Drôme

Het departement Drôme is het zuidelijkste deel van de regio Auvrgne-Rhône-Alpes. Het ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich uit langs de gelijknamige zijrivier van de Rhône. De hoofdstad is Valence. De departementsgrenzen zijn: in het noorden het departement Isère, in het oosten de Haute-Alpes, in het zuiden de Alpes-de-Haute-Provence en de Vaucluse en in het westen de Ardèche. Het hoogste punt is de Rocher met 2456 meter. Geologische gezien is de Drôme net zo oud als de Alpen maar het klimaat, het landschap en de dorpjes zijn typisch Provençaals. De Drôme ligt voor het grootste deel onder de klimaatscheiding tussen de Alpen en de Provence. Het departement is vijf streken rijk. Dit zijn Drôme des Collines, Royans-Vercors, Valence-sur-Rhône, Vallée de la Drôme-Diois en Drôme Provençale. Het departement Drôme is talloze lavendelvelden en olijfboomgaarden rijk. Door de geringe hoogte is de Drôme van het vroege voorjaar tot het late najaar een prima vakantiebestemming waar u heerlijk kunt wandelen of fietsen. www.ladrometourisme.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Drôme

Valence
Valence telt ongeveer 65.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Drôme. De stad ligt aan de linkeroever van de rivier de Rhône, 90 kilometer ten zuiden van Lyon en 110 kilometer ten noorden van Avignon. Het ligt aan de autosnelweg A6, ofwel de autoroute du Soleil en heeft een TGV-station waar de TGV tussen Amsterdam en Marseille een tussenstop maakt. Wie de route panoramique neemt kan het eindpunt Valence bijna niet anders dan als teleurstellend ervaren. Het is de winkelstad van de departementen Ardèche en Drôme. De stad wordt door veel toeristen gemeden vanwege het drukke verkeer rondom de stad. Ondanks het feit dat Valence op toeristisch gebied niet erg is ontwikkeld zijn er toch enkele bezienswaardigheden. Dit zijn de romaanse kathedraal St-Appolinaire uit de 11de eeuw. Het Musée de Valence, art et archéologie in het voormalige bisschoppelijke paleis uit de 18de eeuw met kunst uit de 16de tot en met 21stee eeuw en Romeinse antiquiteiten. Ook de 7 hectare grote publieke tuin ‘Parc Jouvet’ is bezienswaardig . www.valence-romans-tourisme.com.


Combe Laval
De Combe Laval is een in 1897 aangelegde bergweg in het oosten van Drôme, oorspronkelijk voor het vervoer van hout uit de bossen van het Fôret de Lente naar St-Jean-en-Royans. Het was een zeer hachelijke onderneming maar het traject behoort nu tot de meest toeristische routes in het Regionaal Natuurpark van de Vercors. Het mooiste stuk begint bij de Col de la Machine op 1015 meter – op de weg naar St-Jean-en-Royans – waar men uitzichten heeft als vanuit een vliegtuig. De weg is aangelegd over uitstekende rotspartijen en enorme kliffen langs de rivier de Cholet die 600 meter in de diepte ligt. De prachtige panorama’s volgen elkaar hier in snel tempo op. Het Fôret de Lente zelf leent zich uitstekend tot wandel- en fietstochten. Het gebied van de Vercors (zie beneden) waar de Combe Laval onderdeel van uitmaakt was in de 2de wereldoorlog een bolwerk van verzet en op vele plaatsen ziet u hier nog gedenktekens van. Je hoeft niet veel fantasie te bezitten om te realiseren dat verbergen hier een eitje was.


Grand Goulets
De Grand Goulets bieden het imposantste natuur tafereel van het Regionaal Natuurpark van de Vercors. De weg erdoorheen loopt hoog boven de kleine rivier de Vernaison door tunnels en galerijen tussen steile rotswanden. Deze bergengten vormen de meest sensationele natuurlijke bezienswaardigheid van de Vercors. De lengte van de route bedraagt 36 kilometer. Vertrek in Villard-de-Lans en neem de D531 in de richting van Pont-en-Royans. De weg loopt door een kloof en doorkruist dan het Bassin des Jarands, waarin de vallei van de Méaudre uitmondt.


Grignan
Grignan ligt schilderachtig op een heuvel en wordt omringd door lavendelvelden. Het dorp ligt circa 45 kilometer te noorden van Orange en heeft een prachtig slot uit de 16de eeuw. Het kasteel bestaat uit een groep gebouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw en is het grootste renaissancekasteel in Zuidoost Frankrijk. Dit Château de Grignan is vooral bekend vanwege het verblijf van Madame de Sévigné. In dit kasteel schreef zij haar beroemde brieven aan haar dochter. Vanaf het kasteelterras heeft u zicht tot aan de Monts Vivarais in de Ardèche. Van het oorspronkelijke kasteel uit de 11de eeuw en van de burcht die door de familie Adhémar in de 13de eeuw werd gebouwd, is niets bewaard gebleven. Het middeleeuwse kasteel werd herhaaldelijk verbouwd tussen het einde van de vijftiende en het midden van de zestiende eeuw. Het verloor in de zeventiende eeuw zijn militaire functie en werd een aangenaam woonverblijf. Het kasteel vormt iedere zomer het decor voor de Fêtes Nocturnes en huisvest diverse tentoonstellingen en manifestaties op nationaal niveau. In de nabij gelegen Église de St-Saveur bevindt zich het graf van de in 1696 overleden Madame de Sévigné. www.grignanvalreas-tourisme.com.


Léoncel
Léoncel bezit een Romaanse kerk; een overblijfsel van een voormalige cisterciënzer abdij uit 1137. In de kerk is een uit hout gesneden beeld, voorstellende Christus, gemaakt door een kunstenaar uit Vercors (1860). www.abbaye-leoncel-vercors.com.


Palais Idéal du Facteur Cheval
In Hauterives staat één van de vreemdste bouwwerken van Frankrijk. Dit wonderlijke ‘paleis’ is gebouwd in verschillende bouwstijlen zoals de Egyptische, de Azteekse en de Romeinse. Het is gebouwd door de lokale postbode Ferdinand Cheval. Tijdens het bezorgen van de post verzamelde hij de stenen voor zijn bouwwerk. De surrealistische kunstenaar André Breton was zeer te spreken over dit bijzondere project. Hij verwezenlijkte zijn droom in 33 jaar. Het ‘paleis’ werd door André Malraux in 1969 op de monumentenlijst geplaatst en wordt beschouwd als een meesterwerk in de naïeve kunst. www.facteurcheval.com.


Montélimar
Montélimar telt ongeveer 35.000 inwoners en is de hoofdstad van de Drôme Provençale. Als u van zoetigheid houdt, dan moet u beslist naar Montélimar gaan. Montélimar maakt al ver voor het bereiken van de stad reclame voor zijn specialiteit: witte amandelnougat. Dit snoepgoed word hier als sinds de 17de eeuw gemaakt. De belangrijkste attractie van deze marktstad is het middeleeuwse centrum met de vele snoepwinkeltjes. Ook bezit Montélimar een kasteel. Dit Château des Adhémar is gebouwd tussen de 12de- en 16de eeuw en staat op een heuvel ten oosten van de stad. In het kasteel is een centrum voor hedendaagse kunst gevestigd. In het kasteel organiseert men elk jaar gerenommeerde tentoonstellingen. Andere bezienswaardigheden zijn een snoepgoedmuseum en een museum met oude straaljagers. In de omgeving van Montélimar liggen veel schilderachtige dorpjes. La Bégude-de-Mazenc heeft een versterkte oude stad en is fraai op een heuvel gelegen. Het middeleeuwse dorpje Le Poët Laval bezit leuke geelgekleurde huizen. Dieulefit, de belangrijkste stad van deze streek, bezit enkele hotelletjes, restaurants en visplekken. Het vestingstadje Taulignan is vooral bekend vanwege de truffelgerechten, de lokale delicatesse. www.montelimar-tourisme.com.


Nyons
Nyons is een belangrijk centrum van de olijventeelt. De olijfboom is het symbool van vrede, glorie en vruchtbaarheid, hij is geliefd bij de krekels en hij is het embleem van de Drôme Provençale. Iedere donderdag kunt u op de weekmarkt verschillende soorten olijfproducten kopen. De olijf uit Nyons is de enige olijf ter wereld met een AOC. De olijfolie uit Nyons (de eerste Franse olijfolie met een AOC) bestaat uit ‘puur vruchtensap’ en staat daarmee garant voor kwaliteit. Een specialiteit is de in het zuiden zo geliefde tapenade. Het oudste gedeelte van de stad is het Quartier des Forts dat vol is met gezellige steegjes en straatjes. Vooral de overdekte Rue des Grands Forts is het doorlopen waard. Over de rivier de Aygues ligt een fraaie 13de-eeuwse brug. Ook vindt u in Nyons een aantal tot winkels verbouwde molens. In het Musée de l’Olivier kunt u kennismaken met de geschiedenis van de olijfteelt in deze streek. Door de beschutte ligging van Nyons heerst er bijna een mediterraan klimaat.


Romans – Le musée international de la chaussure
De schoenen die in het museum – een oud klooster – tentoongesteld worden zijn zowel getuigen van vroegere maatschappijvormen als kunstvoorwerpen. Ze vertellen de geschiedenis van het schoeisel sinds de oudheid tot moderne tijden in de 5 werelddelen. De gebouwen en de tuinen van het museum werden tussen de zeventiende en de negentiende eeuw gebouwd en staan op de monumentenlijst. Gereedschap, machines, vormen en audiovisuele documenten vertellen alles over de schoen. Egyptische gemummificeerde voeten, musketierlaarzen, Chinese vrouwenlaarsjes voor ingebonden voetjes, middeleeuwse tootschoenen, alles wat schoen heet vindt u in het Schoenenmuseum van Romans. www.museedelachaussure.fr.


Saint-Jean-en-Royans
Saint-Jean-en-Royans is evenals Villard-de-Lans een prima vertrekpunt voor tochten door Natuurpark van de Vercors. Saint-Jean-en-Royans ligt in een walnotengebied. In de uitlopers van de Vercors heerst het ideale klimaat om de walnoten te telen. De walnoten hebben zelfs een eigen Appellation d’Origine Contrôlée (kwaliteitskeurmerk). In Royans kunt u een werkende walnootmolen bezoeken en kennismaken met de heerlijke specialiteiten die de walnoot voortbrengt. Een andere specialiteit van Saint-Jean-en-Royans is de ravioli. Een heerlijk gevulde pasta met kaas, peterselie en provinciale kruiden. Een ander streekgerecht is forel met walnoten en frambozen.


Vassieux-en-Vercors
Vassieux-en-Vercors, is na de totale verwoesting in 1944, opnieuw opgebouwd. Een monument en het Nationale kerkhof van Vercors houden de herinnering aan de oorlogsgebeurtenissen levend. Bezienswaardig is het ‘Memoriaal van het verzet in de Vercors‘ in Vassieux-en-Vercors. Het museum eert de vrouwen en mannen die gestreden hebben voor de vrijheid.


De Vercors (Regionaal Natuurpark)
Ten zuiden en westen van Grenoble ligt de Vercors. De Vercors ligt in de departementen Isère en Drôme en behoort tot de meest indrukwekkende regionale natuurparken van Frankrijk. Deze woeste wildernis bestaat uit naaldbossen, smalle, diepe kloven en watervallen. Villard-de-Lans wordt vaak gebruikt als uitgangspunt voor tochten in de Vercors. Vanuit hier kunt u de ‘donkere’ Gorges de la Bourne bezoeken. Acht kilometer verderop heeft u vanuit Pont-en-Royans uitzicht over een smalle kloof. De huizen in dit gehucht zijn uit de kalkstenen rotsen gehakt. Zuidelijk van Pont-en-Royans kunt u via de D76 de Route de Combe-Laval volgen langs een steile bergkam boven de woeste rivier. 7 kilometer ten oosten van Pont-en-Royans ligt het diepe en smalle ravijn Grands Goulets. Vanuit dit ravijn kunt u door de hoge rotswanden bijna de lucht niet meer zien. De meest bekende berg in de Vercors is de 2086 meter hoge Mont Aiguille. In de Tweede Wereldoorlog was dit gebied een uitvalsbasis van het Franse verzet. Het verzetsmuseum in Vassieux is het bezoeken waard. www.vercors-drome.com en www.parc-du-vercors.fr.