Essonne

Het departement Essonne bevindt zich ten zuiden van de regio Parijs. Het grenst in het noorden aan de regio Parijs, in het oosten aan de Seine-et-Marne, in het zuiden aan de Loiret, in het zuidoosten aan Eure-et-Loire en in het westen aan Yvelines. Essonne is een relatief klein departement met de universiteitsstad Évry (ruim 50.000 inwoners) als hoofdstad. Vooral het noorden van het departement is dichtbevolkt, in zuidelijke richting strekken zich bossen, weilanden en velden uit. In het noordelijke deel bevinden zich ook tal van vooraanstaande wetenschappelijke en technologische centra zoals het ‘Centre Scientifique d’Orsay’, ruimtevaartcentra, spitstechnologie (informatica) en dergelijke. Dit departement kan tevens bogen op tal van parken en historische tuinen. In het zuiden bevinden zich enkele verrassende stadjes langs de ‘duivenroute’ zoals bijvoorbeeld Dourdan en zijn (heropgebouwd) middeleeuws kasteel en het even verder gelegen Étampes. De Essonne is op toeristisch vlak nog weinig bekend maar het heeft heel wat troeven. Het centrum ervan ligt op nauwelijks 30 kilometer van Parijs. www.essonnetourisme.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Essonne

Évry
De departementshoofdstad Évry is een universiteitsstad en telt ruim 50.000 inwoners.


St-Sulpice-de-Favières
St-Sulpice-de-Favières, ten zuiden van Parijs, heeft in een schilderachtige landelijke omgeving een gotische bedevaartkerk uit de 13de-14de eeuw, die beschouwd wordt als de mooiste dorpskerk van Frankrijk.


Étampes
Étampes, 49 kilometer ten zuiden van Parijs is een oude koningsstad, gedomineerd door de Tour Guinette, waar Philippe Auguste zijn vrouw Ingeborg van Denemarken van 1201 – 1213 gevangen hield. De St-Basile (15de-16de-eeuw) bezit een mooi westportaal, 12de-eeuwse toren, transept en voorgevel. Hier vlak achter vindt u het Maison de Diane de Poitiers (1544). Dit huis werd bewoond door de maîtresse van Hendrik II. De kerk Notre-Dame-du-Fort, omgeven door oude huizen, werd gebouwd in de 11de-eeuw.