Haute-Loire

Het departement Haute-Loire ligt op een middelhoog plateau (500 tot 1000 meter boven de zeespiegel), met toppen die reiken tot 1753 meter (Mont Mézenc). Het grenst aan de Puy-de-Dôme in het noorden, aan de Loire in het noordoosten, aan de Ardčche in het zuidoosten, aan de Lozčre in het zuiden en aan de Cantal in het westen.

De Haute-Loire wordt ingedeeld in vier streken. De Gorges de L’Allier, in het westen, zijn een waar paradijs voor (zalm)vissers en liefhebbers van pittoreske dorpjes, gebouwd tegen de hoge, bosrijke heuvels.

In het centrum liggen twee streken: de Velay Volcanique (met het merkwaardige meer van Bouchet) en de Livradois Forez (in deze uitgestrekte bossen ligt de beroemde abdij van La Chaise-Dieu) en tevens de vallei van de Loire met Le Puy-en-Velay, hoofdstad van het departement. In het oosten bevindt zich de streek van de Mézenc-Meygal-Vivarais. www.hauteloire.fr.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Haute-Loire

Le Puy-en-Velay

Le Puy telt ruim 20.500 inwoners. Zonder te overdrijven kan men zeggen dat Le Puy het meest ongewone stadsbeeld van Frankrijk bezit. Op de binnen de stad oprijzende vulkaantoppen staan allerlei markante gebouwen. De aan de oostkant van de Auvergne gelegen stad is de hoofdstad van het departement Haute-Loire.

Karakteristiek is het kantklossen. Belangrijkste gebouw van de stad is de kathedraal aan de voet van de Rocher Corneille, maar de eerste blik van de bezoeker valt op het beklimbare Madonnabeeld op een 755 meter hoge rots en op de Chapelle St-Michel d’Aiguilhe uit de 10de/11de eeuw op de via een trap te beklimmen rotspunt Rocher St-Michel. www.lepuyenvelay-tourisme.fr.


Arlempdes

Arlempdes ligt midden tussen de steile, diepe engten van de net ontsprongen Loire, boven één van zijn bochten, in het dal van een rotsachtig voorgebergte waarop een kasteel gebouwd is, in het grensgebied van le Velay en le Vivarais. Het kasteel, dat een oversteek en verbindingsplaats tussen deze twee regio’s vormde, zal één van de belangrijkste verdedigingswerken van de streek worden en de eerste vesting die over de Loire zal waken.

Bezoek op deze plek met prachtige landschappen en een geweldige geschiedenis het centrum van het dorp, waar u, wandelend door de straatjes de Romaanse kerk uit de 11de eeuw met zijn klokkentoren, het kasteel (sinds 1926 op de Franse monumentenlijst geplaatst), de overblijfselen van de vestingmuren en een prachtig stenen kruis uit de 15de eeuw kunt bewonderen. Arlempes behoort tot de mooiste dorpjes van Frankrijk , “Les Plus Beaux Villages de France”.


La Chaise-Dieu

La Chaise-Dieu ligt tussen Le Puy en Thiers met een abdij uit de 14de-eeuw. De abdij bezit een kerk en gotische kloostergang. Hier vindt u fraaie wandtapijten uit Brussel en Arras uit het begin van de 16de-eeuw. www.abbaye-chaise-dieu.com.


Gorges de l’Allier (per trein)

In de Haute-Loire kunt u met een toeristisch boemeltreintje door het onherbergzame gebied van de Gorges de l’Allier rijden. U rijdt door kloven, over bruggen en langs kliffen. Er zijn verschillende te trajecten die u kunt nemen, van lang tot kort. Er zijn vier opstapstations: Langeac, Monistrol-d’Allier, Pont-d’Alleyras en Langogne. In het hoogseizoen is het behoorlijke druk in het treintje. Zorg daarom voor reservering. Zie hiervoor de website: www.train-gorges-allier.com.