Haute-Marne

Het departement Haute-Marne, met als hoofdstad Chaumont, grenst in het noorden aan de Marne, in het noordoosten aan de Meuse, in het oosten aan de Vogezen, in het zuidoosten aan de Haute-Saône, in het zuidwesten aan de Côte-d’Or en in het westen aan de Aube.

Het is opgedeeld in 7 streken. In het noorden strekt zich het Pays du Cher uit met het imposante meer van Der-Chantecoq, een paradijs voor ornithologen (270 vogelsoorten). Verder zijn er de Vallage, het Pays Chaumontais in het centrum, de streek van Bassigny, de Barrois, het Pays de Langres met zijn meren in het zuidoosten.

Het departement is uitzonderlijk rijk aan natuurschoon. Per inwoner is er meer dan een hectare bos! Alle bossen samen beslaan 240.000 hectare en er is een groot wildbestand (everzwijnen, reeën en herten), vooral het uitgestrekte bos van Arc-Châteauvillain in het zuidwesten.

In de haute-Marne ontspringen belangrijke rivieren: de Maas in het centrum van het zuidelijk gelegen Pays de Langres (meer bepaald in Pouilly, ten zuiden van Clefmont), de Marne (even ten zuiden van Langres) en de Aube (ten zuiden van Auberive). www.tourisme-hautemarne.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Haute-Marne

Chaumont

De departementshoofdstad Chaumont telt ongeveer 22.500 inwoners. In de 13de eeuw stond het als verblijf van de graven van de Champagne in hoog aanzien. Chaoumont ligt aan het einde van een ravijn op een rotsige uitloper.

Bezienswaardigheden zijn de Tour Hautefeille en de Basilique St-Jean-Baptiste. De Tour Hautefeuille is een middeleeuwse woontoren en herinnert aan het verleden van de stad. De Basilique St-Jean-Baptiste is het meest opvallende bouwwerk van de stad. In het interieur vindt u een web aan gewelven. www.tourisme-chaumont-champagne.com.


Colombey-les-Deux-Eglises

Charles de Gaulle had een buitenverblijf in Colombey. Het huis ‘Le Boisserie’ werd in 1933 gekocht door zijn familie. In de oorlog moesten zij het huis verlaten toen het beschadig raakte. Na de restauratie ging hij er vaak in de weekenden naartoe. Na de nederlaag in het referendum in 1969 trok hij zich definitief terug in zijn landhuis. Hij stierf er ook op 80-jarige leeftijd en weigerde een staatsbegrafenis.

Charles de Gaulle ligt begraven op de plaatselijk begraafplaats. De grafsteen van de Gaulle is zeer eenvoudig en bevindt zich naast het graf van zijn eerder overleden gehandicapte dochter. In het woonhuis van de Gaulle kan men in zijn eveneens eenvoudige werkkamer vanachter zijn werktafel door een raam uitzien op de heuvels van Loraine precies in de richting van Parijs.

De begraafplaats is inmiddels een soort bedevaartoord geworden voor veel Fransen. De vele eretekenen zijn hiervan de getuigen. In Colombey werd een reusachtig, 44 meter hoog, bronzen Kruis van Lotharingen opgericht ter ere van Generaal de Gaulle. Het Kruis van Lotharingen is een traditionele Franse wijze om een kruis af te beelden.

Ook kunt u een bezoek brengen aan het Memorial Charles de Gaulle. Deze herdenkingsplaats, gelegen aan de voet van het Kruis van Lotharingen, is in oktober 2008 officieel geopend door de Franse President en de Duitse Bondskanselier. Naast een historisch centrum, is het Memorial Charles de Gaulle ook een culturele ontmoetingsplaats waar theater, muziek, beeldhouwkunst en schilderkunst een belangrijke plek innemen.


Lac du Der-Chantecoq

Bij Sainte-Marie-du-Lac-Nuisement vindt u het meer Lac du Der-Chantecoq. Het is gelegen in de departementen Marne en Haute-Marne en is met een oppervlakte van 4800 hectare het grootste stuwmeer van Frankrijk. Dit met dijken omringde meer biedt mogelijkheden voor fietsers, wandelaars, vissers en watersporters.

Voor faunaliefhebbers zijn er observatieposten van waaruit u de kraanvogels van dichtbij kunt bekijken. In de omgeving vindt u diverse leuke restaurantjes en campings. De rondrit rond het meer duurt ongeveer drie uur.

Langs het Lac du Der-Chantecoq ligt in het bosrijke gebied een aantal vakwerkkerken in romaanse en renaissancistische stijl. De houten kerkjes vindt u in Bailly-le-Franc, Chatillon-sur-Broué, Lentilles, Vignory, Outines, Chavanges en Montier-en-Der. www.lacduder.com.


Langres

Deze oude stad ligt op een vooruitstekende rots van het Plateau de Langres. Een bezichtiging van de oude stad en een wandeling over de stadsmuur zijn zeker de moeite waard. De grootste bezienswaardigheid van Langres zijn de middeleeuwse stadsmuren. De muren bestaan uit torens, borstweringen en stadspoorten.

Vanaf de muren heeft u een spectaculair uitzicht op het dal van de Marne. Binnen de muren van deze vestingstad, aangemerkt als Ville d’Art et d’Histoire, onthullen zich een aantal schitterende parels: de toren van Navarre, de kathedraal en de voormalige kanunnikenwijk, de overdekte passages en het Renaissancehuis.

U kunt ook een bezoek brengen aan een van de vier stuwmeren die aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw rond Langres werden aangelegd. In deze meren kunt u goed vissen. www.tourisme-langres.com.