Corsica


Vakantiehuizen en -appartementen in Corsica


Corsica ligt in de Middellandse Zee tussen Sardinië en Ligurië. Het eiland meet 8720 km² en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk. Na Sicilië, Sardinië en Cyprus is het zelfs het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het telt ongeveer 300.000 inwoners. Hiervan wonen er 115.000 in de twee grootste steden: Ajaccio en Bastia. Het eiland vormt één regio met als hoofdstad Ajaccio De regio is sinds 1975 gespitst in een tweetal departementen: Hoog-Corsica (Haute-Corse) met hoofdstad Bastia en Zuid-Corsica (Corse-du-Sud) met hoofdstad Ajaccio.

2A Corse-du-Sud2B Haute-Corse

Het als eigenzinnig bekend staande eiland is bijzonder bergachtig (hoogste punt: Monte Cinto, 2710 meter) en dunbevolkt. Karakteristiek is de begroeiing met maquis, een ruig en kruidachtig struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park. Het eiland herbergt veel zeldzame plantensoorten. Toeristische trekpleisters op Corsica zijn het prachtige UNESCO erfgoed natuurreservaat Scandola, de Genuese torens en bruggetjes, de bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, het oudheidkundig park Filitosa en talloze stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio, Bonifacio, Calvi en Corte.

De wereldberoemde wandelingen zoals de GR20 en de Mare e Monti. Er zijn vele campings voor jong en oud, van zeer eenvoudig tot heel luxe met veel voorzieningen. Natuurlijk zijn er ook veel vakantieparken, appartementen en hotels. Voor Corsica is toerisme een belangrijke bron van inkomsten, of het nu gaat om canyoning en klimmen in de bergen of liggen aan het strand of snorkelen op zee. Het Corsicaans (Corsu) is de lokale Romaanse taal.

Dit is een sterk door het Frans beïnvloed Toscaans (dus: Italiaans) dialect, dat als aparte regionale taal erkend wordt door de Franse overheid. Een nauw verwant dialect wordt ook in het noorden van Sardinië (Gallura) gesproken. Door de toevloed van Franstaligen (met name vanuit Algerije) staat het Corsicaans onder grote druk. Corsica brengt wijn voort en heeft vanouds schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo. Het toerisme speelt er een grote rol zoals je hierboven al hebt kunnen lezen; het eiland behoort tot de meest toeristische gebieden van Frankrijk.
Meer informatie: www.visit-corsica.com.