Hauts-de-France


Vakantiehuizen en -appartementen in Hauts-de-France


Hauts-de-France is een regio van Frankrijk. De regio is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Nord-Pas-de-Calais en Picardie. Het bestaat uit de departementen Aisne, Nord, Oise, Pas-de-Calais en Somme. De hoofdstad is Lille (Rijsel). Het is de hoofdstad van zowel Frans-Vlaanderen, het departement Nord en van de regio Hauts-de-France.

02 Aisne – 59 Nord – 60 Oise – 62 Pas-de-Calais – 80 Somme

Nord-Pas-de-Calais

De voormalige regio Nord-Pas-de-Calais bestond uit de gelijknamige departementen Nord en Pas-de-Calais. Hier ligt de bekende eurotunnel. Een tunnel die twee landen heeft verbonden die tijdens de laatste ijstijd nog aan elkaar vast zaten. De roomwitte kalkklippen van Dover zijn dan ook zichtbaar aan de Franse kust.

Het noordelijke gedeelte van Frankrijk dat tegen de Belgische grens ligt heeft veel weg van Nederland en Vlaanderen. In dit gedeelte van Frankrijk was er geen natuursteen voorhanden zodat de meeste huizen er van baksteen zijn gebouwd. Dit gedeelte van Frankrijk is niet geheel vlak. In Frans Vlaanderen, tussen Duinkerken en Lille, liggen de ‘monts’. Een heuvel met een hoogte van enkele tientallen meters wordt hier door de lokale bevolking al snel als ‘mont’ betiteld.

Frans Vlaanderen

Frans Vlaanderen bestaat uit de westelijke helft van het departement Nord, de Vallée de la Scarpe (een moerasregio bij Marchiennes) en de streek Avesnois. De Fransen noemen deze streek wel ‘Sourire du Nord’ (glimlach van het noorden). In dit bosschageland vindt u watermolens en kaasmakerijen. De Vallée de la Scarpe en de Avesnois zijn beide een regionaal natuurpark.

Nord

Bij veel mensen leeft het vooroordeel dat het departement Nord een groezelig industriegebied is. In dit departement ligt namelijk het Pays Noir, het gigantische kolenwingebied tussen Vallenciennes en Béthune. De kolenwinning heeft er mede voor gezorgd dat er in de stedendriehoek Lille-Tourcoing-Roubaix meer dan 1 miljoen mensen wonen. De mijnen zijn tegenwoordig bijna allemaal gesloten. De sporen van dit mijnbouwverleden kunt u echter nog terugvinden in de mooi bewaard gebleven mijnwerkersstad Bruay-La-Buissière met het Musée de la Mine of het Musée de la Mine de Lewarde bij Douai.

Pas de Calais

Ook het beeld van het departement Pas de Calais schiet vaak tekort. Veel mensen denken dat het departement alleen uit een toeristische kustlijn bestaat met een klein achterland, de Boulonnais. De Côte d’Opale is op plekken bijzonder. Een voorbeeld hiervan is de Site des Deux Caps die een muur van tot 130 meter uit de zee laat oprijzen. Boulogne-sur-Mer is het centrum van de Côte d’Opale. De activiteiten zijn er, net als in Calais en Duinkerken, op de zee gericht. De stad verwerkt jaarlijks ruim 300.000 ton vis, waaronder veel haring. De haring is een vis die gezegend is door de inwoners van Boulogne-sur-Mer omdat het aan de stad de mogelijkheid biedt om zich te ontwikkelen vanuit economisch standpunt.

Om een eerbetoon te brengen aan de haring wordt er in november het Fête du Hareng et du Beaujolais Nouveau georganiseerd op de kaai Gambetta. Het toeval doet zijn werk altijd goed want dit feest valt samen met de aankomst van de nieuwe Beaujolais. Duinkerken is een forsere havenstad en is vooral bekend vanwege de uitbundige carnavalsfeesten. Het achterland van Pas de Calais bestaat uit meer dan alleen het regionale natuurpark Boulonnais. Het in de voormalige moerasvlakte van Audomarois gelegen St.-Omer behoort tot de vijf mooiste plaatsen in Nord-Pas de Calais.

Arras is het economische centrum van Artois, een van de grote strijdtonelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Cimetière nationale de Lorette, het Musée militaire de la Targette in Neuville-St.-Vaast en het Canadese park van Vimy herinneren nog hieraan. Ondanks de verwoestingen in de beide wereldoorlogen bezitten steden als Lille, Arras, Cambrai, Saint-Omer en Boulogne-sur-Mer een rijk cultureel erfgoed dat de periode vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw omvat. Daarnaast kent deze regio volop sfeervolle, middeleeuws aandoende, ommuurde stadjes, zoals Bergues, Gravelines, Montreuil en Le Quensnoy.



Picardie

De voormalige regio Picardie bestond uit de departementen Somme, Aisne en Oise en heeft genoeg te bieden. ‘Frankrijk begint onder Parijs’ is een veel gebruikt gezegde. Een kortzichtige stelling, want vergelijk het gebied ten zuiden van de Franse hoofdstad maar met het gebied ten noorden ervan. Het verschil is snel duidelijk. De departementen Somme, Aisne en Oise bezitten niets van het industriële erfgoed dat delen van Nord-Pas de Calais kenmerkt.

Picardie is voornamelijk agrarisch gebied. Het hart van Picardie ligt op zo’n 400 kilometer van Amsterdam. Het noordelijke Picardie is de tuin van Parijs. Picardie heeft geen spannend reliëf. Het is soms weelderig bebost op zijn licht glooiende vlaktes. Een rivierenland met schaduwrijke valleien en een korte kustlijn die voor een deel door de monding van de Somme wordt gevormd. Enkele badplaatsen nodigen strandgangers uit.

Somme

Het departement Somme ligt als enige van de Picardische departementen aan zee. De kustregio Bas-Champs ligt rond de plaats Ault en kent enkele typische badplaatsen zoals Mer-les-Bains. Door het departement stroomt de Somme, de rivier waaraan het departement zijn naam ontleent. De Somme ontspringt bij Fonsommes in het departement Aisne en mondt uit in de baai van de Somme. De rivier stroomt door de Vallée de la Somme. Dit stroomdal wordt pittoresk ten oosten van Amiens. Deze vochtige vallei bezit eilandjes, moerasvlekken en bospartijen.

Vanaf het uitkijkpunt Belvédère du Vaux heeft u mooi zicht op een ongetemde rivier. Het nabije Parijs zorgt er vandaag de dag voor dat er grote pretparken in Picardie liggen, zoals Parc Asterix en het Mer de Sable. Ook Disneyland is niet ver. Rijke Parijzenaars lieten vroeger kastelen en paleizen in Picardie bouwen. Het koninklijk paleis van Compiègne is het meest indrukwekkende voorbeeld.

Aisne & Oise

Het Forêt de St.-Goban is het enige bos van belang in het departement Aisne. Dit westelijk van Laon gelegen bos is een heerlijk gebied om te fietsen en te wandelen. Het departement Oise bezit daarentegen enkele enorme wouden die voornamelijk rond Compiègne en Senlis liggen. Alleen het Forêt de Compiègne heeft al een omvang van 14.500 hectare. In deze uitgestrekte bossen genoot de adel van jacht en stilte. Je komt in Picardie ook saaiere stukken tegen: kale akkers, bietenvelden en niet echt romantische dorpjes. Wie even zoekt, zal toch enkele verbazingwekkende bestemmingen vinden.

De grote gotische kathedralen van Frankrijk zijn in Picardie heel goed vertegenwoordigd, o.a. in Amiens en Beauvais. Minder bekend zijn de versterkte kerkjes van een fietsgebied bij uitstek, de Thiérache. De fiets is overigens ook een goed vervoermiddel door de bossen rond Compiègne en Senlis. Ook te paard is Picardie een plezierige bestemming. Ga dan eerst naar de ‘paardentempel’ van Frankrijk, kasteel Chantilly.

Meer informatie: www.weekend-esprithautsdefrance.com.