Haute-Garonne

Het departement Haute-Garonne ligt in het zuidwesten van Frankrijk en heeft Toulouse als hoofdstad. Het grenst in het noorden aan de Tarn-et-Garonne, in het noordoosten aan de Tarn, in het oosten aan de Aude, in het zuiden aan de Ariège en in het westen aan de Gers en de Haute-Pyrénées.

De Haute-Garonne bestaat uit zes verschillende gebieden: Pyrénées Centrales, aan de grens met Spanje; met bergtoppen die de 3000 meter overschrijden; hoogste punt: Pic de Perdiguère met 3222 meter. Comminges: prachtige landschappen en pittoreske plaatsjes als Saint-Gaudens en vooral Saint-Bertrand-de-Comminges. Volvestre: het vlakke land bij uitstek, doorsneden door veel rivieren als de Ariège, de Volp en de Leze. Lauragais: agrarisch gebied met karakteristieke dorpen als Avignonet. Pays Toulousain: in het noorden in de omgeving van Toulouse. Frontonnais: dankzij een gunstig microklimaat een streek van wijngaarden en fruitteelt. www.hautegaronnetourisme.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Haute-Garonne

Toulouse

Toulouse telt ongeveer 445.000 inwoners en is de op drie na grootste stad van Frankrijk. De stad ligt aan de Garonne en het Canal du Midi en is het culturele en economische middelpunt van Zuid-Frankrijk. Het is de zetel van een aartsbisschop, bezit een universiteit en is de hoofdstad van Occitanie en het departement Haute-Garonne.

De ‘rode stad’ noemt men deze rijk van kunstschatten voorziene plaats, vanwege de vele bakstenen gebouwen. Toulouse is het centrum van de Franse luchtvaartindustrie. Een van de bezienswaardigheden in Toulouse is de St. Sernin basiliek die gebouwd is tussen 1080 en 1120. De kerk is de grootste nog bestaande pelgrimskerk op een van de routes naar Santiago de Compostela in Spanje.

Ook deze kerk is grotendeels gebouwd in baksteen. De vijfschepige kerk bevat o.a. een crypte met hierin een kerk uit de 5de eeuw. Het Romaanse portaal uit het begin van de 12de eeuw van de Porte Miégeville is erg fraai. www.toulouse-tourisme.com.


Bagnères-de-Luchon

Bagnères-de-Luchon is de meest bezochte thermaalbadplaats in de Pyreneeën en ligt fraai in een breed dal aan de rivier de Pique. De plaats, meestal alleen Luchon genaamd, kent 80 bronnen die tot de meest zwavelhoudende en radioactieve ter wereld worden gerekend.

De temperatuur van de bronnen varieert tussen de 18ºC en 65ºC. Ook de Romeinen genoten al van deze bronnen. Er werd zelf een weg aangelegd tussen het Romeinse Colonia Convenae (zie Saint-Bertrand-de-Comminges) en Luchon. De Allée d’Etigny vormt het centrum van Luchon. Aan deze straat liggen de meeste winkels, bars, restaurants en hotels.

Van achter deze straat gaat in het hoogseizoen een kabelbaan naar Superbagnères. Aan het plein waarop de Allée uitkomt liggen de badhuizen. In het het park bij de badhuizen vindt u tevens een casino. www.pyrenees31.com.


Muret

Muret ligt op de plek waar de rivier de Louge de Garonne instroomt. U vindt er de ruïne van een kasteel uit de 11de eeuw dat in 1624 is afgebroken. Bezienswaardig zijn de middeleeuwse vakwerkhuizen en de rozenkranskapel in de oorspronkelijk 12de-eeuwse Saint-Jacques. In deze kapel zou Simon de Montfort de ochtend voor de slag van Muret hebben gebeden. De Monfort kwam in 1212 naar Muret als onderdeel van zijn plan om Toulouse te omsingelen.

De slag van Muret vond net buiten de stad plaats aan de Route de Seysses. Buiten Simon de Monfort namen ook de graven van Toulouse en de koning van Aragón deel aan het gevecht. Op de plek van de slag vindt u een herdenkingsteken voor de koning van Aragón. www.mairie-muret.fr.


Saint-Bertrand-de-Comminges

De vesting Saint-Bertrand-de-Comminges ligt fraai op een heuveltop. De topattractie van dit dorp is de kathedraal Ste.-Marie-de-Comminges. In de 11de eeuw is men begonnen met de bouw en in 1352 is de kathedraal vergroot. De kathedraal werd toen het centrum van de nieuwe stad Saint-Bertrand-de-Comminges.

De kathedraal met klooster is in Romaans-Gotische stijl gebouwd en is te bezoeken. Het orgel, de kansel en het koor zijn fraai gebeeldhouwd en afgewerkt met evenzo fraai houtsnijwerk. Tevens vindt u er zeer oude gobelins in de rondgang en een bijzondere marmeren sarcofaag. Vanaf het klooster heeft u een prachtig uitzicht over de vallei.

Bezienswaardig in het klooster zijn de kapitelen en de pilaar van de vier evangelisten. Andere bezienswaardigheden in Saint-Bertrand-de-Comminges zijn de vestingmuren, de stadspoorten en de huizen uit de 16de eeuw. Een eeuw voor de geboorte van Christus lag op deze plek het Romeinse Colonia Convenae. In die tijd woonden er bijna 60.000 mensen. De belangrijkste opgravingen worden intact gehouden. www.st-bertrand.com.


Saint-Gaudens

Saint-Gaudens telt ongeveer 11.500 inwoners en ligt op de rand van een plateau in de vallei van de Garonne. Bezienswaardig is de 12de-eeuwse kerk ‘de Collégiale’ met een fraai interieur. Op de Boulevard des Pyrénées staat een standbeeld van de drie uit de Pyreneeën afkomstige Franse veldheren Foch, Galliéni en Joffre.

Saint-Gaudens is tevens bekend vanwege de vondst van een onderkaak in een kleigroeve in 1856. De Franse paleontoloog Edouard Lartet vond er de onderkaak van de ‘Dryopithecus’, een grote fossiele mensaap die de voorouder is van zowel de grote mensapen als van de mens. www.tourisme-stgaudens.com.


Saint-Sulpice-sur-Lèze

De bastide Saint-Sulpice-sur-Lèze is in het geheel van baksteen gebouwd. Rondom het Place de l’Hôtel-de-Ville vindt u vakwerkhuizen en overdekte zuilengangen. Iets verder staat de voormalige kerk van de hospitaalridders met een fraaie achthoekige toren.


Vallée de la Pique

Vanaf de badhuizen in Bagnères-de-Luchon kunt u via de D125 zuidwaarts rijden door het mooie dal van de Pique en langs de Tour de Castelviel. Vanaf de Pont de Ravi kunt u via een smal weggetje door het bosrijke dal naar de 1384 meter hoge Hospice de France. Het laatste stukje naar de top dient u te voet af te leggen.


Vallée du Lys

Vanaf de Pont de Ravi kunt u via de D46 door de Vallée du Lys rijden. Bij de afgrond Gouffre Richard kunt u een mooie waterval zien. De D46 kent veel haarspeldbochten die u omhoog leiden naar Superbagnères. Dit 1797 meter hoge skistation is in de winter een zeer levendig wintersportoord.

In de zomer is de plaats een uitvalsbasis voor veel bergtoeristen. Vanaf het nabij gelegen gehucht Bordes du Lys heeft u een prachtig uitzicht op de meer dan 3000 meter hoge bergtoppen van o.a. de Pic des Ceabioules en de Pic du Maupas. Vanaf Bordes du Lys kunt u vele wandelingen maken die genummerd zijn door het toeristenbureau van Bagnères-de-Luchon (zie boven). Hier kunt u ook informatie inwinnen over de wandelingen.