Home > Auvergne-Rhône-Alpes > Haute-LoireHaute-Loire

Het departement Haute-Loire ligt op een middelhoog plateau (500 tot 1000 m boven de zeespiegel), met toppen die reiken tot 1753 m (Mont Mézenc). Het grenst aan de Puy-de-Dôme in het noorden, aan de Loire in het noordoosten, aan de Ardèche in het zuidoosten, aan de Lozère in het zuiden en aan de Cantal in het westen. De Haute-Loire wordt ingedeeld in vier streken. De Gorges de L’Allier, in het westen, zijn een waar paradijs voor (zalm)vissers en liefhebbers van pittoreske dorpjes, gebouwd tegen de hoge, bosrijke heuvels. In het centrum liggen twee streken: de Velay Volcanique (merkwaardige meer van Bouchet) en de Livradois Forez (uitgestrekte bossen met de beroemde abdij van La Chaise-Dieu) en tevens de vallei van de Loire met Le Puy-en-Velay, hoofdstad van het departement. In het oosten bevindt zich de streek van de Mézenc-Meygal-Vivarais. www.auvergnevacances.com en www.france-voyage.com.Departementshoofdstad Le Puy-en-Velay
Le Puy-en-Velay telt ruim 18.000 inwoners. Zonder te overdrijven kan men zeggen dat Le Puy-en-Velay het meest ongewone stadsbeeld van Frankrijk bezit. Op de binnen de stad oprijzende vulkaantoppen staan allerlei markante gebouwen. De aan de oostkant van de Auvergne gelegen stad is de hoofdstad van het departement Haute-Loire. Karakteristiek is het kantklossen. Belangrijkste gebouw van de stad is de kathedraal aan de voet van de Rocher Corneille, maar de eerste blik van de bezoeker valt op het beklimbare Madonnabeeld op een 132 m hoge rots en op de Chapelle St-Michel d'Aiguilhe uit de 10de/11de eeuw op de via een trap te beklimmen rotspunt Rocher St-Michel. Le Puy-en-Velay is een bekende verzamel- en startplaats voor pelgrims. In Le Puy-en-Velay kwamen en komen diverse historische pelgrimsroutes samen om van daaruit verder te gaan naar Santiago de Compostella. www.lepuyenvelay-tourisme.fr.


Arlempdes
Het rustige dorpje Arlempdes ligt midden tussen de steile, diepe engten van de net ontsprongen Loire, boven één van zijn bochten, in het dal van een rotsachtig voorgebergte waarop een kasteel gebouwd is, in het grensgebied van le Velay en le Vivarais. Het kasteel, dat een oversteek en verbindingsplaats tussen deze twee regio’s vormde, zal één van de belangrijkste verdedigingswerken van de streek worden en de eerste vesting die over de Loire zal waken. Bezoek op deze plek, met prachtige landschappen en een geweldige geschiedenis, het centrum van het dorp, waar u, wandelend door de straatjes de Romaanse kerk uit de 11de eeuw met zijn klokkentoren, het kasteel (sinds 1926 op de Franse monumentenlijst geplaatst), de overblijfselen van de vestingmuren en een prachtig stenen kruis uit de 15de eeuw kunt bewonderen.


La Chaise-Dieu
La Chaise-Dieu ligt tuseen Le Puy-en-Velay en Thiers met een abdij uit de 14de-eeuw. De abdij bezit een kerk en gotische kloostergang. Hier vindt u fraaie wandtapijten uit Brussel en Arras uit het begin van de 16de-eeuw.


Gorges de l'Allier
In de Haute-Loire kunt u met een toeristisch boemeltreintje door het onherbergzame gebied van de Gorges de l'Allier rijden. U rijdt door kloven, over bruggen en langs kliffen. Er zijn vier opstapstations: Langeac, Monistrol-d'Allier, Pont-d'Alleyras en Langogne. In het hoogseizoen is het behoorlijke druk in het treintje. Zorg daarom voor reservering. Telefoon: 0033 (0)4 71 77 70 17, Adres: 7 Place Aristide Briand, 43300 Langeac, email: contact@train-touristique.fr. www.train-gorges-allier.com.