Vakantiehuizen en -appartementen in Grand Est
Grand Est is een regio van Frankrijk die op 1 januari 2016 is ontstaan door de samenvoeging van de regio’s Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Bas-Rhin, Marne, Haute-Marne, Haut-Rhin, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en Vosges. De hoofdstad van Grand Est is Straatsburg (Strasbourg).

08 Ardennes – 10 Aube – 67 Bas-Rhin – 51 Marne – 52 Haute-Marne – 68 Haut-Rhin – 54 Meurthe-et-Moselle – 55 Meuse – 57 Moselle – 88 Vosges
Elzas
De voormalige regio Elzas (Alsace) is gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door de vroegere regio Lotharingen. Het bestond uit de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad van Grand Est, Straatsburg (Strasbourg), ligt in deze regio. De Elzas is een typisch grensgebied, dat eeuwenlang omstreden was tussen Duitsland en Frankrijk. Nog steeds woont er een belangrijke Duitstalige minderheid. De Elzas behoorde oorspronkelijk tot het Heilige Roomse Rijk en kwam na de Dertigjarige Oorlog (1648) in Franse handen. Na de Frans-Duitse Oorlog van 1870 kwam het weer terug in Duitse handen (Elzas-Lotharingen). Na de Eerste Wereldoorlog is het wederom Frans bezit geworden.

De wijnstreek Elzas is vooral bekend om haar uitstekende wijn, onder meer Riesling en Sylvaner worden hier geproduceerd. De Elzasser keuken heeft een sterke Zuid-Duitse invloed. De maaltijden bestaan over het algemeen uit stevige kost, aangepast aan de lange, donkere en koude winters. Ook het toerisme speelt er een grote rol.
Champagne-Ardenne
De voormalige regio Champagne-Ardenne is en blijft een bekende naam, die beelden oproept van feesten en de wereldberoemde kathedraal van Reims. De naam staat echter ook voor een onbedorven landelijke idylle van twee zeer verschillende landschappen: in het zuiden de golvende velden van Champagne die zich uitstrekken tot aan meren en uiterwaarden en in het noorden de dichte bossen en heuvels van de Ardennen.
De Champagne, te splitsen in de departementen Marne, Haute-Marne en Aube , behoren geologisch gezien tot het zo goed als vlakke bekken van Parijs. In het uiterste westen van de Champagne ligt het Plateau de Brie et du Tardenois. Op de scheidingslijn waar dit plateau overgaat in de ‘droge’ Champagne Crayeuse ligt de Côte de I’Île-de-France. Op deze hellingrand liggen de beste champagnewijngaarden ter wereld. De Montagne de Reims tussen Reims en Épernay is de bakermat van de Champagne. Een rondleiding door de wijnkelders in deze plaatsen is een echte belevenis.

De ‘heilige driehoek van Champagne’, die Épernay, Reims en Chalôns-en-Champagne met elkaar verbindt, trekt veel wijnliefhebbers aan. Hier wordt het drinken van Champagne gecombineerd met overheerlijke maaltijden van gevulde forel, Ardennerham en de beroemde andouillettes, Franse knoflookworstjes. De route touristique du Champagne slingert door wijngaarden naar eindeloze graanvlakten die zich zuidwaarts uitstrekken tot aan het merengebied.
Franse Ardennen
Op de grens tussen Frankrijk en België liggen de Ardennen, die hun naam ontlenen aan het Keltische woord voor breed bos. Dit woeste grensgebied van indrukwekkende dalen, loofbossen en heuvels, wordt doorsneden door de kronkelingen van de Maas. Het dichtbeboste leisteengebergte heeft door erosie behoorlijk aan hoogte ingeboet. De afgesleten toppen schommelen tussen de 200 en 300 meter. Aan de voet van de Ardennen ligt het vruchtbare landbouwgebied Dépression Subardennaise.

De Franse Ardennen zijn echter niet alleen op de landbouw georiënteerd. De streek kent ook grote metaalfabrieken en gieterijen. Tot de grensversterkingen behoren de enorme vesting Sedan, het stervormige bastion Rocroi en de voorposten van de Maginotlinie die voor de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. In cultureel opzicht maakt Champage-Ardenne indruk met schitterende steden. Er staan prachtige kerken, van de gotische grootsheid van de kathedraal van Reims tot de landelijke charme van de houten champenoises-kerken. Deze zijn ingericht met kleurige gebrandschilderde ramen van de beroemde school van Troyes. Het subtiele vakmanschap ervan symboliseert de rustige charme van deze streek.
Lotharingen (Lorraine)
Het moderne Franse Lotharingen is een voormalige regio in het noordoosten van Frankrijk en bestond uit de departementen Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en Vosges (Vogezen). Het werd door de Franse koningen op het Duitse rijk veroverd, maar kwam weer bij Duitsland na de Frans-Pruisische Oorlog van 1870. Door het Verdrag van Versailles van 1919 kwam het weer bij Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het door Nazi-Duitsland geannexeerd. Na de oorlog kwam het wederom bij Frankrijk. Lotharingen verwent haar bezoekers. Natuurliefhebbers ontdekken er uitgestrekte bossen, meren, het massief van de Vogezen en maar liefst drie natuurparken.

De steden Nancy, Metz, Epinal en Verdun lenen zich uitstekend voor een stadsverkenning. Deze steden zijn pareltjes op het gebied van cultuur en architectuur. Ook wie op zoek is naar traditionele ambachten komt aan zijn trekken: vioolbouw in Mirecourt, kristal in Baccarat, textiel van de Vogezen in Ventron, aardewerk in Sarreguemines en Longwy. De getuigenissen van de ‘Art Nouveau’ (Jugendstil) beweging in Nancy en de route gewijd aan de beeldhouwer Ligier Richier zijn slechts twee voorbeelden van de vele artistieke uitingen van kunstenaars uit Lorraine. Aan gelegenheid voor ontspanning ontbreekt het evenmin. Een partijtje golf of een ontstresskuur in een van de vijf kuuroorden, Lotharingen biedt voor iedereen een alternatief. En dan moet u uiteraard de lokale streekgerechten niet missen, want de Lotharingse specialiteiten (zoals de wereldberoemde Quiche Lorraine) en gastronomie zullen zelfs de meest veeleisende smulpapen kunnen verleiden.
Meer informatie over Grand Est: www.grandest.fr.