Côtes-d’Armor

Het departement Côtes-d’Armor (vroeger Côtes-du-Nord geheten) heeft als hoofdstad Saint-Brieuc. Het strekt zich uit in het westen van Frankrijk, tussen het Kanaal (in het noorden), Ille-et-Vilaine in het oosten, Morbihan in het zuiden en Finistère in het westen. De aanblik van de Côtes-d’Armor is die van een gelijkmatig heuvellandschap (Armoricaans massief) met ontelbare hagen en holle wegen, in het noorden bekroond met een mooie kust met smalle, diep in het land dringende ria’s. De kust kreeg klinkende namen mee, van west naar oost: Côte de Granit Rose, Côte du Goëlo, Côte de Panthièvre en Côte d’Émeraude (Smaragden Kust). Aan het natuurpatrimonium wordt veel zorg besteed en het heeft dan ook veel te bieden aan de bezoeker: woeste kusten, uitgestrekte heidevelden, bossen, plassen, baaien en rivieren. En de Côtes d’Armor zouden geen deel van Bretagne zijn, indien er niet veel kunsthistorisch schoon te rapen viel: kerken, enclos paroissials (parochie-erven), kastelen, manoirs, interessante musea en oude dorpen. www.cotesdarmor.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Côtes-d’Armor

Saint-Brieuc
Saint-Brieuc telt ongeveer 47.000 inwoners en heeft een 45 kilometer lange kustlijn gecombineerd met kliffen, stranden en ongerepte meertjes. Ontdek een grote variëteit aan landschappen te voet, te paard of op de fiets. Tevens kunt u kennis maken met één van de tien stranden in Saint-Brieuc. Ze zullen u verrassen aangezien ze alle tien erg verschillend zijn. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Musée d’Art et d’Histoire en de Cathédrale Saint-Étienne. www.baiedesaintbrieuc.com.


Belle-Isle-en-Terre
Belle-Isle-en-Terre is bekend als de bakermat van het Bretonse worstelen. Dit fraaie dorp bevindt zich op het punt waar de Guic en de Léguer samenvloeien, 16 kilometer ten westen van Guingamp. Belle-Isle-en-Terre is een schilderachtig en rustig dorpje (ondanks het zware verkeer op de wegen naar Morlaix en St.-Brieuc. Het bezit een klein kasteel en een groot aantal huizen. Maar de voornaamste attractie is toch de Chapelle de Locmaria, 1 kilometer ten noorden van het dorp, waarin zich een prachtig koorhek bevindt. In de zomer vinden er regelmatig festival plaats. Tijdens deze feesten kan met het eeuwenoude Bretonse worstelen, traditionele zang- en dansgroepen, en Bretonse vrouwen met hun schitterende kanten mutsen, de zogenaamde coiffes, bewonderen. Vanuit het dorp zijn er mooie excursies naar de heuvel Menez-Bré, ongeveer 6 kilometer naar het noordoosten. Vanuit de kapel van St-Hervé, die op de top van de 302 meter hoge heuvel staat, heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. Meer informatie vindt u op: www.guingamp-paimpol.com.


Cap Fréhel
De spectaculairste kaap van Bretagne stijgt 70 meter boven de zeespiegel uit en biedt een grandioos panorama. Een uitzonderlijke plek gelegen tussen gaspeldoorn en heide. Cap Fréhel bezit een vogelreservaat (een twintigtal vogelsoorten bewoont de kliffen) en een wandelpad dat leidt naar het beroemde fort van La Latte. Vanaf Cap Fréhel volg je het kustpad GR 34 naar het fort La Latte. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Dit historische monument is de wandeling zeker waard.


Châtelaudren
In het groene dal van het riviertje de Leff liggen vijf dorpen. Châtelaudren is er één van en ligt op een heuvel op ongeveer 12 kilometer oostelijk van Guingamp. Hoewel Châtelaudren officieel werd ontworpen als stad telt het tegenwoordig nog maar een kleine 1000 inwoners. Het ontleent zijn voorname status aan zijn historische functie als hoofdstad van het Goelo-district, nadat Comte Audren hier in de 11de eeuw het Château d’Audren liet bouwen. In 1773 brak de dam van het nabij gelegen stuwmeer en in de hierop volgende overstroming werd Châtelaudren bijna geheel verwoest. Tussen de voornamelijk 18de-eeuwse huizen van het huidige dorp zijn nog enkele restanten van vroeger te vinden. Er staan twee mooie kerken: de St-Magloire en de Notre-Dame-du-Tertre. Deze laatste kerk bevat een bijzondere collectie van 132 geschilderde panelen, die het leven van Ste-Margaret uitbeelden. De Notre-Dame-du-Tertre werd in 1400 gebouwd door St-Vincent Ferrier en is te bereiken via de kronkelende Venelle Notre-Dame. www.chatelaudren-plouagat.fr.


Côte de Granit Rose
De Côte de Granit Rose ligt tussen Paimpol en Trébeurden. Dit kustgebied is zo genoemd vanwege de donkerroze rotsen. De Côte de Granit Rose is erg populair bij toeristen vanwege de bizarre rotsformaties, die ongeveer 6 miljoen jaar geleden ontstaan zijn uit magma. In de omliggende dorpjes en stadjes zijn deze rotsen vaak als bouwmateriaal terug te vinden. De kust tussen Trébeurden en Perros-Guirec is erg populair bij mensen met kinderen.


Dinan
Dinan is geen kustplaats, maar ligt aan het eind van de langgerekte monding (bac) van de Rance, ten zuiden van St-Malo. Het oude stadsgedeelte met huizen uit de 15de – 16de-eeuw en het kasteel met grote toren uit de 14de-eeuw geven het ommuurde stadje een aantrekkelijk historisch sfeertje. Een boottocht op de Rance van Dinan naar Dinard of St-Malo is zeer aan te bevelen. www.dinan-capfrehel.com.


Erquy
Erquy ligt aan de oostkant van de grote baai van St-Brieuc en was ooit een drukke vissershaven. Tegenwoordig is het een van de mooiste badplaatsen van Noord-Bretagne. St-Brieuc ligt ongeveer 30 kilometer verder naar het zuidwesten aan de kust. Erquy is beroemd om de coquilles St-Jacques ofwel sint-jakobsschelpen, ook tegenwoordig nog een belangrijke bron van inkomsten. Erquy is door zijn ligging een van de populairste vakantieoorden geworden aan de noordkust van Bretagne. Een van de mooiste stranden is de Plage de Caroual. Dit strand ligt ten zuiden van de haven en ten noorden van de punt van Cap d’Erquy en kijkt uit over de Baie de St-Brieuc. Het plaatsje zelf bestaat uit een wirwar van witte huisjes met elk een overvloedig tuintje aan bloemen en planten. De planten doen het erg goed in dit zonnige oord op de kliffen. Via een bijzonder winderig voetpad kan men langs de kust via het vissersdorpje Tues-Roc naar de uiterste punt van Cap d’Erquy wandelen.


Fort la Latte te Cap Fréhel
La Latte of ook Kasteel van La Latte is gelegen op ongeveer 4 km zuidoostelijk van Cap Fréhel. Vanaf Saint-Cast-le-Guildo is het Fort goed te bereiken. Cap Fréhel is een landtong aan de Côte d’Emeraude (Smaragdkust) in het noordoosten van Bretagne en vormt de meest noordelijke punt van de rotsige voorgebergten tussen de steden Saint-Malo en Saint-Brieuc. Aan de kaap zijn twee vuurtorens opgericht.


Île de Bréhat “île aux fleurs”
Dit eiland heeft een uitzonderlijk mild klimaat waardoor mediterrane planten er zeer goed gedijen. Er is een rijke fauna, vooral overtrekkende zeevogels in het voorjaar. Dit kleine rotseiland is een paradijs voor natuurliefhebbers. Een uitgebreid bezoek kost een hele dag. Het kleine eiland bij Paimpol ligt op een kwartier varen vanaf Pointe de l’Arcouest. Het Île de Bréhat bestaat uit twee kleine eilandjes, met elkaar verbonden door een 18de-eeuwse brug, die gebouwd is door de vermaarde militaire ingenieur Vauban. Elk eilandje heeft een eigen karakter. Het noordelijk eiland is ruig en winderig, terwijl het zuidelijk eiland, met het dorpje Le Bourg, wat lieflijker en vlakker is. Le Bourg is de hoofdstad van het eiland en bestaat uit een klein aantal huizen rondom een 12de- tot 18de-eeuwse kerk. Bréhat was inzet van hevige gevechten tijdens de Honderdjarige Oorlog en later tijdens de godsdienstoorlogen. In het noorden heeft u vanaf de vuurtoren ‘Phare du Paon’ een schitterend uitzicht. Het hoogste punt van het eiland is de op 33 meter hoogte gelegen Chapelle St-Michel. Motorvoertuigen zijn op het eiland niet toegestaan. Overtocht: www.vedettesdebrehat.com.


Léhon
Léhon is een schilderachtig gehuchtje aan de oevers van de rivier de Rance en zeker een bezoekje waard is. Het ligt 2 kilometer ten zuiden van Dinan. De Rue de Léhon leidt langs het kasteel in Dinan tot buiten de stadsmuren en daalt geleidelijk af naar de oevers van de Rance. Daar ligt het dorpje Léhon. De 16de- en 17de-eeuwse huizen en de mooie brug zijn gebouwd van zacht gele stenen. Léhon is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de Rance, rondom de abdij van St-Magloire. De gotische eetzaal en de 12de-eeuwse abdijkerk staan er nog steeds. De rest van de abdijgebouwen dateren uit de 17de eeuw of later. In de kerk bevinden zich de graftomben van de heren van Beaumanoir, een van de oudste, adellijke families uit de omgeving. Bijzonder is de gewijde steen. De boeren uit de omgeving komen hier al van oudsher hun sikkels scherpen om verzekerd te zijn van een goede oogst.


Locquirec
Het Plage des Sables Blancs van deze badplaats is een van de mooiste stranden aan de Bretonse kust.


Paimpol-Goëlo
In de karakteristieke streek Paimpol-Goëlo dragen de bewoners hun geschiedenis, cultuur en vakantiegasten een warm hart toe. Ontdek in elk seizoen de fraaie natuurpracht van het altijd wisselende land- en zeedecor en laat u verrassen door het indrukwekkende getijdenschouwspel. Het dagelijks leven van de streek, met haar oesterkwekers, de vissers en de pleziervaart, wordt nog altijd bepaald door het ritme van de getijden. Bezienswaardigheden zijn onder andere de beroemde Zeeabdij van Beauport uit de 13de eeuw, een belangrijk bouwwerk binnen het kerkelijke en culturele verleden van Bretagne, de Tempel van Lanleff of het Landhuis van Traou Nez. De stoomtrein van Le Trieux neemt u mee op een wonderlijk reis langs de fraaie, ongerepte steile oevers van de rivier le Trieux. www.guingamp-paimpol.com.


Les Sept Isles te Peros-Guirec
Deze archipel van 7 eilandjes biedt onderdak aan rond de tienduizend zeevogelparen. Gedeeltelijk open voor publiek. Boottochten vanaf Peros-Guirec. Op het Ile aux Moines kunt u een vuurtoren en een kruitmagazijn bezoeken.


Ploumanac’h
Hier hebben wind, zee en regen de rotsen van de Côte de Granite Rose in grillige vormen gedwongen. In het Parc Municipal staan de natuurlijke kunstwerken dicht op elkaar aan de rand van de kust.


Tréguier
Tréguier is een oude bisschopsstad die op de hellingen van een heuvel aan de westoever van de Jaundy ligt, op een afstand van 15 kilometer ten westen van Paimpol. Het middelpunt van de stad is de Place du Martray, waar een monument staat voor de uit Tréguier afkomstige Ernest Renan (filosoof en schrijver). Aan het plein staat de Cathédrale Saint-Tugdual uit de 14de-15de-eeuw. Deze bezit een romaanse, een gotische en een 18de-eeuwse toren. www.ville-treguier.fr.