Hautes-Pyrénées

In het zuiden van Frankrijk, midden in de Pyreneeën, op de grens met Spanje, daar belooft de Hautes-Pyrénées u een bijzondere vakantie. In elk seizoen wachten u vele activiteiten. Skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelingen, langlaufen, wandelen, fietsen, raften en canyoning.

In de Hautes-Pyrénées is er voor iedereen wat wils. De Hautes-Pyrénées is een gebied van bijzondere plaatsen: Gavarnie, benoemd tot werelderfgoed door Unesco, de Christelijke wereldstad Lourdes, de 2877 meter hoge Pic du Midi met een magnifiek uitzicht op de bergketen van de Pyreneeën, het Parc National des Pyrénées en het reservaat van Néouvielle, waar de beroemde bergpassen van de Tour de France liggen. Tevens bezit het departement Hautes-Pyrénées 12 skioorden en 8 kuuroorden.

Het departement Hautes-Pyrénées grenst in het noorden aan de Gers, in het oosten aan de Haute-Garonne, in het zuiden aan buurland Spanje en in het westen aan de Pyrénées-Atlantiques. Landschappelijk biedt het departement grote verscheidenheid: de wijngaarden van Madiran in het noorden, het heuvelland rond Bagnères-de-Bigorre en het hooggebergte in het zuiden, bij de Spaanse grens. Zowat de helft van het departement bestaat uit bergen.

Er zijn prachtige valleien, zoals die van Azun aan de voet van de Soulor, die van de Aure die naar Saint-Lary-Soulan leidt, die van de Louron en die van de Gaves. De beroemdste plek is ongetwijfeld de bedevaartplaats Lourdes waar in de 19de eeuw de Heilige Maagd verscheen aan Bernadette Soubirous. Ongeveer 20 kilometer van Lourdes bevindt zich de hoofdstad van het departement, Tarbes, in het centrum van de Bigorrestreek. www.tourisme-hautes-pyrenees.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Hautes-Pyrénées

Tarbes

Tarbes ligt op de linkeroever van de Adour en telt ongeveer 45.000 inwoners. De geschiedenis van de stad gaat terug tot in de Romeinse tijd. Tegenwoordig is het een industrie- en handelsstad. Het is een centrum van chemie en techniek en heeft goede winkels.

De Jardin Massey in het midden van de stad is een hobbytuin van een oude tuindirecteur van Versailles. De tuin heeft o.a. een 40 meter hoge uitkijktoren. De oudste bomen in het park dateren van 1830. Ook vindt u in het park het Musée Massey. Dit museum bezit een collectie Europese kunst uit de 16de- tot en met de 20ste-eeuw en een expositie over huzarenkorpsen (cavalerie-eenheden in het leger).

De kathedraal Notre-Dame-de-la-Sède stamt oorspronkelijk uit de 13de eeuw maar is vaak gerestaureerd. Een ander mooi park in Tarbes is dat van Haras, Hier vindt u de bekende stoeterijen waar vroeger de ‘Tarbais’ (de paarden voor de huzaren) werden gefokt. www.tarbes.fr en www.tarbes-tourisme.fr.


Argelès-Gazost

Argelès-Gazost ligt 457 meter hoog in de Hautes-Pyrénées, tussen Lourdes en Cauterets. Het herstellingsoord (zwavelbronnen) heeft een fraai park. Vanaf de Tour Mendaigne heeft u een prachtig uitzicht. In het stadsdeel St-Savin staat de indrukwekkende kerk van de voormalige benedictijner abdij uit de 12de en 14de eeuw, met een Romaans portaal, een orgel uit de 16de eeuw en een klein museum.


Bagnères-de-Bigorre

Bagnères-de-Bigorre is een bad- en vakantieplaats in het dal van de Adour. De plaats heeft een pittoresk centrum met de Tour des Jacobins uit de 15de eeuw en resten van de kruisgang van een vroegere kerk. In het Musée Salies vindt u schilderijen en voorwerpen uit de lokale geschiedenis.

2 kilometer buiten Bagnères-de-Bigorre vindt u de Grotte de Médous. De Mont du Bédat is een beklimming waard om het uitzicht op Bagnères. Hetzelfde geldt voor de Pic du Midi de Bigorre, een 2877 meter hoge berg met een sterrenwacht, een tv-station en een nog spectaculairder uitzicht. www.ville-bagneresdebigorre.fr.


Bartrès

Dit dorpje, gelegen op een afstand van 4 km van Lourdes, staat in het teken van het verhaal van de heilige Bernadette. Hier kunt u de schaapskooi zien waar Bernadette Soubirous haar kudde onderbracht die zij in haar kinderjaren hoedde. Ook heeft Bernadette hier een paar maanden doorgebracht bij Marie Lagües, haar verpleegster vóór de verschijningen. Het Maison Lagües bewaart herinneringen aan Bernadette. Deze boerderij behoudt haar oude stijl met de kamer van Bernadette in oorspronkelijke staat.


Capvern-les-Bains

Capvern-les-Bains is een thermaalbadplaats met een mooie boulevard. In de buurt vindt u het kasteel van Mauvezin uit de 10de eeuw. Bovenop heeft u een mooi uitzicht op de Pyreneeën en de Baronnies. Enkele kilometers verder vindt u de gebouwen van de vroegere abdij L’Escaladieu. www.coeurdespyrenees.com.


Cauterets

Cauterets is een prachtige gelegen bad- en wintersportplaats midden tussen de bergen van de Hautes-Pyrénées. Sinds de Romeinen hebben de bronnen veel belangrijke gasten aangetrokken, zoals Victor Hugo en George Sand. Cauterets is een mooi uitgangspunt voor tochten door het hooggebergte en naar het Lac de Gaube. www.cauterets.com.


Col du Tourmalet

De Col du Tourmalet (2114 meter) is een van de hoogte passen in de Pyreneeën en beroemd uit de Tour de France. Boven heeft u een prachtig uitzicht. In Luz splitst de weg zich in een route naar Gavernie en een route naar de Col du Tourmalet. Ongeveer halverwege ligt het thermaal badplaatsje Barèges.


Gavarnie

Gavarnie is een dorpje dat gelegen is op een hoogte van 1357 meter. U vindt hier de 14de-eeuwse kerk Notre-Dame-des-Neiges. Hier verzamelden zich vroeger de pelgrims om samen de Port de Gavarnie over te trekken. Het dorpje is een uitgangspunt voor bergtochten en een bezoek aan het imposante keteldal Cirque de Gavarnie.

Vanwege dit bijzondere keteldal is Gavarnie opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ga stroomopwaarts langs de rivier en langs Hôtel du Cirque naar het einde van het dal dat omgeven is door steile rotswanden en rijk is aan watervallen. De Grande Cascade, gevoed door een bron op Spaans grondgebied, stort 422 meter in de diepte en is daarmee de grootste waterval van Europa. www.valleesdegavarnie.com.


Les Baronnies

In de uitlopers van de Pyreneeën vindt u de heuvelachtige en groene regio Les Baronnies. Het ligt ingesloten tussen de rivieren Adour en Aure, en tussen het dorpje Capvern en de 1489 meter hoge Col d’Aspin. Het heeft geen uitgesproken landschap maar van alles wat. U vindt er een afwisseling van dichte bossen en akkers met hier en daar een klein dorpje.


Lourdes

Lourdes, gelegen aan de voet van de Pyreneeën, dankt zijn roem en groei aan Bernadette Soubirous, aan wie in 1858 de Maagd Maria verscheen en die op haar aanwijzingen een bron ontdekt zou hebben, wat leidde tot de bouw van een kerk en tot bedevaarten. Welke indruk de bezoeker van Lourdes krijgt, hangt vooral af van de instelling die hij heeft ten opzichte van de bedevaarten die jaarlijks vele miljoenen gelovigen naar de stad brengen.

De bron, waaraan geneeskrachtige werking wordt toegeschreven, ontspringt in de Grotte de Massabielle; het water ervan wordt ook verzonden. Elke dag verschijnt voor de grot een vurige menigte in gebed. In de 74 zwembaden die in de rots aan de rand van de bergstroom uitgehouwen zijn, baden zieken zich: er zijn in totaal 65 wonderbaarlijke genezingen gemeld. Vrijwilligers, ieder jaar 700.000, bieden hulp aan mensen uit 130 verschillende landen die hun geloof willen belijden.

De emotie is overal voelbaar, op elke plaats van de grote Esplanade du Sanctuaire (Basilique du Rosaire (Rozenkranskerk), de loodrecht boven de grot gebouwde Crypte, de bovenste basiliek). Lourdes vormt een ware gebeurtenis in het leven van een mens maar vormt ook een ideale uitvalsbasis om de Pyreneeën, met hun prachtige valleien en dorpjes die in een natuur zijn gelegen die ook oneindig gul is, te verkennen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de ‘Cité religieuse’ en het hooggelegen kasteel ‘Château Fort‘. Bij het kasteel vindt u de ‘Jardin alpin’ en een medicinale plantentuin. www.lourdes-france.com.


Luz-Saint-Sauveur

Luz-Saint-Sauveur is een echt bergdorp in het kloppend hart van de Hautes Pyrénées. Luz-Saint-Sauveur is een vakantie- en thermenbadplaats met een gunstig klimaat aan de oevers van de Gave de Peau. U vindt er een vestingkerk uit de 12de – 14de eeuw met een mooi Romaans portaal. De plaats werd in de 19de eeuw door het Parijse hof bekend.

Luz-Saint-Sauveur is het vertrekpunt voor tochtjes naar vele bezienswaardigheden in de Pyreneeën zoals Pic du Midi, Cirque de Gavarnie en het Parc National des Pyrénées. Dichtbij zuidwaarts de in 1860 onder Napoleon III gebouwde Pont Napoléon met een spanwijdte van 47 meter. www.luz.org.


Parc National des Pyrénées-Occidentales

Het Parc National des Pyrénées-Occidentales ligt tegen de Spaanse grens. Het is gelegen tussen het diepe dal van de Aspe in het westen en het dal van de Aure in het oosten. De totale oppervlakte bedraagt ruim 46.000 hectare. Het park strekt zich uit over een honderdtal kilometer in het hart van de Hautes-Pyrénées. Dit is een land van contrasten: duizelingwekkende bergtoppen en diepgroene valleien.

Een streek bij uitstek voor liefhebbers van bergwandelingen, met ruige landschappen, bergmeren en spectaculaire panorama’s. Alleen wie er te voet op uit trekt kan ten volle genieten van de schoonheid van de natuur. U komt hier een uitgebreide plaatselijke flora tegen, met wel 400 bloemen- en plantensoorten waaronder de ramonda, fritilaria en steenbreek. Ook bezit het park een opmerkelijk wilde fauna met onder andere lammergieren, koningsadelaars, aasgieren, gemzen en marmotten. De wandelpaadjes in het natuurreservaat zijn goed bewegwijzerd. www.pyrenees-parcnational.fr.


Pic du Midi de Bigorre

De Pic du Midi de Bigorre is een berg met een hoogte van 2877 meter. Op de top is sinds 1880 een observatorium gevestigd van waaruit het heelal wordt bestudeerd. In het onderzoekscentrum bevindt zich een interactief museum over astronomie. Hier kan men alles te weten komen over de sterren en de planeten in ons heelal. Ook vertelt het museum over de geschiedenis van het observatorium.

De top is via twee kabelbanen bereikbaar. Vanaf het op 1800 meter gelegen La Mongie gaat men naar het op 2342 meter hoogte gelegen Le Taoulet. Vanaf hier heeft men nog één etappe te gaan naar de Pic du Midi. Vanaf de top heeft men aan alle kanten een uniek uitzicht over de bergketen van de Pyreneeën. www.picdumidi.com.


Saint-Pé-de-Bigorre

Deze plaats dankt zijn naam aan het klooster St. Pé-de-Generes (Gascons voor Peter). Vroeger was dit een van de mooiste Romaanse bouwwerken aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Tegenwoordig is het klooster vervallen tot een ruïne. Vlak bij Saint-Pé liggen de Grotten van Bétharram (zie departement Pyrenees-Atlantiques). www.ot-saint-pe-de-bigorre.fr.


Wandelen in de Hautes-Pyrénées

In de Hautes-Pyrénées liggen meer dan 3000 km bewegwijzerde wandelpaden. De veelal goed aangegeven, veilige en makkelijk toegankelijke wandelpaden bieden aan alle soorten wandelaars plezier. U kunt kiezen uit een wandeling met het gezin, een dagtocht of een trektocht van meerdere dagen.