Haute-Saône

Het departement Haute-Saône, met Vesoul als hoofdstad, is gelegen in het noord-oosten van de regio Bourgogne-Franche-Comté. In het noorden grenst het aan het departement van de Vogezen, in het oosten aan het Territoire de Belfort, in het zuidoosten aan de Doubs, in het zuiden aan de Jura, in het zuidwesten aan de Côte d’Or en in het zuidwesten aan de Haute-Marne.

De Haute-Saône staat vooral bekend als een gebied dat rijk is aan natuurschoon, want 44 procent van de oppervlakte is bebost en liefst 2.100 kilometer waterwegen slingeren door het landschap. In het noordoosten van het departement strekt zich het plateau van de Duizend Meren uit, een zeer aantrekkelijk gebied, dat soms ‘Klein Finland’ wordt genoemd.

De rivier de Saône baant zich een weg door het departement langs karakteristieke, stille dorpen in een groen kader. Het departement pronkt bovendien met meer dan 300 beschermde ‘Monuments historiques’. www.destination70.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Haute-Saône

Vesoul

Vesoul telt ongeveer 16.000 inwoners. en bestaat voornamelijk uit oude gebouwen en moderne winkels. Deze mix van oud en modern maakt het stadje zeker de moeite waard. Een bezienswaardigheid is het Musée Georges-Garret met o.a. schilderijen van Jean-Léon Gérôme. www.vesoul.fr.


Faverney

Faverney bezit een voormalige abdij met kerk waar in 1608 een wonder zou zijn gebeurd.


Ronchamp

De oude kapel in Ronchamp, een belangrijke bedevaartsplaats, is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. In 1950 besloot de Commissie voor Heilige Kunst van het bisdom van Besançon om voor zijn wederopbouw beroep te doen op een overtuigd atheïst: Le Corbusier.

En toen kwam het wonder. Met zijn holle en bolle vormen, zijn abstracte glas-in-loodramen, zijn dikke laag beton dat voor dak door moest gaan, zijn kapeltorens, lichtinvallen en kleuren, is de Chapelle Notre-Dame-du-Haut zonder twijfel één van werelds mooiste heilige kunst gebouwen van de 20ste eeuw. www.ronchamptourisme.com.