Île-de-France


Vakantiehuizen en -appartementen in Île-de-France


De regio Île-de-France word afgebakend door de rivieren Marne, Seine, Aisne en Oise en beslaat maar 2% van Frankrijk. De regio is onderverdeeld in de departementen Essonne, Hauts-de-Seine, Parijs, Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-de-Marne, Val-d’Oise en Yvelines. Hier ligt Parijs, de hoofdstad van Frankrijk en de regio.

91 Essonne92 Hauts-de-Seine – 75 Parijs – 93 Seine-Saint-Denis – 77 Seine-et-Marne – 94 Val-de-Marne – 95 Val-d’Oise – 78 Yvelines

Het gebied bestaat voor een groot deel uit een enorme graanvlakte en grote bospartijen rond Rambouillet en Fontainebleau. Dit relatief kleine gebied, waar maar liefst 20% van de Franse beroepsbevolking werkt, is de economische motor van Frankrijk. Voor veel mensen staat Île-de-France gelijk aan Parijs. Toch is niet alleen Parijs van belang in deze regio. Buiten de ‘périférie’ blijft de groei maar doorgaan. In deze brede band van bebouwing van Groot-Parijs liggen enkele interessante bestemmingen zoals Versailles, Meudon en Marly-le-Roi.

In Versailles vindt u naast het beroemde kasteel ook de fraaie kerken Notre-Dame van Versailles en de St.-Louis. Meudon is bezienswaardig vanwege het nationale museum van Auguste Rodin en het nabijgelegen bosgebied, het Forêt Domaniale. Marly-le-Roi is bekend vanwege het Musée Promenade de Marly-le-Roi-Louveciennes, een aangenaam parkmuseum. Ook St.-Germain-en-Laye, bereikbaar vanuit Parijs met de RER en per spoor, is erg aan te bevelen. Het Musée des Antiquités Nationales bezit o.a. gouden objecten uit de Bronstijd en zeer bijzondere Gallo-Romeinse objecten. Het in het noordelijke deel van Groot-Parijs gelegen St.-Denis bezit een zeer fraaie basiliek met graftombes en geldt als ‘het kerkhof der koningen’. In de basiliek worden de stoffelijke resten van vorsten als Hendrik II, Lodewijk XII en Anna van Bretagne bewaard. In het oosten van Groot-Parijs kunt u kennismaken met het mooie Château de Vincennes.

Natuur treft u aan in het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. Dit natuurgebied wordt omringd door kastelen als Breteuil, Courson en Le Marais. Ook het Forêt de Fontainebleau is erg sprookjesachtig. Vanuit dit bos kunt u een bezoek brengen aan het kasteel van Vaux-le-Vicomte of het middeleeuws ogende stadje Provins.

Parijs en Île-de-France zijn populaire toeristische bestemmingen. We kunnen niet om alle gebouwen die de monarchieën en republieken hebben nagelaten heen, te meer omdat het geheel een uniek erfgoed is in de wereld. Maar vergeet ook niet de parken en tuinen die deze historische gebouwen omringen. De regio heeft tamelijk verrassende immigranten zien komen. Het Île-de-France biedt de liefhebber mooie bouwwerken, huizen en boerderijen, die allemaal karakteristiek zijn voor de streek. Voor een regio waar mensen van verschillende afkomst zich zo sterk hebben vermengd, verbaast het dat er nog gebruiken bestaan uit een verleden met heel eigen kenmerken.

Voordat het Île-de-France een sterk verstedelijkte regio werd, was het hoofdzakelijk een agrarisch gebied dat de belangrijkste leverancier was van de voortdurend uitdijende metropool. Deze situatie vroeg natuurlijk om bepaalde beroepen. Over sommige beroepen zult u zich verbazen, gezien het feit dat de regio doorgaat voor de meest avant-gardistische van Frankrijk. De natuur opzoeken, naar de vogels luisteren, een mooie bloem bewonderen of elkaar gewoon ontmoeten, dat heeft iedereen nodig. Het Île-de-France biedt allerlei mogelijkheden, onder meer een aantal ontspannende routes met allerlei vervoermiddelen.

Meer informatie: www.visitparisregion.com.