Deux-Sèvres

Het departement Deux-Sèvres strekt zich uit in het westen van Frankrijk, op het grondgebied van de oude provincie Poitou, en heeft als hoofdstad Niort. Het grenst ten noorden aan Maine-et-Loire, in het oosten aan Vienne, in het zuiden aan Charente en Charente-Maritime, en in het westen aan de Vendée. Men kan in dit departement 6 verschillende streken onderscheiden: Le Pays Thouarsais (noordoosten): kalkgronden met graanvelden en wijngaarden, prachtig natuurschoon en huizen met leien daken. Le Pays du Bocage Bressuirais (noordwesten): behoort bij het oude massief van West-Frankrijk met beboste heuvels en meanders van de rivier de Dolo. Le Pays de Gâtine (middendeel): land van koeien en schapen, van valleien vol weiden, appelbomen en feesten en festivals. La Haut Val-de-Sèvre (wijde omgeving van Saint-Maixent): rotsen en wouden, hunebedden en kastelen, watermolens en cipressen die de Hugenotenroute markeren. Le Niortais et le Marais Poitevin (zuidwesten): vlakten die eindigen bij het moeras van Poitevin, het ‘groene Venetië’, doorsneden met duizenden kanalen. Le Pays Mellois (zuidoosten): land van rivieren (Sèvre Niortaise, Boutonne, Belle en Somptueuse) en Romaanse keuken. www.tourisme-deux-sevres.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Deux-Sèvres

Niort
Niort telt ongeveer 57.000 inwoners en is aan één van de twee armen van de rivier de Sèvre gelegen. De stad verkreeg door toedoen van Henri II Plantagenet en Richard Leeuwenhart zijn burcht, waarvan de zware toren het stadsbeeld bepaalt. Ook vindt u er fraaie oude huizen in de Rue St-Jean en omgeving. Andere bezienswaardigheden zijn het in de 16de eeuw gebouwde voormalige stadhuis en een prachtig kunstmuseum. Vanaf de 14de eeuw ontwikkelt Niort de handschoennijverheid en de zeemleervervaardiging. De godsdienstoorlogen stellen de stad op de proef en betekenen het begin van het verval van de economische activiteit. In de 19de eeuw komen er in de stad veel nieuwe gebouwen bij, zoals de markthal van glas en metaal in Baltardstijl of het nieuwe gemeentehuis. Tegenwoordig is Niort nog steeds de landbouwhoofdstad en gaat er tevens prat op dat de grote verzekeringsmaatschappijen er gevestigd zijn. De stad is via de Sèvre verbonden met het Marais Poitevin en benut de oevers van deze rivier: met hun wallen, kades en jaagpaden met bomen vormen deze een fraaie “groene strook”. De markten en jaarmarkten zijn een uitstekende gelegenheid om de smaakpapillen te verwennen met de geitenkaas (de belangrijkste productie van het departement), de tourteau fromager en de angélique. In de belangrijkste winkelstraat van de stad staan vier bronzen draken, rechtstreeks afkomstig uit de Sèvre bij Niort. Over hun oorsprong bestaat een legende die vertelt over de overwinning van een ridder op een van deze beesten dat aan het einde van de 12de eeuw rondspookte in het Marais Poitevin. Deze vier figuren, die nu kunstwerken zijn, blijven net als in de legende rondspoken in de stad, maar hebben nu een meer praktische functie: ze scheiden de voetgangerszone van het deel dat bestemd is voor auto’s. www.niortmaraispoitevin.com.


Coulon
Het plaatsje Coulon is de belangrijkste toegangspoort tot het moerasgebied de Marais Mouillé. Het stadje heeft smalle straatjes met oude, witgekalkte, huizen en een imposante kerk uit de de 12de eeuw. Op de kade langs de Sèvre Niortaise kunt een boottochtje maken op de kanalen. In het Maison des Marais Mouillés kunt kennismaken met de geschiedenis van de streek en over de drooglegging van het gebied. www.ville-coulon.fr.


Oiron
In Oiron, ten noordwesten van Poitiers, treft u een zeer fraai renaissanceslot aan met een met fresco’s beschilderde galerij. Ook staat een even prachtige renaissancekerk uit de 16de-eeuw. www.chateau-oiron.fr.


Parthenay
Parthenay, ten westen van Poitiers, zou zijn ontstaan door de toverkunsten van de schone Melusine. In de middeleeuwen was dit een doorgangsplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Parthenay is grotendeels gebouwd op een steile hoogte boven de rechteroever van de Thouet. Vroeger was het een der zwaarst versterkte plaatsen van Poitou, maar van de oude verdedigingswerken treft u nog slechts restanten aan. De prachtige Porte St.-Jacques (1202), bij de oude 13de-eeuwse brug over de Thouet, was de belangrijkste stadspoort. Bijzonder interessant is de rue de la Vaux-St.-Jacques met zijn oude houten huizen uit de 14de en 15de eeuw, die van de Porte St.-Jacques de stad in voert. Via de place du Faux-Vert, de rue de la Place en de place Georges-Picard bereikt u een ander onderdeel van de voormalige omwalling: de Porte de I’Horloge (15de eeuw). Onder de poort door, rechts, mooi gezicht op de oude stad. Aan de rechterkant van de rue de la Citadelle staat de Eglise Ste.-Croix (12de eeuw) met drie romaanse schepen en een markante toren (1457). Even verder de romaanse kerk van het kasteel, de Notre-Dame-de-la-Couldre, waarvan alleen nog een aardig portaal (12de eeuw) resteert. De rue de la Citadelle komt uit op de place du Château, met de ruïnes van het 13de-eeuwse kasteel en zijn drie imposante torens. Via de rue du Château kunt u teruglopen naar de Porte St.-Jacques. Circa 1,5 kilometer ten zuidwesten van de stad ligt op een heuvel boven het Thouetdal Parthenay-Ie-Vieux, met het fraaie romaanse kerkje St.-Pierre; bezienswaardige voorgevel met mooi beeldhouwwerk in de drie portalen. www.cc-parthenay-gatine.fr.


Thouars
Thouars is schilderachtig gelegen op een plateau, aan de voet waarvan het riviertje de Thouet door een bosrijk landschap kronkelt. Het stadje wordt beheerst door het – tegen en op een rotsachtige hoogte gebouwde – Château de La Trémoïlle uit de 17de eeuw. Bij de ingang de Sainte Chapelle (16de eeuw), een gracieus bouwwerk (de opmerkelijke laatgotische voorgevel heeft een fraaie renaissancegalerij). De rue de la Trémoïlle is de hoofdstraat, die stad en kasteel met elkaar verbindt. Links daarvan in de rue St.- Médard (veel mooie oude huizen) staat de Eglise St.-Médard die zijn romaanse 12de-eeuwse gevel bewaard heeft, met een prachtig portaal en rozet; en rechts aan de place St.-Laon ligt de Eglise St.-Laon, uit de 12e eeuw, die in de 15de eeuw nogal sterk werd gewijzigd. Verder zijn bezienswaardig: de Tour du Prince de Galles (12de-13de eeuw) en de imposante Tour Porte au Prevost (13de eeuw), die beide deel uitmaakten van de stadsomwalling; het mooie Hôtel Tyndo (15de eeuw) aan de rue du Président-Tyndo; tenslotte schilderachtige oude huizen aan de rue du Château (o.a. het 15de-eeuwse Hôtel des Trois Rois op nr. 11). In het Musée Henri Barré, rue Marie-de-la-Tour d’Auvergne , bevinden zich o.a. interessante verzamelingen munten en aardewerk. www.maisonduthouarsais.com.