Doubs

Het departement Doubs ligt in het oosten van de regio Bourgogne-Franche-Comté en dankt zijn naam aan de rivier de Doubs, die 300 kilometer lang door het departement meandert. In het noorden grenst het aan het Territoire de Belfort, in het oosten aan Zwitserland, in het zuidwesten aan de Jura en in het noordwesten aan de Haute-Saône. Het telt ruim 530.000 inwoners, waarvan er ruim 115.000 in de hoofdstad Besançon wonen. De Doubs staat bekend als het groenste departement van Frankrijk. Het hoogste punt is de Crêt du Mont d’Or (1463 meter). Tussen de soms grillige heuvels en bergen slingeren tal van pittoreske rivieren zoals de Doubs, de Loue, de Lison en de Dessoubre. Meren, bronnen, spectaculaire watervallen (zoals de Saut du Doubs), diepe kloven en grotten dragen bij tot de natuurrijkdom van het gebied, een langlaufparadijs in de winter. www.doubs.travel.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Doubs

Besançon
De oude stad Besançon telt ruim 115.000 inwoners en is schilderachtig gelegen in een bocht van de Doubs. Besançon is de hoofdstad van het departement Doubs, universiteitsstad en bisschopszetel. Het is tevens het centrum van de horloge-industrie in de Franse Jura. Sinds het eind van de 19de eeuw wordt er in Besançon ook kunstzijde gefabriceerd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de citadel (diverse musea), met fraai uitzicht over de stad en het dal van de Doubs, het Palais Granvell uit de 16de eeuw, de kathedraal uit de 12de eeuw, met de in de 18de eeuw vernieuwde klokkentoren en vele kunstschatten, het Astronomisch Uurwerk (19de eeuw) en een aantal oude gebouwen. De Grande Rue, met op nummer 140 het geboortehuis van Victor Hugo en dat van de gebroeders Lumière op de Place Victor Hugo. Van de musea is vooral het Musée des Beaux-Arts belangrijk. www.besancon.fr en www.besancon-tourisme.com.


Arc-et-Senans
Arc-et-Senans bezit een zoutfabriek die op paleis lijkt. De Saline Royale d’Arc-et-Senans is als monument geklasseerd op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is een meesterwerk van Claude-Nicolas Ledoux. Deze onafgemaakte ideale stad werd gebouwd op verzoek van Lodewijk de 15de. De elf gebouwen zijn gebouwd in een perfecte halve cirkel, als imitatie van de gang van de zon, rond het huis van de directeur. De arbeiders van de zoutmijnen kregen tevens onderdak in dit dorp. De Saline Royale is gebouwd tussen 1775 en 1779. Behalve de permanente tentoonstellingen over de ‘Ideale Stad’ en het werk en leven van Claude-Nicolas Ledoux biedt het museum ook ieder jaar een serie animaties. www.arc-et-senans.com.


Audincourt
De industriestad Audincourt aan de Doubs bezit een interessante moderne kerk van de architect Novarina uit 1951. De ramen zijn gemaakt door F. Léger en de mozaïeken door Bazaine.


Baume-les-Dames
Baume-les-Dames, vroeger Baume-les-Nonnes genaamd, dankt zijn naam aan een voormalig klooster dat al in de 7de-eeuw werd gesticht en waarin alleen vrouwen uit de hoogste adel werden opgenomen. De kerk St-Martin op de Place de la République werd in de 17de-eeuw gebouwd. De bouwtrant van de gebouwen en huizen vertonen de kenmerken van het oude Franche-Comté. Bezienswaardig zijn verder het huis met de torentjes (16de-eeuw) en de arcaden op het plein. www.baume-les-dames.org.


Montbéliard
Montbéliard was vroeger de hoofdstad van een graafschap dat bijna 400 jaar onder de naam Mömpelgard tot Württemberg behoorde. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel, in de 15de-eeuw gebouwd door Henriëtte van Württemberg en slechts gedeeltelijk bewaard gebleven; in een zaal van het museum is werk te zien van Ettiene Oehmichen, die in 1924 de helikopter uitvond. Op de Place St-Martin het vaak verbouwde stadhuis uit 1776, het Hôtel Beurnier, het Maison des Princes en de Temple St-Martin. www.paysdemontbeliard-tourisme.com.


Montbenoît
Montbenoît is een dorp in het dal van de Saugeais met een prachtige abdij: schip uit de 12de-eeuw, koor uit de 16de-eeuw. De klokkentoren is in het begin van deze eeuw vernieuwd. De kloostergang is 15de-eeuw en vertoont sporen van de laatgotische ‘flamboyante stijl’.


Ornans
Ornans is de geboorteplaats van de schilder Courbet, wiens geboortehuis nu museum is. De stad ligt in het dal van de Loue en maakt met haar oude huizen een alleraardigste indruk. De oorspronkelijke Romaanse kerk uit de 12de-eeuw werd in de 16de en 17de-eeuw vernieuwd en uitgebreid. Schitterende inrichting. Fraai 18de-eeuws gemeentehuis. De stad is een goed uitgangspunt voor tochten in het dal. www.musee-courbet.fr.


Pontarlier
Vanuit Pontarlier kunnen vele excursies gemaakt worden. Bezienswaardigheden in de stad zelf: een triomfboog voor Lodewijk XV, de kerk St-Bénigne en een kapel.


Sochaux
In Sochaux vindt u het Musée de l’Aventure Peugeot. Dit museum is een van de topattracties in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Maak kennis met de Peugeot-cultuur tijdens de tentoonstelling die 6.000 m2 beslaat. Het museum kijkt terug op ruim 200 jaar industriële geschiedenis, van 1810 tot heden. Van zaagbladen tot moderne en futuristische voertuigen. Met zijn vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen, een winkel en een brouwerij. Het Musée de l’Aventure Peugeot is een must-see over de industriële cultuur van Bourgogne-Franche-Comté, om alleen te bezoeken, met uw gezin, tijdens een rondleiding of met een audiogids. www.museepeugeot.com.


Villers-le-Lac
Villers-le-Lac wordt vooral bezocht wegens de beroemde Saute du Doubs (ook wel Lac de Chaillexon) genaamd. Het beste is om met de bootdienst over het meer naar de aanlegplaats bij de waterval te varen. Het water stort van een hoogte van 40 meter met veel geweld naar beneden. De waterval heeft niet voor niets de bijnaam ‘Franse Niagara watervallen’. De waterval en de bassins hebben de bescherming van het label Belangrijke Nationale Locatie (Grand Site National) toegekend gekregen. Er is een voetpad, dat langs de waterval naar boven voert. Vanaf drie galerijen op verschillende hoogten kan men genieten van de vergezichten over een gedeelte van de Jura en van de watermassa’s die naar beneden storten.