Finistère

Het departement Finistère (letterlijk: einde van de wereld) is landschappelijk een van de fraaiste van Frankrijk. Dat heeft het te danken aan zijn unieke diep ingesneden kusten. Het departement is aan drie zijden omgeven door zee: het Kanaal in het noorden en de Atlantische Oceaan in het zuiden en het westen. In het oosten grenst het aan de Côtes-d’Armor en Morbihan. Het mooie Quimper fungeert als hoofdstad. Het departement wordt ingedeeld in 13 gewesten. Het noordelijke deel omvat, van west naar oost: het Pays d’Iroise (bij Brest), het Pays des Abers (Côte des Légendes; met de grote ria’s), het Pays du Haut-Léon en het Pays du Trégor. Daaronder strekken zich uit: het Pays des Enclos (parochie-erven), de Monts d’Arrée, het Pays de Landerneau-Daoulas en het Parc Naturel Régional d’Armorique. Het centrum van de Finistère bestaat uit het schiereiland Pays du Ménez-Hom Atlantique en het Pays du Centre-Finistère. Het Association Ouest, de Cornouaille Promotion en het Pays des Portes de Cornouaille. Letterlijk overal in Finistère valt er veel te zien en te beleven. www.toutcommenceenfinistere.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Finistère

Quimper

Quimper is de hoofdstad van het departement en telt ruim 63.000 inwoners en ligt in het zuidwesten aan de lange monding (bac) van de rivier de Odet. Het heeft een schitterende gotische kathedraal, de St. Corentin. Het oude stadsgedeelte is zeer de moeite waard. Men kan Quimper beschouwen als een typisch Bretonse stad in de beste zin van het woord. De kathedraal ontstond wat het koor betreft in de 13de eeuw, de rest dateert uit de 15de eeuw. Tevens bezit Quimper twee bezienswaardige musea. Het Musée des Beaux-Arts met schilderijen van schilders uit de 19de en 20ste-eeuw en het Musée Departemental Breton met een collectie Bretons meubilair en klederdracht. Een ander bezienswaardigheid is de aardewerkfabriek HB Henriot. Deze fabriek behoort tot de oudste Franse bedrijven en is wereldberoemd om hun geel-blauwe versieringen. De fabriek is al meer dan 3 eeuwen in hetzelfde gebouw gevestigd. Ontdek het meesterschap van de aardewerkkunstenaar uit Quimper tijdens een bezoek aan de fabriek. www.quimper-tourisme.bzh.


Aber-Wrac’h

Het landschap bij de kust van de Abers, ook wel de kust van de legenden genoemd, is bijzonder fraai. De zee stort zich hier op het land en dit levert schitterende beelden op. De charme van deze mooie streek waar een diepblauwe zee omzoomd wordt door zandstranden, is onweerstaanbaar. De Aber Wrac’h is de grootste van de drie abers (riviermondingen) aan de kust van de legenden. Aber-Wrac’h bezit een kleine vissershaven en is als badplaats gelegen in een woest landschap aan de monding van de Aber-Wrach. U vindt er de resten van het klooster van de Recollectinen Notre-Dame-des-Anges uit de 16de eeuw. Ook liggen er talloze eilanden en klippen. In de omgeving zijn nog meer bezienswaardigheden. Op 7 kilometer zuidoostelijk van Aber-Wrac’h ligt het Château de Kerouartz uit de 17de eeuw met mooie terrassen. Een aanbevolen excursie is er een naar het eiland Ste-Marguerite met in het Noorden de vuurtoren van de Heilige Maagd, met 75 meter een van de hoogste van Europa. In het Noord-Oosten ligt het zandstrand van St-Michel. Het is een van de meest woeste gedeelten van de ‘kust der Abers’. www.abers-tourisme.com.


Brest

Brest is de derde stad van Bretagne en in het uiterste westen gelegen. Brest telt ruim 140.000 inwoners en ligt aan een natuurlijke haven, beschermd door het schiereiland Crozon. Het is de belangrijkste haven van de Franse marine aan de Atlantische kust. Meer dan 90% van de stad werd in de oorlog verwoest. Mede hierdoor is Brest tegenwoordig een moderne handelsstad. Ook als handelshaven is Brest belangrijk. Vanaf de op de oude wallen aangelegde Cours Dajot heeft men het beste uitzicht op de grote rede van Brest, een van de meest gunstig gelegen havens ter wereld. U heeft ook een mooi uitzicht vanaf twee bruggen. Dit zijn de Pont de Recouvrance (de grootste ophaalbrug van Europa) en de Pont de l’Harteloire (634 meter lang en 40 meter hoog). Een andere bezienswaardigheid is het zeecentrum Océanopolis. Dit ultramoderne centrum is een van de grootste aquaria van Europa. Gelegen aan de Port de Plaisance du Moulin Blanc. In dit zeecentrum worden verschillende maritieme ecosystemen gesimuleerd. www.brest-metropole-tourisme.fr.


Calvaires

Calvaires zijn omheinde grondstukken, waarin zich een kerk, een knekelhuis (gebouwtje waar beenderen van overledenen worden bewaard), een kerkhof, een kapel en een monumentale toegangspoort bevinden. Ze zijn allemaal uitbundig versierd met honderden realistische beelden en beeldengroepen. De beroemdste zijn Saint-Thégonnec, Guimiliau en Lampaul-Guimiliau (allen gelegen in het dal van de rivier de Elorn). Deze unieke uitingen van volkskunst en vroomheid zijn zeker een bezoek waard. www.7calvaires.fr.


Concarneau

Concarneau is de op twee na grootste visserijhaven van Frankrijk en vooral een handelscentrum voor tonijn. Het belang van haar havenverleden wordt geïllustreerd door de flinke vloot vissersboten aangemeerd bij de kades en de drukke visafslag. Concarneau is een vesting uit de oudheid (14de-eeuw). De Ville Close (ommuurde stad) ligt achter de vestingmuren. De dikke vestingmuren zijn in de 17de eeuw door Vauban voltooid. De ommuurde stad is een van de meest bezochte plekken van Bretagne. In de zomer kunt u uw bezoek beter in de ochtend plannen. Gelegen op een eilandje van 350 meter lang en 100 meter breed onderscheidt de ommuurde stad zich door haar vriendelijke klokkentoren en zonnewijzer. Via twee bruggetjes bereikt u de deuren van de vestingmuren. De verkeersader, de Rue Vauban, wordt omzoomd door mooie huizen met uithangborden in de stijl van de stad. Sla bij uw bezoek de mooie fontein van de Place Saint-Guénolé niet over. In het Musée de la Pêche wordt uitleg gegeven over de geschiedenis van de zeevisserij en de hierbij gebruikte technieken. Op de zandstranden en bij de jachthaven spelen zich de badplaats- en watersportactiviteiten af. www.tourismeconcarneau.fr.


Crozon

De gemeente Crozon is een ver in zee gestoken landtong in de vorm van een kruis. Het maakt deel uit van het Parc Naturel Régional d’Armorique. Dit natuurpark is opgericht door een aantal gemeenten die naast de inheemse planten- en dierenwereld ook de oude dorpen, boerderijen en ambachtelijke bedrijven wilden beschermen. Met succes, want men vindt hier geen moderne industrie. Het schiereiland wordt beschouwd als één van de meest oorspronkelijke streken van Bretagne. Naast Crozon liggen in de gemeenten nog verschillende gehuchten verspreid. Ten zuidwesten van het centrum ligt de badplaats Morgat. In Crozon zelf staan tegenover de moderne kerk mooie huizen uit de 17de eeuw. Kustpaden en kapen nodigen uit tot het maken van wandelingen. www.crozon-tourisme.bzh


Daoulas

Daoulas is gelegen bij de monding van de gelijknamige rivier en de wegen richting Brest. Daoulas is een klein stadje met een eeuwenoude en weinig bekende kruisweg en enclos paroissial (kerkhof), rondom een middeleeuwse abdij. De stad en de haven van Brest liggen 20 kilometer naar het westen. Daoulas is gelegen aan een getijrivier en ontwikkelde zich rondom twee centrale punten: de abdij, gesticht in de 6de eeuw, en de vroegmiddeleeuwse versterkingen op een eiland, dat tegenwoordig is overspoeld door de zee. Het stadje kan dankzij zijn lange geschiedenis bogen op een aantal schitterende monumenten. De 12de-eeuwse abdij, met een klooster dat wordt bewoond door franciscanessen, is nu een levendig cultureel centrum met interessante tentoonstellingen. Van de 12de tot de 17de eeuw was Daoulas het centrum van de handel in weefsels en porselein. Deze rijkdom wordt weerspiegeld in een rijkdom aan monumenten en architectonische details. Een van de mooiste gebouwen is het Romaanse klooster. De Romaanse kerk en de renaissancekapel zijn gewijd aan Ste-Anne. De kruisweg is een van de oudste van Bretagne en dateert uit het midden van de 16de eeuw. Het portaal naar de begraafplaats bevat schitterende 16de-eeuwse sculpturen. www.tourisme-landerneau-daoulas.fr.


Douarnenez

Douarnenez ligt zo’n 10 kilometer ten westen van de gemeente Locronan. Het stadje ligt aan de riviermond van de Pouldavid en is op de eerste plaats een stad van vissers en de visconservenindustrie. Tegenwoordig is het echter ook een toeristenoord met strand aan weerszijden van de van de monding van de Pouldavid. De vissershaven, vooral de Nouveau Port, is een bezoek waard. Vanaf de pier heeft men een uitstekend uitzicht over de Baie de Douarnenez en de Port du Rosmeur, waar vooral de sardinevissers binnenvaren en de visafslag (criée) plaats vindt. Aan de Port du Rosmeur zijn tevens cafés en visrestaurants gevestigd. www.douarnenez-tourisme.com en www.baie-de-douarnenez.fr.


Guimiliau

Het dorpje Guimiliau is beroemd om zijn schitterende kerkhof (enclos paroissial) en ligt 18 kilometer ten zuidwesten van Morlaix. Het dorp telt een kleine 1000 inwoners en is een juweel dat geen enkele bezoeker van Bretagne missen mag. De 17de-eeuwse laatgotische kerk bezit een schitterende portiek met hierin een beeld van St-Miliau, de 6de-eeuwse koning van Cornouaille, en tevens naamgever van het dorp. De sacristie en het altaar bevatten prachtige ornamenten met hierop taferelen uit het leven van St-Miliau. In de ommuurde begraafplaats bevindt zich een unieke 16de-eeuwse calvaire met meer dan 200 gebeeldhouwde figuren. Op de sokkel van de calvaire staat een beeldengroep die het verhaal uitbeeldt van Kate Gollet. Deze vrouw nam de duivel als minnaar en stal op zijn aansporing een heilige hostie. De ongelukkige zondares, veroordeeld tot het eeuwige hellevuur, wordt met een hooivork in bedwang gehouden, terwijl de demonen aan haar vlees trekken. Voor de parochianen waren de calvaires een realistische uitbeelding van de bijbel. www.guimiliau.fr.


Huelgoat

Huelgoat ligt in het Parc Naturel Régional d’Armorique. In dit bosrijke deel van Bretagne zijn ook veel grotten te vinden. De Europese Wandelroute E5 van Bretagne naar de Adriatische Zee komt door Huelgoat. Het bos bij deze plaats is bijzonder geschikt voor uitstapjes. Het bos van Huelgoat, ofwel het “Bretonse Fontainebleau”, is de wieg van veel Keltische legenden en is vooral bekend om haar rariteit en de schoonheid van de rotsen. Ook slingert de rivier de Argent hier tussendoor, het gebied van de feeën van Huelgoat. Het bos van Huelgoat (wat “hoog hout” in het Bretons betekent) is altijd een grote inspirator geweest van volkse verhalen. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd in dit 600 hectare tellende natuurpark. www.bretagne-finistere-huelgoat.com.


Île de Sein

Het Île de Sein is een kaal en vlak eiland gelegen voor de uiterste westkust van Bretagne, op acht kilometer van Pointe du Raz. Île de Sein is een unieke en bijzondere plek die zwaar op de proef wordt gesteld door de wind en de golven en in de zomer door de felle zon. Toch houden de eilandbewoners vast aan deze plek. In het enige dorp, met zijn kleine witte huisjes, herinnert het museum aan de rol dat het eiland speelde in de Tweede Wereldoorlog. De eilandbewoners hechten aan vrijheid. Dit blijkt wel uit het feit dat een kwart van de mannen (150) op het eiland zich aansloten bij de Résistance (het Verzet). Dit gebeurde na de oproep van Generaal de Gaulle, op 18 juni 1940 vanuit Londen, met het verzoek aan de Fransen om de oorlog voort te zetten. Bezienswaardig zijn verder de kapel, de vuurtoren en een museum over de reddingsbrigade op het eiland. U kunt vanaf Audierne in ongeveer 70 minuten overvaren. www.ilesein.com.


Île d’Ouessant

Het eiland Ouessant (7 kilometer lang en 4 kilometer breed) ligt vlakbij Brest; het heeft de hoogste wintertemperatuur van Frankrijk. Bijzonder de moeite waard zijn de doorsneden rotsen en de vuurtoren van Oréac’h, die de ingang van het Kanaal aangeeft. De scheepvaart is hier zeer druk. Jaarlijks passeren ongeveer 30.000 schepen de vuurtoren. Ouessant is ook interessant door de vele vogelsoorten die er voorkomen. Twee musea zijn gewijd aan de geschiedenis van het eiland. Het Ecomusée d’Ouessant in Niou Uhella bevat meubelen gemaakt van drijfhout en wrakken. Het Musée des Phares et Balises is gewijd aan de geschiedenis van de vele vuurtorens in Bretagne. www.ot-ouessant.fr.


Locronan

Locronan is een klein stadje met grote tradities en een beroemde bedevaartstocht (Troménie). De Troménie ter ere van St. Ronan betekent in het Bretons “een heilige plek rondgaan”. De processie van Locronan vindt om de zes jaar plaats (volgende in 2025) en is uniek in zijn soort. Elke keer nemen duizenden mensen, waarvan sommige in traditioneel kostuum, aan deze processie van 12 kilometer deel. Voor diegene die geen geduld hebben om te wachten op de volgende troménie is er de kleine troménie. Deze kleine tocht is voor een ieder toegankelijk en wordt om de twee jaar, in oneven jaren, op de tweede zondag in juli gehouden (volgende 2023). Locronan is toegelaten tot de zeer besloten clubs van “pittoreske stadjes” en “mooiste dorpen van Frankrijk”. Lopend door het stadje ziet u snel waarom. In de Rue Moal staat de mooie Chapelle Notre-Dame-de-Bonnen-Nouvelle. Verder bezit Locronan een aantal renaissancegebouwen die graag door toeristen bezocht worden. www.locronan-tourisme.com.


Morgat

Morgat is een druk bezochte badplaats met een fijn-zandstrand, een beschutte ligging en aan zee grenzende grotten waarvan de Grotte de l’Autel de mooiste is. Morgat heeft een soms grillige kustlijn met in totaal 12 kilometer aan zandstrand. www.morgat.fr.


Parc Naturel Régional d’Armorique

Het 110.000 hectare grote Parc Naturel Régional d’Armorique is globaal gelegen tussen Morlaix en Quimper. Le Faou, waar het informatiecentrum van het park zit (Maison du Parc), is een goed beginpunt voor wandelingen. In het Parc Naturel Régional d’Armorique vindt u tevens het hoogste gebergte van Bretagne, de Monts d’Arrée. Dit gebergte is vele miljoenen jaren oud en had in in die tijd een hoogte van rond de 2.000 meter. De tand des tijd heeft geleid tot erosie en een huidige hoogte van 384 meter. De Monts d’Arrée zijn een paradijs met de heidevelden van Cragou, de gaspeldoorn, woeste rotspunten en dichtbegroeide bossen. Het gebergte heeft een wilde, authentieke schoonheid. www.pnr-armorique.fr.


Pays Bigouden

De zuidwestelijke punt van Bretagne noemt men het Pays Bigouden. Deze streek verschilt van de rest van Finistère en Bretagne door zijn tradities: klederdracht, dansen, zang, muziek, taal, economie, geloof, gewoontes, architectuur, gastronomie. De streek is bekend vanwege de hoge kanten mutsen (coiffes) die de vrouwen tijdens religieuze feesten (pardons) dragen. In het Musée Bigouden kunt u enkele van deze exemplaren bewonderen. Dat de inwoners veel liefde voor de landsdeel voelen blijkt wel uit de prachtige stranden. De compleet natuurlijke kust nodigt uit tot veel verschillende activiteiten en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de rijke flora en fauna. www.destination-paysbigouden.com.


Plougastel-Daoulas

Plougastel-Daoulas, gelegen op het gelijknamige schiereiland bezit een der meest bekende calvaires van Bretagne (beelden uit begin 16de eeuw). In totaal zijn er 181 beeldjes uitgehouwen in grijs graniet (Kersanton-steen). De beeldjes hebben veel geluk gehad dat ze nog te bezichtigen zijn. Tijdens de bombardementen van 1944 waren de beeldjes flink beschadigd maar kreeg een Amerikaanse soldaat het idee om ze in de pastorie onder te brengen. Na de oorlog zijn de beeldje in enkele jaren gerestaureerd. Plougastel-Daoulas is het centrum van de aardbeiencultuur. Aan het gunstige microklimaat dankt het schiereiland de bijnaam “jardin de Brest” (tuin van Brest).


Pointe du Raz

Pointe du Raz is een 72 meter hoge kaap en steekt ver in zee. Het is samen met de Pointe Saint-Mathieu de verst uitstekende westelijke kaap van Bretagne en Frankrijk. Vanuit Audierne en via Plogoff, is deze mooie natuurkaap te bereiken. Bij ruwe weersomstandigheden beuken de golven tegen de klippen en de granietrotsen, bijzonder spectaculair. Wanneer het weer kalmer is slaan de golven nog steeds hard tegen de rotsen. Met behulp van een verrekijker kan men vanaf hier goed de duizenden zeevogels observeren. In de buurt van de Pointe du Raz,ligt de kleine haven Bestrée. Vanuit deze haven kan men in de zomer een boottocht van 60 kilometer maken. Deze boottocht bestaat onder meer uit een bezoek aan het Île de Sein, in het Bretons Enez Sun, dat op 8 kilometer vóór de Pointe du Raz ligt. www.pointeduraz.com.


Pont-Aven

Het dorp is bekend geworden in de kunstgeschiedenis vanwege de School van Pont-Aven. Vanaf de jaren 70 van de 19e eeuw kwamen er veel schilders naar Pont-Aven, met name Amerikanen. Zij werden aangetrokken door de omgeving, de gastvrijheid van de lokale bevolking en de lage kosten van levensonderhoud. In 1886 kwam een groep postimpressionistische Franse kunstschilders, waaronder Paul Gauguin, Émile Bernard en Paul Sérusier, naar Pont-Aven. Zij richtten er de School van Pont-Aven op, waartoe ook de Nederlander Meijer de Haan behoorde. De stad bezit nog altijd zo’n 50 privégaleries. Het Musée de Pont-Aven is gewijd aan de ‘Ecole de Pont-Aven’. U kunt lekker slenteren over de Promenade Xavier Grall, een wandelpromenade langs het riviertje Aven. Ook het schilderachtige Bois d’Amour nodigt uit tot een heerlijke wandeling. Het Bois d’Amour was en is een inspiratiebron was voor schilders en componisten. www.deconcarneauapontaven.com.


Vuurtorens in Finistère

Tussen Brest en Ouessant staan 15 vuurtorens, met magische namen als Phare de I’lle Vierge en Phare des Pierres Noires. In Plouarzel kunt u een bezoek brengen aan de Phare du Trezien. Na een klim van 182 treden heeft u een prachtig zicht over het landschap en de zee. Ook interessant is de vuurtoren van Saint Mathieu, gebouwd aan de voet van de ruïnes van een 17de-eeuwse abdij. Liefhebbers kunnen een speciale route langs alle vuurtorens volgen. Een routekaart is te verkrijgen bij de lokale toeristenbureaus.


Roscoff

Roscoff is een havenstadje en een kuuroord gebouwd op een schiereiland dat in open verbinding staat met het Kanaal. Roscoff bezit mooie, rijk versierde redershuizen en een kerk in flamboyante gotische stijl. Aan de overkant van Roscoff ligt het eiland Batz dat bekend staat om hier heersende milde klimaat. Roscoff zelf dankt haar voorspoed met name aan de handel. De meeste handel werd gedreven in linnen, zout en hout. Ook was er de handel in uien, die in de 19de eeuw naar Engeland werden geëxporteerd. Bezienswaardig is de kerk Notre-Dame-de-Kroaz-Batz. De huizen, versierd met torentjes, waterspuwers en voluten, weerspiegelen de rijkdom van weleer. Een andere bezienswaardigheid in de omgeving is het eiland Siec. Dit eiland ligt vlakbij Roscoff en is bij eb bereikbaar. Let op de getijdentijden om te voorkomen dat u door de zee wordt overvallen. Ooit had het eiland een kapel, een school en zelfs een conservenfabriek, maar het verkeert nu weer in ongerepte staat. Het eiland Batz is binnen vijftien minuten varen te bereiken. Het eiland Batz laat zich het beste verkennen via de prachtige kustpaden. Ook hier heerst een zacht klimaat. Bezienswaardig is de schitterende tuin met tropische bomen (jardin Georges Delaselle). www.roscoff-tourisme.com.


Kaart Finistère