U bent hier: Home > Bourgondië-Franche-Comté > Haute-SaôneDepartement Haute-Saône

Het departement Haute-Saône, met Vesoul als hoofdstad, is het noordelijkste deel van de regio Franche-Comté. In het noorden grenst het aan het departement van de Vogezen, in het oosten aan het Territoire de Belfort, in het zuidoosten aan de Doubs, in het zuiden aan de Jura, in het zuidwesten aan de Côte d'Or en in het zuidwesten aan de Haute-Marne. De Haute-Saône staat vooral bekend als een gebied dat rijk is aan natuurschoon, want 44 procent van de oppervlakte is bebost en liefst 2.100 km waterwegen slingeren door het landschap. In het noordoosten van het departement strekt zich het plateau van de Duizend Meren uit, een zeer aantrekkelijk gebied, dat soms 'Klein Finland' wordt genoemd. Er is ook de Saône, die zich door het departement een weg baant, langs karakteristieke, stille dorpen in een doorgroen kader. Het departement pronkt bovendien met meer dan 300 beschermde 'Monuments historiques'. www.cdt-tourisme-haute-saone.fr.Departementshoofdstad Vesoul
Vesoul telt ongeveer 17.000 inwoners. Het bestaat voornamelijk uit oude gebouwen en moderne winkels. Deze mix van oud en modern maakt het stadje zeker de moeite waard. Een bezienswaardigheid is het Musée Georges-Garret met o.a. schilderijen van Jean-Léon Gérôme.  www.vesoul.fr en www.cites-patrimoine.com.

Faverney
Faverney bezit een voormalige abdij met kerk waar in 1608 een wonder zou zijn gebeurd.


Ronchamp

De oude kapel in Ronchamp, een belangrijke bedevaartsplaats, is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. In 1950 besluit de Commissie voor Heilige Kunst van het bisdom van Besançon om voor zijn wederopbouw beroep te doen op een overtuigd atheïst: Le Corbusier. En toen kwam het wonder. Met zijn holle en bolle vormen, zijn abstracte glas-in-loodramen, zijn dikke laag beton dat voor dak door moest gaan, zijn kapeltorens, lichtinvallen en kleuren, is de Chapelle Notre-Dame-du-Haut zonder twijfel één van werelds mooiste heilige kunst gebouwen van de 20ste eeuw. www.tourisme-ronchamp.fr.