Eure-et-Loir

Het departement Eure-et-Loir strekt zich uit in het bekken van Parijs en heeft als hoofdstad Chartres. De grenzen zijn: Eure in het noorden, Yvelines, Essonne en Loiret in het oosten, Loiret en Loir-et-Cher in het zuiden, Sarthe en Orne in het westen. De leemstreek Beauce omvat het grootste deel van het departement en is als het ware een van de grote graanzolders van Frankrijk, maar qua landschap erg saai en eentonig; langgerekte dorpen, hoeven als forten, graansilo’s vervangen de vroeger talrijk aanwezige windmolens. In het noorden maken de rijke leemgronden plaats voor zure klei en bijgevolg zijn de groene vlaktes van Drouais en Thimerais heel wat afwisselender qua aanblik en plantengroei. Het schilderachtigste deel van Eure-et-Loir ligt in het westen van het departement: de heuvelachtige en vrij bosrijke Perchestreek. Wat kunsthistorische bezienswaardigheden betreft staat het beroemde Chartres met zijn kathedraal en middeleeuws centrum helemaal bovenaan. Maar ook Châteaudun is een bezoek waard. www.tourisme28.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Eure-et-Loir

Chartres
Chartres telt ongeveer 40.000 inwoners en is op 100 kilometer ten zuidwesten van Parijs gelegen aan de rivier de Eure. De stad is voornamelijk beroemd om haar kathedraal. Het is het centrum van de vruchtbare landbouwgronden van Beauce en is omgeven door korenvelden. De kathedraal Notre-Dame is een van de eerste meesterwerken der gotische bouwkunst, waarbij een nieuwe stijl en een nieuwe techniek werden toegepast. De kathedraal heeft prachtig gebrandschilderd glas. Ook de gotische Église St-Pierre heeft prachtige 14de-eeuwse ramen. Van de zes beroemdste Franse doms (Amiens, Bourges, Chartres, Laon, Parijs en Reims) is Chartres grootser en strakker dan alle andere. Tevens bezit Chartres een aantal mooie oude huizen. De Place de la Poissonnerie met het 15de-eeuwse Maison du Saumon, en het oudste huis in Chartres in de Rue Chantault op nr. 29, meer oude huizen zijn te zien in de Rue au Lait en de Rue des Écuyers. Het Musée des Beaux Arts bezit een fraaie collectie schilderijen vanaf de renaissance tot en met de 18de eeuw. www.chartres-tourisme.com.


Châteaudun
Het plaatsje Châteaudun ligt aan de rivier de Loir en telt ongeveer 14.000 inwoners. De stad wordt gedomineerd door het strak uitziende kasteel van Châteaudun. De dichter, militair en staatsman Karel d’Orleans was een van de eerste eigenaren van het château. Later droeg hij het kasteel over aan zijn halbroer Jean Dunous, de bastaardzoon van Lodewijk van Orléans. Jean liet in 1460 de zuidelijke vleugel van het kasteel bouwen, de andere vleugel volgde een halve eeuw later. In het interieur vindt u mooie wandtapijten uit de 16de en 17de eeuw. U kunt een kijkje nemen in de gevangenis, de keuken en de woonvertrekken. Châteaudun zelf is in het bezit van enkele interessante kerken: de Église de la Madeleine, de romaanse Église St-Jean-de-la-Chaine en de St-Valérien, met een grote klokkentoren. www.chateaudun-tourisme.fr.


Château d’Anet
Château d’Anet is gelegen in het dal van de Eure in de buurt van Dreux. Het is een van de meest harmonieuze renaissancekastelen van Frankrijk. Het heeft enigszins te lijden gehad van de latere kasteelheren. Het kasteel is tussen 1547 en 1552 gebouwd door Philibert de l’Orme voor Diane de Poitiers, de maîtresse van Henry II. Naast het kasteel vindt u in het het mausoleum de laatste rustplaats van Diane de Poitiers. Bezienswaardig zijn de prachtige toegangspoort, de kapel met bas-reliëfs en de rijk gemeubileerde westelijke vleugel van het kasteel. www.chateau-d-anet.com.


Dreux
Dreux, ten westen van Parijs, in het dal van de Blaise bezit vakwerkhuizen uit de 15de en 16de-eeuw. Het bezit een stadstoren uit circa 1530 op de Place Métézeau en een museum in een voormalige kapel. In de kasteelruïne westelijk van de stad bouwde Louis Philippe een 19de-eeuwse Dorische kapel als familiegraf voor de familie Orléans. www.ot-dreux.fr.


Illiers-Combray
Het marktplaatsje Illiers-Combray ligt aan de Loir en is de hoofdplaats van het gelijknamige kanton. Tot 1971 heette de plaats Illiers. De intellectueel en romanschrijver Marcel Proust beschreef het dorp in zijn roman ‘Op zoek naar de verloren tijd’ (À la recherche du temps perdu) onder de naam ‘Combray’. De rivier de Loir beschreef hij in later werk als de ‘Vivonne’. Als hommage aan de schrijver, die in zijn jeugd verschillende vakanties bij zijn tante in Illiers doorbracht, werd deze naam in diens honderdste geboortejaar toegevoegd aan de oorspronkelijke plaatsnaam. Bewonderaars kunnen een bezoek brengen aan ‘La Maison de Tante Léonie‘, het huis van zijn tante. Het is nu een klein museum met informatie over het leven van Marcel Proust. Andere bezienswaardigheden in Illiers-Combray zijn de kerk Saint-Jacques, welke gebouwd is in de 14de – 16de eeuw. Van het kasteel van Illiers resten nog enkele torens en het ingangsgebouw. De Jardin du Pré-Catelan, een park dat werd aangelegd in het midden van de 19de eeuw, werd door Proust beschreven als het Parc de Tansonville. Het park is sinds 1999 geklasseerd als monument. www.illiers-combray.com.