Haute-Corse

Het departement Haute-Corse maakt deel uit van het eiland Corsica en grenst aan het departement Corse-du-Sud. Verder is het omringd door de Middellandse Zee. Het departement is ontstaan na deling van het departement Corsica op 1 januari 1976. De grenzen volgen het die van het oude departement Golo, dat tussen 1793 en 1811 bestond. De inwoners van Haute-Corse heten net zoals de inwoners van Corse-du-Sud Corsicanen (Corses).


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Haute-Corse

Bastia

Bastia telt ongeveer 43.000 inwoners en is de grootste stad en de belangrijkste haven van het eiland Corsica. Het was oorspronkelijk een vissersdorp en ontleent haar naam aan een bastion (‘bastida’) dat de Genuezen in 1380 hier bouwden. Omdat hun gouverneur hier resideerde en in 1570 de bisschoppen hierheen kwamen, groeide Bastia uit tot de hoofdstad. Dit werd echter in 1811 door een beslissing van Napoleon ten gunste van zijn geboortestad Ajaccio veranderd.

Dit doet niets af aan de belangrijkheid van Bastia, dat in veel opzichten doet denken aan Genua. Het klimaat van Bastia, dat op dezelfde hoogte ligt als Elba, is iets koeler dan dat van Ajaccio, waardoor Bastia meer geschikt is als zomerverblijfplaats. Ook zijn er ten zuiden van de stad stranden aanwezig. De stad bestaat uit meerdere delen: het Terra Vecchia van het oude vissersdorp, het Terra Nuova bij de boven de oude haven gelegen citadel, het oorspronkelijke Bastia en de moderne woonwijk Saint-Joseph.

Een bezienswaardigheid is onder andere de Citadel. In 1378 werd met de bouw hiervan begonnen en in 1530 voltooid met de klokkentoren bij de ingang. De binnenplaats is omgeven door een galerij met verdieping. Hier bevinden zich ook de kerk St-Marie en de kapel Ste-Croix, die in 1547 gebouwd werd voor een miraculeis crucifix, dat door vissers in 1428 uit zee werd opgehaald (‘Christ des Miracles’).

De oude stad met de nauwe steegjes, met huizen tot negen verdiepingen hoog, vormt een bezienswaardig labyrint. Er zijn veel kerken en kapellen. Noordelijk van de Place St-Nicolas, met een marmeren standbeeld van Napoleon, ligt de schitterende haven. Een paar kilometer landinwaarts ligt hoog op een rots de kleine kerk St-Lucie, van waaruit men een fantastisch uitzicht heeft over Bastia en omgeving. www.bastia-tourisme.com.


Aleria

Op een uitgestrekte vlakte zijn de fundamenten blootgelegd van een Griekse of Romeinse stad. Het museum Jerôme-Carcopino in het fort van Matra (museum en opgravingen) exposeert de vondsten die van enorme betekenis zijn voor de kunst en de geschiedenis van Corsica en de Middellandse zee.

Het museum ligt ongeveer 2 kilometer van het moderne dorp en bevat ongeveer 15 eeuwen kunst uit de 10de eeuw voor Christus tot de 5de eeuw na Christus. Nogal wat van de blootgestelde objecten zijn van groot archeologisch belang. www.aleria-corse.fr.


Belgodere

Belgodere is schilderachtig gelegen op een berghelling met een 13de-eeuwse vesting.


Brando

Brando bezit in de omgeving een druipsteengrot met mooi uitzicht. Heel fraai is de Romaanse kerk Notre-Dame-des-Neiges bij Castello, uit de 13de – 14de-eeuw.


Calvi

In de tijd van de Genuese overheersing was Calvi de belangrijkste plaats van het eiland. Uit deze tijd dateert de als een vesting aangelegde bovenstad. In 1794 werd Calvi volledig verwoest door de Engelse vloot onder Admiraal Nelson. Ligging en sfeer van Calvi zijn indrukwekkend.


Canari

In Canari vindt u twee middeleeuwse kerken.


Centuri

Centuri bestaat uit verschillende plaatsjes tussen de haven en de weg. Het totaalbeeld is zeer aantrekkelijk. Enkele kerken en de molen Mattei op de weg naar de Col de la Serra zijn een bezoek waard.


Corte

Corte ligt vrijwel in het midden van het eiland. Hoog boven de stad rijst een bergkam op met de citadel uit de 15de-eeuw vanwaar een mooi uitzicht over het land en het dal van de Tavinano. Corte heeft in de geschiedenis van Corsica een belangrijke rol gespeeld: van 1755 tot 1769 was het de hoofdstad van het eiland met een universiteit die tot 1790 bestond. De citadel is niet toegankelijk (vreemdelingenlegioen).


Erbalunga

Erbalunga heeft enkele oude patriciërshuizen. Bijzonder zijn hier en in de omgeving gehouden processies op Goede Vrijdag.


Ile-Rousse

Ile-Rousse, dat geen eiland is, maar waarvan de naam te maken heeft met de rode rotsen van La Pietra. Het is een even druk bezochte plaats als Calvi, zij het wat bescheidener.


Nonza

Nonza is in bezit van een oude vestingtoren en ligt schitterend ten oosten van Monte Stello (1305 meter). Ook bezit het de pelgrimskerk Ste-Julie uit de 16de-eeuw. U heeft hier een mooi uitzicht op de golf van St-Florent.


Pino

Pino, schilderachtige ligging met een voormalig franciscaner klooster uit 1486. De vlakbij aan de Col Ste-Lucie gelegen Torre di Seneca zou de gevangenis zijn geweest van deze filosoof van 43 tot 49.


Rogliano

Rogliano met het vissersdorp Macinaggio omvat talrijke gehuchten. Macinaggio, wel ‘de parel van de kaap’ genoemd, bezit oude Genuese wachttorens; hier landde Napoleon in 1793. Vanuit het (nu tot ruïne vervallen) franciscaner klooster bij Vignale verbreidde de christelijke cultuur over Corsica.


Vivario

Vivario heeft een zeer fraaie ligging en bezit een indrukwekkende brug over de Vecchio en het standbeeld van een jagende Diana aan de bron.