het vormt een schril contrast met het naburige St-Malo, dat vanaf de boulevard te zien is. De Grande Plage is slechts 500 meter lang. www.dinardemeraudetourisme.com.


Dol-de-Bretagne

In het oude stadje staat de Saint-Samson, een van de mooiste gotische kathedralen van Bretagne. Rond 548 stichtte de Engelse monnik Saint-Samson hier een klooster. Hij was een van de zeven monniken die het christendom in Bretagne verspreidde. Rondom dit klooster ontstond het huidige Dol-de-Bretagne. De Cathédrale Saint-Samsom staat op de plaats van de romaanse kerk die in het begin van de 13de eeuw door Engelse koning Jan zonder Land(Jean sans Terre) werd vernietigd.


Menhir du Champ-Dolent

Op 2 kilometer ten zuiden van Dol-de-Bretagne staat deze 9,5 meter hoge granieten Menhir. Het is met deze lengte de grootste staande steen in Bretagne. Volgens de overlevering viel de steen uit de lucht en scheidde het twee vechtende broers. Champ-Dolent betekent ‘veld van de droefheid’.


Mont Dol

Op 2 kilometer ten noorden van Dol-de-Bretagne ligt de 65 meter hoge, uit graniet bestaande Mont-Dol. Boven op deze heuvel heeft u een prachtig uitzicht over het uitgestrekte polderlandschap. Mont Dol was vroeger, net als de vlakbij gelegen Mont Tombelaine en Mont-Saint-Michel, een eiland. In het zuidelijk gelegen gelijknamige dorpje vindt u in de Église du Mont Dol fraaie 12de – 14de-eeuwse fresco’s.


Fôret de Paimpont

Dit is het grootste bos van Bretagne (7000 hectare). U kunt er wandelingen maken tussen schaduwrijke bomen en kleine meertjes in het bos van ridders, tovenaars en feeën. Dit bos is volgens de legende het woud van Brocéliande, waar de tovenaar Merlijn en de fee Viviane leefden. U kunt een bezoek brengen aan het meer van Lancelot en de bron van eeuwig durende jeugd.

Het Château de Comper huisvest het Centre de l ‘Imaginaire Arthurien en is gewijd aan deze legende. Het dorpje Paimpont is een goed uitgangspunt om de omgeving en het bos te verkennen. Het dorpje ontstond bij een in de 7de eeuw gestichte abdij. Van de oorspronkelijke abdij zijn alleen nog enkele uitbreidingen behouden gebleven, namelijk de 13de-eeuwse abdijkerk en een gebouw, momenteel in gebruik als gemeentehuis, uit de 17de eeuw.


Fougères

Fougères is een industriestad in het binnenland, ten noordoosten van Rennes, aan de grens van Bretagne en de rest van Frankrijk. De stad was vroeger door haar ligging een belangrijke vestingstad. De stad van de schoenenfabrieken bezit een van de grootste kastelen van Europa. Het Château de Fougères heeft 13 torens in de vestingmuren. De gebouwen dateren uit de 13de – 15de-eeuw.

Andere bezienswaardigheden zijn de vakwerkhuizen rondom de Place du Marchix en in de Rue de Lusignan en het Musée Emmanue-de-La-Villéon, met o.a. een kleine 20 werken van deze impressionistische schilder. De grote indruk die Fougères op de bezoeker maakt, is door Victor Hugo als volgt verwoord: ‘Ik zou het liefst aan iedereen vragen: Heeft u Fougères al gezien?’. www.ot-fougeres.fr.


Grand-Fougeray

Van het middeleeuwse kasteel in Grand-Fougeray staat alleen de Tour du Guesclin nog overeind. Tevens is Grand-Fougeray in het bezit van een mooi bomentuin.


La Guerche-de-Bretagne

De oude vestingstad La Guerche-de-Bretagne bewaakte vroeger de grens van Bretagne. Door de gunstige ligging groeide de stad uit tot handelsstad, met name in linnen. De markt in dit stadje behoort tot de oudste markten van Frankrijk. Elke dinsdag is er in dit stadje op verschillende pleinen markt. Dat is al zo sinds 1121, toen hier de eerste markt van Bretagne werd gehouden. Andere bezienswaardigheden zijn de vakwerkhuizen uit de 16de en 17de eeuw en de Collégiale Notre-Dame, deze fraaie kerk is gebouwd in de 15de en 16de eeuw.


Hédé

Hédé was ooit een bastion aan de weg naar Rennes en is een van de vele mooie gehuchten in de groene en heuvelachtige streek ten zuidoosten van Dinan en 22 kilometer ten noordoosten van Rennes. Hédé ligt op een lage heuvel tussen een meer en het kronkelende kanaal Ille-et-Rance.

Het oude jaagpad langs de rivier is tegenwoordig een mooie promenade (Promenades des Onze-Écluses). In noordelijke richting leidt deze promenade naar de spectaculaire ‘ladder’ van 11 met elkaar verbonden sluizen over een afstand van 2 kilometer. Ondanks het hoogteverschil van 26 meter is door deze constructie scheepvaartverkeer mogelijk tussen de verschillende stroomgebieden. Tevens is Hédé in het bezit van een vroeg romaanse kerk uit de 11de eeuw.


Langon

Het dorpje Langon kent twee bezienswaardigheden: de Chapelle Ste-Agathe en de Église St-Pierre. De Chapelle Ste-Agathe is een aan Venus gewijde kapel uit de Gallo-Romeinse tijd. Het bezit een fraai fresco met Venus en Eros in de hoofdrol. De Église St-Pierre bezit een fraaie klokkentoren met hierop twaalf kleine klokkentorentjes. Op de Lande du Moulin staat een groep menhirs, genaamd Demoiselles de Langon. Deze menhirs zouden volgens de overlevering versteende meisjes zijn die liever op de heide dansten dan dat ze naar de kerkdienst gingen.


Redon

In Redon vindt u de Abbaye de St-Sauveur. Deze abdij geniet al bekendheid sinds de 9de eeuw. Het oudste document uit de Bretonse geschiedenis is in deze abdij geschreven. De ‘Cartulaire de Redon’ is een document waarin vanaf de 9de eeuw de wetten zijn vastgelegd. Redon ligt op de grenzen van drie departementen, namelijk Ille-et-Vilaine, Morbihan en Loire-Atlantique.

Het historische centrum bezit veel vakwerkhuizen uit de 15 de tot en met de 17de eeuw. In de Rue du Port staan drie fraai gerestaureerde zoutopslagen uit de 17de eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn het Musée de la Batellerie gewijd aan de geschiedenis van de riviervaart op de Bretonse wateren en de Abbaye de St-Sauveur, de belangrijkste abdij van Bretagne in de Middeleeuwen. www.redon.fr.


Tinténiac

Langs het kanaal in Tinténiac staat het Musée de l’Outil et des Métiers. Dit ambachtsmuseum toont allerlei werktuigen en gereedschappen voor het maken van touw, harnassen en vaten. Het museum bezit tevens een smidse. De kerk van is in het begin van de 20ste eeuw in Byzantijnse stijl herbouwd. www.tinteniac.fr.


Vallée de la Vilaine

Het Vallée de la Vilaine ligt in de buurt van het plaatsje Redon. Het is een schitterend rivierdal met kastelen, kloven, oude stadjes, burchten en abdijen.


Vitré

Vitré ligt hoog op een heuvel en kijkt uit op het dal van de Vilaine. Vitré is een sfeervolle, gedeeltelijk met stadsmuren omgrensde middeleeuwse stad met een statig kasteel. Het Château de Vitré werd in de 14de en 15de eeuw herbouwd. Het was een van de grote kastelen die de grens van Bretagne bewaakte. Een andere bezienswaardigheid is de Cathédrale Notre-Dame in flamboyante gotische stijl uit de 15de- en 16de-eeuw. www.bretagne-vitre.com.


Château des Rochers-Sévigné

Het Château des Rochers-Sévigné ligt 8 kilometer ten zuidoosten van Vitré. Dit in gotische stijl gebouwde kasteel uit de 15de eeuw behoorde vroeger toe aan Madame de Sévigné. Op de eerste verdieping van het kasteel hangt een portret van de baronnes. De in Franse stijl aangelegde tuin dateert uit 1682 en is in 1982 volledig gerestaureerd.


Saint-Briac-sur-Mer

Dit oude vissersdorpje is bekend geworden in de kunstgeschiedenis vanwege de aantrekkingskracht op schilders als Renoir, Signac en Rivière. Saint-Briac is het beginpunt van het Chemin des Peintres. Dit wandelpad leidt u langs de plekken waar bekende schilders hun inspiratie opdeden.


Saint-Lunaire

Saint-Lunaire is een kleine badplaats, vernoemd naar een Ierse monnik die zich hier in de 6de eeuw vestigde. De uit de 11de eeuw daterende Église Saint-Lunaire is een van de oudste kerken in Bretagne. De noordelijk gelegen Pointe du Décollé biedt een fraai uitzicht op de Smaragdkust (Côte d’Émeraude).


Saint-Malo

Deze zeeroversstad is een van de grootste bezienswaardigheden van Bretagne. De stad met hoge ringmuren is na WOII weer in originele staat opgebouwd. Vanaf de ringmuren heeft u een mooi overzicht op de stad en de eilanden. Tegenwoordig is Saint-Malo een havenstad en badplaats.

Bezienswaardig is de getijdencentrale bij Saint-Malo, een technisch meesterwerk in de monding van de Rance op de weg van Saint-Malo naar Dinard. De getijdenstroom behoort met 15 meter verschil tussen de getijden tot de sterkste ter wereld. Andere attracties zijn het kasteel van Saint-Malo, het Hôtel d’Asfeld en de stadswallen. www.ville-saint-malo.fr.

Château du Bos

Op ruim 2 kilometer ten zuiden van Saint-Malo ligt het in 1717 gebouwde Château du Bos. Deze voor de omgeving van Saint-Malo karakteristieke villa is landelijk gelegen en werd gebouwd voor de vooraanstaande redersfamilie de Magons. Het door de architect Bulet de Chamblain ontworpen kasteel heeft een strakke vormgeving en dito tuin. www.le-bos.fr.