Haut-Rhin

Het departement Haut-Rhin, met Colmar als hoofdstad, grenst in het noorden aan het departement Bas-Rhin, in het oosten aan Duitsland, in het zuiden aan Zwitserland en in het westen aan Belfort en de Vogezen. Van noord naar zuid is het 100 km lang, van west naar oost 50 km. Het is ongetwijfeld een van de mooiste departementen van het land.

Het is ingedeeld in vier natuurlijke streken. Het massief van de Vogezen beslaat een vierde van de oppervlakte. De hoogste toppen zijn de Grand Ballon (1424 meter) en de Ballon d’Alsace (1247 meter). Het dorp Le Markstein ligt 1250 meter boven de zeespiegel. De streek van de Lage Vogezen is bekend om zijn wijngaarden. Het is een gebied met weinig regenval en veel zonneschijn. De laagvlakte bevindt zicht tussen de voet van de Vogezen en de Rijnvallei. Ze bestaat vooral uit landbouwgronden, bossen en weilanden.

In het zuiden van het departement liggen de Sundgau en de Elzasser Jura. Het is een heuvelachtige streek, 200 tot 400 meter boven de zeespiegel. www.alsace-destination-tourisme.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Haut-Rhin

Colmar

Colmar telt ongeveer 67.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Haut-Rhin. Het is na Straatsburg en Mulhouse de grootste stad van de Elzas. Het departement ligt wat klimaat betreft zeer gunstig, aan de voet van de zuidelijke Vogezen. Colmar is een van de beste uitgangspunten voor een bezoek aan de Hoog-Vogezen.

Met haar schilderachtige huizen uit de 16de en 17de eeuw en haar rijkdom aan beroemde kunstwerken is ook de stad zelf een van de aantrekkelijkste plaatsen in de Elzas. Colmar is in het bezit van het Musée d’Unterlinden. Dit museum aan de Place d’Unterlinden is ondergebracht in een voormalig nonnenklooster uit de 13de-eeuw. Hier vindt u werken van Grünwald, Schongauer en Isenmann. www.tourisme-colmar.com.


Kaysersberg

Kaysersberg was vroeger een belangrijke rijksstad. Tegenwoordig is het een druk bezochte wijnstad. Tevens is het de geboorteplaats van de arts en medisch zendeling Albert Schweitzer (1875-1965). Het stadsbeeld is gezellig en fraai door de resten van de middeleeuwse versterkingen, de huizen uit de 15de-17de eeuw en de kerk Ste-Croix. www.kaysersberg.com.


Murbach

In Murbach kunt u een bezoek brengen aan de benedictijner abdij Murbach met de abdijkerk uit de 12de eeuw. Dit was vroeger een belangrijk klooster, nu het belangrijkste Romaanse bouwwerk van de Elzas. De torens, het transept en het koor zijn bewaard gebleven.


Ballon d’Alsace

De Ballon d’Alsace is met een hoogte van 1247 meter de hoogste top van het Massif du Ballon d’Alsace. Hij ligt in het grensgebied van de Elzas met Lotharingen en de Franche-Comté in het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges.

De berg ligt in een van de neerslagrijkste gebieden van Frankrijk en staat bekend om de goede luchtkwaliteit. In de winter kan men er skiën en langlaufen. In de zomer kan men er mountainbiken en zweefvliegen. Op de top staat een standbeeld van Jeanne d’Arc. Het uitzicht is fantastisch.


Eguisheim

Eguisheim ligt aan de Elzasser-wijnroute. In het dorp staan nog veel oude vakwerkhuizen, die in ringvormige straten rondom het dorpsplein met burcht en kapel zijn aangelegd. Het stadje ligt binnen drie, uit de 13de eeuw daterende, stadswallen. In het centrum van de stad staat een achthoekig kasteel van de graven van Eguisheim. www.tourisme-eguisheim-rouffach.com.


Elzasser Wijnroute – Route du Vin

Een bijna ideale mogelijkheid om de Elzas en zijn schilderachtige dorpjes te leren kennen is via de Elzasser-wijnroute. Parallel aan de N83 loopt deze genoeglijk slingerend van Marlenheim naar Thann en wordt in de noordelijke Elzas nog uitgebreid met het gebied om Wissembourg.

Het wijnbouwgebied omvat over een lengte van 180 kilometer zo’n 100 gemeenten. 12000 hectare is beplant met wijnstokken. De opbrengst daarvan is zo’n 100 miljoen flessen per jaar. Langs de wijnroute liggen de twee grote steden van de Elzas: Strasbourg en Colmar. De Route van de Elzaswijnen | Visit Alsace.


Guebwiller

Men noemt Guebwiller ook wel de poort naar het dal van de bloemen. Het Lauch-dal ten noordwesten van Guebwiller wordt vanwege de vele bloemen die er groeien wel ‘Le Florival’ genoemd. De kerken in Guebwiller maken een bezoek aan deze plaats de moeite waard. De Eglise Notre-Dame is gedeeltelijk barok en neoclassitisch van opzet, de Eglise des Dominicains heeft prachtige fresco’s en de Eglise St-Léger beschikt over een fraaie gevel. www.tourisme-guebwiller.fr.


Mulhouse

Mulhouse is een grote stad aan de rivieren l’Ill en het Canal du Rhône au Rhin. De stad is gelegen aan de grens met Zwitserland. Mulhouse is na Straatsburg de grootste stad van de Elzas met een haven, industriegebied en universiteit. Mulhouse is rijk geworden door de textielindustrie. Bezienswaardigheden zijn onder andere het stadhuis uit 1552, een mooi renaissancegebouw met een zaal gebrandschilderde ramen uit de 16de en de 17de eeuw.

De stad bezit vele technische musea. Als verdere bezienswaardigheden gelden de zoölogisch-botanische tuin met een groot aantal dieren. Twee kilometer van het centrum vindt u de Cité de l’Automobile. Deze autoverzameling van de Zwitserse gebroeders Schlumpf is gelegen aan de Avenue de Colmar. Op 25.000 m² kunt u wegdromen bij ongeveer 400 historische modellen, waaronder een grote collectie van meer dan 100 Bugatti’s. Tevens vindt u in Mulhouse het Musée français du Chemin de fer. Dit spoorwegmuseum heeft een prachtig tentoongestelde verzameling over de Franse spoorwegen vanaf het ontstaan tot het heden. www.tourisme-mulhouse.com.


Neuf-Brisach

Neuf-Brisach ligt vlak bij Colmar op de oever van de rivier de Rijn. Het ligt tegenover de Duitse stad Breisach am Rhein, waarmee het door middel van een brug is verbonden. De achthoekige citadel werd opgericht door de beroemde vestigingsarchitect Sébastien Le Prestre de Vauban. De citadel werd gebouwd tussen 1698 en 1707 in een sterwormig patroon met symmetrische torens.

Binnen de muren van de citadel liggen 48 identieke huizenblokken. Het wordt beschouwd als één van Vauban’s meesterwerken. Neuf-Brisach is een voorbeeld van de vele versterkte dorpen en steden die onder de heerschappij van Lodewijk XIV werden aangelegd langs de Franse grenzen.

Bezienswaardig zijn de verdedigingswal en de historische architectuur van de stad. In de Porte de Belfort is er een museum gewijd aan de militaire architectuur van Vauban en de geschiedenis en architectuur van Neuf-Brisach. www.neuf-brisach.fr.


Thann

Thann ligt aan het zuidelijke eind van de Elzasser-wijnroute in het Thur-dal. De kerk St-Thiébout kan het best vergeleken worden met de kathedraal van Straatsburg. In de stad vindt u vakwerkhuizen, resten van stadsmuren, een ‘heksentoren’ en een ‘ooievaarstoren’.


Turckheim

Turckheim is gelegen aan de ingang van het Munster-dal en in het bezit van drie stadspoorten uit de 16de eeuw. Het mooie plein en renaissancehuizen eromheen is genoemd naar Général Turenne die het Duitse leger in 1675 versloeg en daarmee Duitsland de Elzas ontnam. Tevens vindt u er mooie vakwerkhuizen en een renaissance stadhuis uit het begin van de 17de eeuw. www.turckheim.fr.


Riquewihr

In Riquewihr komt het eigen karakter van de Elzas het best tot uiting. De plaats wordt door veel toeristen bezocht. Het is er in de zomer, vooral tijdens het wijnfestival, vaak erg druk. Rond de stad zijn de stadsmuren en – poorten bewaard gebleven die een fraaie omlijsting vormen voor het schilderachtige stadsbeeld. Aan de Rue du Général de Gaulle staan in vakwerk of kraagsteen gebouwde huizen uit de middeleeuwen en de renaissance. www.ribeauville-riquewihr.com.


Kientzheim

Kientzheim is een plaats die vooral om zijn wijn bekend is. Het stadje is gelegen aan de Elzaser-wijnroute en bezit resten van vestingwerk. Origineel is de stenen karikatuur aan de benedenpoort in de richting van Sigolsheim, de eeuwige vijand. De parochiekerk stamt uit de 15de eeuw en slot Reichenbach, bij de benedenpoort, heeft een schitterende wijnkelder.


Ribeauvillé

Ribeauvillé is een van de charmantste wijnstadjes aan de Elzasser-wijnroute en is dan ook een geliefd vakantieoord. Bijna alle inwoners werken in de wijnbouw. Heel aantrekkelijk is het stadsgezicht met oude vakwerkhuizen waarboven drie burchtruïnes hoog oprijzen. In de stad ligt de Grand’Rue met het monumentale Maison des Ménétriers, het stadhuisplein met een renaissancefontein, een laatgotische kloosterkerk en het stadhuis uit 1773-1778. www.ribeauville-riquewihr.com.


Rouffach

Rouffach is een stadje van boeren en wijnbouwers tussen de vlakte en wijnhellingen in, met resten van de vestingwerken en oude burgerhuizen. De Notre-Dame werd gebouwd in de 12de – 14de eeuw in een van Romaans naar gotisch overgaande stijl. De drie torens zijn in de 19de eeuw gerestaureerd. Tegenover de kerk het renaissancestadhuis met daarnaast de heksentoren. www.tourisme-eguisheim-rouffach.com.


Ungersheim

In Ungersheim vindt u het alsmaar groeiende openluchtmuseum Ecomusée d’Alsace. U vindt hier 75 oude huizen over een gebied van 15 hectare. Het museum heeft diverse landelijke leefmilieus gereconstrueerd om zo de erfenis van deze streek te behouden. www.ecomusee.alsace.