Gers

Het departement Gers, genoemd naar de rivier die het doorkruist, omvat het grootste deel van de vroegere provincie Cascogne. Het grenst in het noorden aan de Lot-et-Garonne, in het noordoosten aan de Tarn-et-Garonne, in het zuidoosten aan de Haute-Garonne, in het zuiden aan de Hautes-Pyrénées en in het westen aan de Landes.

De Gers is een streek van zacht glooiende heuvels, die nauwelijks boven de 200 meter reiken. De hoofdstad is Auch, waar Charles de Montesquiou, graaf d’Artagan, de historische leider van de musketiers, werd geboren. Andere grote steden zijn Condom in het noorden en Mirande in het zuiden.

De Gers is het belangrijkste departement van de armagnac. Dit distillaat is vergelijkbaar met Cognac, maar de productie is veel kleinschaliger. De armagnacstreek, in het westen van het departement, is een aantal versterkte stadjes (bastides) rijk, die door de eeuwen heen hun authentieke uitzicht wisten te bewaren, bijvoorbeeld Montréal, Fourcès en Fleurance.

De Gers is een agrarisch gebied en de landbouw neemt dus een belangrijke plaats in. Het departement is de voornaamste producent van de ganzenlever. Dit authentieke Zuid Franse plattelandsdepartement telt 500 kastelen en 400 meren. De inwoners van Gers heten Gersois. www.gers-tourisme.com. (14)


Bezienswaardigheden Gers

Auch

Auch telt ruim 21.000 inwoners en was vroeger de hoofdstad van Cascogne. Tegenwoordig is het de hoofdstad van het departement Gers. Het oude stadsgedeelte, gelegen boven de Gers op een heuvel en te bereiken via 200 treden, bezit een van de belangrijkste Zuid Franse kerken, de kathedraal Ste-Marie waarvan de bouw duurde van de 15de tot de 17de eeuw.

De kerk is gebouwd op de plek van een Romaanse voorgangster en heeft verschillende bouwstijlen. Te herkennen zijn de flamboyante gotiek, het classicisme en de renaissancistische bouwstijl. De kerk kent drie hoogtepunten, waaronder de koorkapellen die in totaal achttien zeer fraaie glas-in-loodramen uit de 16de eeuw bezitten, een koorkapel waarin op een zeer smaakvolle wijze de graflegging van Jezus Christus wordt uitgebeeld en een eikenhouten koorgestoelte met schitterend houtsnijwerk uit de 16de eeuw.

Het oude stadsgedeelte bestaat verder uit oude huizen en nauwe straatjes. In het ‘Musée des Ameriques‘ vindt u archeologische en kunstcollecties. Het museum bezit een verzameling precolumbiaans aardewerk en een van de mooiste collecties Latijns-Amerikaanse kunst in Frankrijk. www.auch-tourisme.com.


Condom

Condom ligt in het dal van de Baïse en is het centrum van de armagnacproductie. Dit destillaat heeft het Gasconse bisschopsstadje zijn welvaart gebracht. In het oude stadsdeel vindt u aan de rue Jean Jaurès voorname herenhuizen, zoals het Hôtel de Riberot en het Hôtel de Cugnac.

Condom bezit teven het streekmuseum ‘Musée de l’Armagnac‘ waar u kennis kunt maken met de verschillende productiestadia van de armagnac. Ook bezit het museum veel werktuigen die te maken hebben met de wijnbouw. Het museum is gelegen aan de rue Jules Ferry nr. 2 en is gevestigd in de bijgebouwen van het oude bisschoppelijk paleis uit de 18de eeuw.

De kathedraal St.-Pierre stamt uit het begin van de 16de eeuw en is hiermee een van de laatste kerken die gebouwd is in de typische Languedoc-gotiek. De stad ontleend zijn naam aan de lijfarts van koning Karel II van Engeland, dr. Condom. De stad is dus niet vernoemd naar het beroemde voorbehoedsmiddel dat in het Frans préservatif heet.

Op zo’n 10 kilometer van Comdom kunt u in Mansencôme een bezoek brengen aan het 17de-eeuwse kasteel Busca Maniban. Het kasteel bezit grote armagnackelders waar u kunt deelnemen aan een proeverij. Ook in het nabij gelegen 13de-eeuwse kasteel in Cassaigne kunt u armagnac proeven. www.tourisme-condom.com.


Abdij van Flaran

De cisterciënzer abdij van Flaran werd gesticht in 1151 door Bourgondische Monniken en is gebouwd volgens de regels van de Heilige Benedictus, dus erg sober. De abdij omvat een Romaanse kerk, bestaande uit een schip met drie traveeën, geflankeerd door zijbeuken, een transept en een halfronde sacramentskapel met belendende kapellen. Tevens vindt u er een medicinale kruidentuin. De abdij is een dochterklooster van de beroemde abdij van Fontenay in Bourgondië. U vindt de abdij even ten noorden van Valence-sur-Baïse.


Fleurance

Fleurance is een oude bastide uit 1272. Fleurance is gebouwd in de traditionele rechthoekige verkaveling met in het midden een marktplein met een markthal, de Place de la République. Het marktplein in Fleurance wordt gezien als een van de mooiste marktpleinen in Zuid Frankrijk. Het wordt in zijn geheel omringd door arcades en in het midden van het plein staat op pilaren het stadhuis.

Elke vrijdagochtend vindt er een drukke streekmarkt plaats. Fleurance bezit tevens een belangrijke kerk in Zuid Franse gotiek uit de 13de eeuw. Deze Saint-Laurent bezit fraaie glas-in-loodramen van de Gasconse meester Arnaut de Moles; dezelfde schilder die ook de glas-in-loodramen van de kathedraal in Auch heeft beschilderd. www.villefleurance.fr.


Fourcès

Deze door de Engelsen gestichte bastide is een fraai plaatsje. U vindt hier een groot rond plein met huizen rondom en een volledige tweede cirkel daar weer omheen. De architectuur van deze kleine fraaie cirkelvormige bastide uit de 12e eeuw is nog in bijzonder goede staat.

Het vestingstadje wordt gedomineerd door het Châteaux de Fourcès en ligt romantisch gelegen aan het kleine riviertje de Auzoue. Fourcès telt minder dan 300 inwoners die zelf sinds 1970 een grote bijdrage leveren aan de instandhouding van hun bastide. In het voorjaar is er in Fources een beroemde, drukke en gezellige bloemenmarkt. Verder zijn er regelmatig rommelmarkten en antiekbeurzen.

Maar het dorpje straalt vooral rust en vrede uit, ideaal geschikt voor ontspannen wandelingen door en rond het dorp. Na een rondgang door Fourcès is er altijd wel een terrasje te vinden om te genieten van een glaasje pastis of armagnac. www.fources.fr.


Gimont

De bastide Gimont is gesticht in de 13de eeuw en ligt op een heuvelrug. Het dorp bestaat uit één lange hoofdstraat vanwege de beperkte ruimt op de heuvelrug. Grootste bezienswaardigheid is de bakstenen kerk St.-Justin die is uitgevoerd in Languedoc-gotiek. Deze 14de-eeuwse kerk bezit een breed schip zonder pilaren en met zijkapellen tussen de steunberen. Het interieur bezit een fraai drieluik uit de renaissance.


Lombez

Sinds de komst van het Park Résidentiel Château de Barbet in Lombez heeft het dorpje een aardige opknapbeurt ondergaan. Op dit landgoed zijn rondom een kasteel 180 luxueuze villa’s gebouwd waarvan een groot deel wordt verhuurd als vakantieverblijf.

In de voormalige bisschopsstad Lombez vindt u de kathedraal Sainte-Marie, die in het bezit is van een grote achthoekige toren van baksteen. De architectuur van de toren is typisch voor de streek rond Toulouse. Het grondplan is op zijn beurt typisch voor Zuid Franse kerken en bestaat uit een zaalkerk met zijkapellen. Later is er nog een tweede schip aangebouwd. De kerk bezit een 50-tal fraai bewerkte koorbanken voor de koorheren. In de voormalige doopkapel zijn kerkschatten te bewonderen.

De befaamde Italiaanse dichter Petrarca heeft de kathedraal in het verleden een bezoek gebracht. Een plaquette op de muur herinnert hier aan. www.tourisme-saves.com.


Simorre

Simorre is een omweg waard vanwege haar versterkte kerk uit de 14de-15de eeuw met koorgestoelte en gebrandschilderde ramen. Ook deze kerk heeft een achthoekige toren van baksteen in typische Languedoc-gotiek. De bekende Franse architect Viollet-le-Duc heeft nog restauratiewerkzaamheden aan de kerk uitgevoerd. www.simorre.com.


Larressingle

Larressingle is een piepklein vestingplaatsje. Naast een vestingpoort vindt u er ook nog een donjonruïne en delen van een Romaanse kerk.


La Romieu

In het kleine plaatsje La Romieu ligt de Collégiale Saint-Pierre. Dit klooster bezit een enorme kerk, torens en een prachtige binnenplaats uit de 14de eeuw. Vooral de achthoekige toren van de ietwat gehavende kerk is het bezichtigen waard.

De klim naar de top is lastig (168 treden) maar het uitzicht over de omgeving vergoedt veel. Op de begane grond bevindt zich de sacristie met fresco’s uit de 14de eeuw. De kerk heeft enorme afmetingen omdat de vele pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela hier werden opgevangen.

In La Romieu vindt u tevens een botanische tuin met een arboretum, een Engelse tuin en medicinale planten. Het ‘Arboretum Coursiana’ omvat een heuvelachtig terrein van 6 hectare en kent zo’n 650 soorten bomen en struiken uit de hele wereld. De tuinen zijn te bezichtigen van maart tot november. www.la-romieu.com.


Lectoure

Lectoure ligt op een kalkrots boven de rivier de Gers en behoort tot de oudste plaatsen van het departement. Het met vestingwallen ommuurde Lectoure was in de Middeleeuwen de hoofdstad van de graven van Armagnac en is tegenwoordig het centrum van de meloenteelt in de Gers.

Op de Promenade du Bastion heeft u een mooi uitzicht over het dal van de Gers. Hier vindt u ook het standbeeld van de Franse maarschalk Jean Lannes. Deze uit Lectoure afkomstige ‘gewone soldaat’ maakte tijdens de Franse Revolutie snel carrière en werd in 1804 benoemd tot maarschalk van Frankrijk en in 1808 verheven tot hertog van Montebello.

De 15de-eeuwse gotische kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais heeft in de loop der jaren heel wat verwoestingen ondergaan en heeft hierdoor een groot deel van haar charme verloren. Het Musée Lapidaire is gevestigd onder het stadhuis en bezit een collectie prehistorische en Gallo-Romeinse vondsten. Tevens bezit het museum een befaamde collectie altaren met afbeeldingen van stieren. De altaren werden in het Roomse Rijk gebruikt om het bloedoffer van de stier te brengen ter ere van godin Cybele. www.lectoure.fr.


L’Isle-Jourdain

De vallei van de rivier de Save geniet bekendheid vanwege de vele eenden en ganzen die hier gefokt worden voor de eenden- en ganzenlever. L’Isle-Jourdain ligt aan deze brede en groene vallei van de Save. In de bakstenen markthal uit 1820 op de Place de l’Hôtel-de-Ville vindt u het Musée Campanaire Européen. Met tentoonstellingen van klokken uit alle werelddelen en verschillende tijdsperken. Verder vindt u er een Romaanse brug, een 13de-eeuwse toren en een recreatiemeer. www.mairie-islejourdain.fr.


Marciac

De bastide Marciac bezit eveneens een groot centraal plein met rondom huizen met arcaden. De grote 14de-eeuwse gotische kerk bezit een 90 meter hoge klokkentoren, de hoogste van het departement Gers. Marciac is vooral bekend vanwege het jaarlijkse, 3 weken durende, internationale jazzfestival in juli en augustus. www.jazzinmarciac.com.


Mauvezin

Mauvezin is geen bastide maar een castelnau. Dit houdt in dat het dorpje rond een kasteel is ontstaan. Mauvezin bezit wel de kenmerken van een bastide met een groot centraal plein met arcades.


Mirande

Op een plateau boven de oevers van de rivier de Baïse ligt de in 1281 gestichte bastide Mirande. Het dorpje heeft het typische straatplan dat zo kenmerkend is voor bastides. Rondom het marktplein, in het midden van het dorp, liggen in een schaakbordpatroon bebouwingen van 50 bij 50 meter gescheiden door 8 meter brede straten.

De kerk St.-Jean stamt uit de 15de eeuw en is gebouwd in de typische Languedoc-gotiek. De kerk bezit een bijzonder fraaie klokkentoren. Het Musée des Beaux-Arts bezit een collectie schilderijen uit de 15de- tot de 19de eeuw en een collectie aardwerk uit o.a. Moustiers en Samadet. www.tourisme-mirande-astarac.com.


Montfort

De bastide Montfort bestaat uit een hoofdstraat die over een heuvelrug loopt, een oude kerk en huizen met galerijen.


Montréal

In Montréal vindt u een kerk uit de 13de eeuw en enkele resten van de vestingwerken. Montréal in een van de oudste bastides van Cascogne. Iets buiten Montréal vindt u de resten van de Gallo-Romeinse villa van Séviac. Rond de opgravingen is een Romeins dorpje gesticht, met Romeinse bar en Romeinse activiteiten. www.elusa.fr