Hauts-de-Seine

Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad, eind jaren ’60 van de vorige eeuw, gesplitst in 4 departementen. Parijs vormt het historische centrum. De anderen zijn: Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne. Het departement Hauts-de-Seine ligt ten westen van Parijs en is nooit ver van de hoofdstad verwijderd.

In het departement liggen 36 steden en dorpen. Het goede openbaar vervoer vormt binnen enkele minuten een directe verbinding met het historische centrum van de Lichtstad. Hauts-de-Seine ligt op een steenworp afstand van het Kasteel van Versailles en de luchthaven Charles de Gaulle (ook wel Roissy genoemd). Het departement bezit een veertigtal toeristische attracties een ongeveer 300 km aan wandelpaden. U vindt hier ook meer dan 7000 hectare aan groen, zo’n 45% van het totale oppervlak van het departement. Ook vindt u hier meer dan 175 hotels die samen meer dan 10.000 kamers tellen. www.destination.hauts-de-seine.fr.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Hauts-de-Seine

Nanterre

Nanterre telt ongeveer 95.000 inwoners en ligt in de westelijke buitenwijk van Parijs. Het is de hoofdstad van het departement Hauts-de-Seine. De wijk La Défense, het belangrijkste zakenkwartier in Parijs, strekt zich voor een klein gedeelte uit in Nanterre. De rest van het departement ligt verdeeld tussen Courbevoie en Puteaux. www.ot-nanterre.fr.


Meudon

Meudon ligt aan de zuidwestkant van Parijs. Van het voormalige slot uit de 17de-eeuw zijn alleen twee oranjerieën en het ‘Château Neuf’ over. Tegenwoordig huisvest het een observatorium. Een afdeling van het Musée Rodin (hoofdvestiging in Parijs) is gevestigd in Meudon, waar de gipsmodellen en ontwerpen van zijn beroemde beelden worden tentoongesteld. De beroemde Auguste Rodin was een Franse beeldhouwer en schilder (1840-1917). Tegenover de vestiging in Meudon bevindt zich ook het graf van Rodin en zijn echtgenote. www.meudon.fr en www.musee.meudon.fr.


Rueil-Malmaison

In Rueil-Malmaison ligt het Château Malmaison. Het is vooral bekend als de woning van Napoleon I en zijn vrouw Joséphine de Beauharnais. De mooiste zalen zijn de bibliotheek, de stafzaal en de Salon de Musique. In de Salon vindt u schilderijen uit de privécollectie van Joséphine. Sinds 1904 is Malmaison eigendom van de Franse staat en is er een museum ter nagedachtenis aan Napoleon (en Joséphine) gehuisvest. www.rueil-tourisme.com en www.musees-nationaux-malmaison.fr.


Sèvres

Sèvres ligt aan de westkant van Parijs en is bekend vanwege het wereldberoemde porselein dat er wordt gemaakt. Madame de Pompadour stichtte in Sèvres La Manufacture Royale de Sèvres, een porseleinfabriek. U vindt er het Nationaal keramiekmuseum met meer dan 30.000 stukken van vroeger en nu. In Sèvres bevindt zich tevens het Internationaal Bureau voor Maten en Gewichten, waar de standaard kilogram en de standaard meter worden bewaard. De taak van het bureau is het garanderen van wereldwijde eenvormigheid van metingen.


Sceaux

Bij het ongeveer 20.000 inwoners telende dorpje Sceaux ligt het Parc de Sceaux. In dit park vindt u het Château de Sceaux. Het kasteel ligt in een aantrekkelijk park, een combinatie van bossen, water en formeel ontworpen tuinen. De tuinen zijn voor een deel ontworpen door de landschapsarchitect André Le Nôtre (1613 – 1700). Het kasteel werd oorspronkelijk in 1670 gebouwd voor Colbert. Dit gebouw is later gesloopt en in 1856 vervangen door het huidige kasteel. Het kasteel huisvest tegenwoordig het Musée de l’Ile de France. Het museum bezit een o.a. een collectie schilderijen, meubilair en beeldhouwwerken waarmee de geschiedenis van Ile de France levend wordt gehouden.