Creuse

Het departement Creuse dankt zijn naam aan de rivier de Creuse die er dwars doorheen loopt. De rivier sluit geografisch aan bij het Centraal Massief en speelt in hoofdzaak een agrarische rol. Het is dun bevolkt (slechts 120.000 inwoners) en heeft als hoofdstad Guéret (ongeveer 14.000 inwoners). De grenzen zijn; Indre en Cher in het noorden, Allier en Puy-de-Dôme in het oosten, Corrèze in het zuiden en Haute-Vienne in het westen. Het hooggelegen deel van het departement bestaat uit hoogvlaktes boven 700 meter boven de zeespiegel, bijvoorbeeld Basville, Millevaches en La Courtine en uit hoge heuvels, tussen 500 en 700 meter. Het hoogste punt ligt 932 meter boven het zeeniveau. In het westen strekt zich een lager gelegen gebied uit, onder andere in de omgeving van Gouzon en Grand-Bourg. Het reikt niet hoger dan 500 meter. Een vierde van het departement is bos, globaal ongeveer 145.000 hectare. De Creuse is tevens een waterrijke streek: er zijn niet minder dan 3800 kilometer waterwegen en talrijke meren en vijvers. Het departement Creuse is opgedeeld in vier landstreken: het Pays de Guéret in het noorden, het Pays Ouest Creuse in het westen, het Pays Combraille en Marche in het oosten en het Pays Sud Creusois in het zuiden. Het 1100 hectare grote meer van Vassière is toeristisch het meest bekend. www.tourisme-creuse.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Creuse

Pays Ouest Creuse
Dit westelijke deel van de Creuse is vereeuwigd door de grootste impressionisten. Het was de Creuse die hen de creatieve energie gaf waarmee dit rijk gedecoreerde paradijs geschilderd werd. George Sand, Claude Monnet en Armand Guillaumin hebben in dit gedeelte van de Creuse veel inspiratie opgedaan. Hiervan getuigt de School der impressionistische schilders van Crozant, of de ‘Ateliers de la Marche’ met het beroemde wandtapijt van Aubusson. Laat u betoveren door de magie van deze omgeving; ontdek Crozant met zijn oude burcht uit de 11de en 13de eeuw, bovenop een granieten bergkam van 450 meter lengte. Duik in de geschiedenis van de Jacobs pelgrims door de eerste Europese culturele route te volgen (het netwerk van wegen dat naar Santiago de Compostela leidt), betreed de met oude stenen geplaveide straten van het stadje La Souterraine en loop onder de allegorische poort van Sint Jan door. Deze stadspoort uit de 13de eeuw is een overblijfsel van de middeleeuwse wallen.


Pays de Guéret
In de streek rond Guéret is altijd wat te doen. De diversiteit van de landschappen nodigt uit tot dromen, wandelen, op ontdekkingstocht gaan of vissen. Te voet of op de fiets is trouwens de beste manier om de geheimen van deze streek te ontdekken via 25 routes en langs 475 kilometer paden en mountainbikegebieden door de vallei van de la Gartempe, of van de Creuse of door het prachtige bos van Chabrières. De Creuse haalt zijn kracht uit zijn schijnbare tegenstrijdigheden. Hier wordt intensief geleefd, vol passie, en ook buiten de platgetreden paden vindt u toerisme van kwaliteit. Ga naar het beroemde wolvenpark van de Monts de Guéret, of naar het Planetarium waar u het hele jaar door lessen in astronomie voor zowel beginners als gevorderden kunt volgen. Ook kunt u er de sterrennacht of zons- en maansverduisteringen observeren.


Pays Combraille en Marche
Dit deel van de Creuse, met zijn hoog- en laagvlaktes, zijn rivieren en landelijke gebieden is een waar genot voor al uw zintuigen. Vrolijke kleuren bij de restaurantjes, een groen tapijt bij de thermen van Evaux-les-Bains. De streek Combraille en Marche bruist van activiteit en biedt vele manieren om uw tijd in de vrije natuur door te brengen: vissen in vijvers of rivieren, wandelen, paardrijden, mountainbiken, zwemmen, tennis en golf. Prachtige landschappen met natuurlijke bezienswaardigheden zoals de stenen ‘Pierres Jaumâtres’. De streek Combraille en Marche toont haar rijkdommen in de vorm van mooie plaatsen, pittoreske dorpjes en vele kastelen zoals die van Villemonteix of Boussac.


Pays Sud Creusois
De zuidelijke Creuse heeft een rijke geschiedenis die een ware uitdaging is voor tijd en passie. Hier vindt u de prachtigste schatten uit de kunstgeschiedenis en het culturele erfgoed. Oude versterkte dorpen, abdijen en kerken getuigen van dit formidabele menselijke avontuur dat aan elk zijn eigen karakter en unieke persoonlijkheid geeft. Hier staat de tijd stil zodat u de tijd heeft om u de kennis over de Creuse eigen te maken: schilder- en beeldhouwcursussen, de Zijderoute. Het belang en het werk van beeldhouwers als François Michaud in Masgot of het prachtige houtwerk in de kerk van Moutier d’Ahun. Ga ook naar het tapijtweversmuseum ‘Maison du Vieux Tapissier’ waar u inzicht krijgt in de geschiedenis en de traditie van het tapijtweven dat Aubusson en Felletin zo beroemd heeft gemaakt.


Guéret
Guéret telt ongeveer 14.000 inwoners en werd in de zevende eeuw gesticht rondom een klooster. In de tijd van Karel de Grote werd de stad versterkt. In 1514 werd het de hoofdstad van het voormalige graafschap Marche. In 1791 werd het de hoofdstad van de Creuse. Het Hôtel de Moneyroux is een herenhuis uit de 15e en 16e eeuw in flamboyant gotische stijl, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. In het Musée d’Art et d’Archéologie de la Sénatorerie bevinden zich onder andere wandtapijten uit Aubusson, een verzameling email, aardewerk en keramiek, Aziatische kunst en een collectie schilderkunst. www.gueret-tourisme.fr.


Aubusson
Aubusson in het dal van de Creuse heeft verrukkelijke nauwe straatjes en is beroemd om haar wandtapijten, die al in de 15de-eeuw bekendheid genoten, toen deze kunst uit Vlaanderen hierheen kwam. In de 18de-eeuw werden werken van schilders als Watteau en Boucher als gobelin gekopieerd. Ook nu nog bezit Aubusson fabrieken van kleden en gobelins. Men kan er werkplaatsen bezichtigen. In het stadhuis worden iedere zomer de nieuwe werken getoond. In het ‘Maison du Vieux Tapissier’ is een oude gobelinweverswerkplaats. Van Aubusson is het liefelijke dal van de Creuse gemakkelijk te bezoeken.


Bourganeuf
Bourganeuf ligt op een heuvel waar drie dalen samenkomen. Van het voormalige kasteel is de ‘Tour Zizim’ bewaard gebleven, drie verdiepingen hoog, gemaakt van eikenhouten balken, met een fraai uitzicht vanuit de torenspits. In het stadhuis zijn gobelins uit Aubusson uit het eind van de 18de-eeuw te bezichtigen.


Chambon-sur-Voueize
Chambon-sur-Voueize bezit met de Ste-Valérie (12de-eeuw; gerestaureerd in 1850) een van de belangrijkste Romaanse kerken van Limousin.


Evaux-les-Bains
2 kilometer verder dan Chambon-sur-Voueize ligt de al in Romeinse tijd gewaardeerde badplaats Evaux-les-Bains. Deze plaats bezit circa dertig bronnen tussen de 14 en 60 graden Celsius. Tevens vindt u hier de Romaanse kerk St-Pierre-et-St-Paul.


Felletin
Felletin, evenals in het naburige Aubusson, een gobelindustrie. Felletin tapisserieën hangen o.a. in de kerk van Conques en in de kathedraal van Coventry in Engeland. Felletin heeft ook een belangrijke diamantindustrie; er is een oude kloosterkerk te bezichtigen.


La Souterraine
Een middeleeuwse indruk maakt ook La Souterraine op de plaats van een vroegere Gallo-Romeinse vestiging. De stadspoort St-Jean uit de 13de eeuw is met twee torentjes verfraaid. De kerk is gebouwd op een crypte uit het begin van de 11de-eeuw en dateert uit de 12de en 13de-eeuw.