Eure

Het departement Eure ligt aan de Beneden-Seine en wordt in het Oosten begrensd door de Oise, de Val-d’Oise en de Yvelines, in het zuiden door Eure-et-Loir en Orne, in het westen door Calvados en in het noorden door de Seine-Maritime. Het departement is qua natuurschoon bijzonder aantrekkelijk, met veel woud en een flinke hap van het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Bovendien wordt het doorsneden door tal van rivieren, onder andere een deel van de mooie Beneden-Seine. Het meest oostelijke deel van de Eure wordt Vexin Normand genoemd, het zuidwestelijke deel is het Pays d’Ouche en het uiterste westen sluit aan bij het aantrekkelijke Pays d’Auge (departement Calvados). Maar de Eure heeft ook kunsthistorisch heel wat te bieden, uiteraard in de hoofdstad Évreux zelf, maar ook in tal van kleinere steden en dorpen, die vaak echte verassingen in petto hebben, onder andere opmerkelijk veel abdijen. In een aantal opzichten is het departement een streek voor fijnproevers. www.eure-tourisme.fr.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Eure

Évreux
Évreux telt ongeveer 50.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Eure. De stad is een belangrijk handelscentrum voor landbouwproducten, waar de oorlogsverwoestingen goed hersteld zijn. Bezienswaardig is de Kathedraal Notre-Dame. Het koor dateert uit de 13de eeuw, de kapellen zijn 14de-eeuws. Het vaak beschadigde gebouw (de laatste maal in juni 1940) heeft prachtige gebrandschilderde ramen en houten kapelafsluitingen. In het aangrenzende voormalige bisschoppelijke paleis vindt u het Musée Municipal, met o.a. beelden, 18de-eeuws meubilair en decoratieve kunst. www.evreux.fr.


Bernay
Bernay is een authentiek Normandisch plaatsje. In het Musée Municipal vindt u een collectie keramiek, wapens en schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters. Bernay bezit tevens een van de oudste abdijen van Normandie , de mooie kerk Sainte Croix en de basiliek Notre Dame de la Couture. Het is heerlijk wandelen door de prachtige historische wijken. www.tourisme.bernaynormandie.fr.


Les Andelys
Les Andelys in het Seine-dal wordt gekenmerkt door de indrukwekkende ruïnes van het Château Gaillard boven de stad. De burcht stamt uit de tijd van Richard Leeuwenhart, die rond 1200 daarmee de Franse koning de toegang tot Rouen wilde versperren. Toch slaagden de Fransen erin in 1204 de stad te veroveren. De buitenste vestingmuur is vrijwel helemaal verdwenen, maar de donjon met zijn ommuring staat er nog. In het stadje zelf staan twee kerken, waarvan de Notre-Dame met 13de-eeuws schip en 16de – 17de-eeuwse gevel de moeite waard is. In het interieur vindt u een mooi orgel en mooie ramen. www.lesandelys-tourisme.fr.


Giverny
Giverny ligt circa 5 km ten zuidoosten van Vernon aan de samenvloeiing van de Seine en de Epte. Giverny is vooral bekend geworden als woonplaats van de impressionistische schilder Claude Monet. Monet woonde in Giverny van 1883 tot zijn dood in 1926. Hij schilderde er vooral zijn tuin; zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug behoren tot zijn bekendste werken. Het huis en de tuinen van Monet zijn gerestaureerd door de Fondation Claude Monet en zijn tegenwoordig een toeristische trekpleister. Dichtbij het huis van Monet ligt het Musée d’Art Américain. Hier maakt u kennis met de Amerikaanse kunst vanaf 1770 tot nu. De kerk van Giverny is gewijd aan Sainte Radegonde en heeft een koor uit de 11de eeuw. Op het bijbehorende kerkhof zijn enkele leden van de familie Monet, waaronder de schilder zelf, begraven. www.giverny.fr.


Lyons-la-Fôret
Lyons-la-Forêt ligt op 46 kilometer van Rouen en 28 kilometer van Gisors. Lyons-la-Forêt ligt in het Forêt de Lyons, een staatsdomein van 10.600 hectare. Dit bos is het grootste van Normandië en daarnaast een van de grootste beukenbossen van Europa. Lyons is gebouwd op de plaats waar in de 12de eeuw een burcht gebouwd werd. Het huidige centrum van Lyons ligt rondom de heuvel waarop dit kasteel lag. In 1590 werd Lyons verwoest door een brand. Het dorp werd heropgebouwd. Lyons-la-Fôret heeft grotendeels zijn 17de-eeuwse aanzien behouden. Er bevinden zich veel vakwerkhuizen in Normandische stijl uit de 17de en de 18de eeuw. De houten markthal dateert uit uit de 17de eeuw. Lyons-la-Forêt staat op de lijst van ‘Les plus beaux villages de France’. De kerk, die enigszins buiten het centrum ligt, werd gebouwd tussen de 12de en de 16de eeuw. www.lyons-andelle-tourisme.com.