Corse-du-Sud

Corse-du-Sud maakt deel uit van het eiland Corsica en grenst aan het departement Haute-Corse. Verder is het omringd door de Middellandse Zee. De hoogste top van het departement is de Monte Incudine (2136 meter). Corse-du-Sud is ontstaan na deling van het departement Corsica op 1 januari 1976. De grenzen volgen die van het oude departement Liamone, dat tussen 1793 en 1811 bestond. Het vroegere departement Corsica had als volgnummer 20 wat na de splitsing 2A en 2B werd voor respectievelijk Corse-du-Sud en Haute-Corse.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Corse-du-Sud

Ajaccio
Ajaccio (de Fransen spreken het uit als ‘Azjaksio’, de Italianen als ‘Ajátsjo’) telt ongeveer 65.000 inwoners en ligt halverwege de westkust aan de schilderachtige Golf van Ajaccio. De Golf van Ajaccio is tot ver in de zomer omgeven met door sneeuw bedekte bergen. De stad werd in 1942 door Genua gesticht en in 1811 door Napoleon tot hoofdstad uitgeroepen (hiervoor Bastia). Als de op een na grootste haven van Corsica verwerkt Ajaccio ook een aanzienlijk deel van het binnenkomende verkeer. De ligging en de milde temperaturen (’s winters gemiddeld 12,3° C) zijn, mét een goed zandstrand in de omgeving, Ajaccios aantrekkelijkste punten. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Maison Bonaparte, het geboortehuis van Napoleon in de Rue Saint-Charles, dateert uit het begin van de 17de eeuw. Op 15 augustus 1769 werd Napoleon hier geboren; het interieur is echter eind 18de-eeuws. Dat Napoleon in Ajaccio nog steeds een belangrijk figuur is, bewijzen het keizerstandbeeld, het standbeeld van Napoleon met zijn vier broers, het beeld van de eerste consul en de collecties in Palais Fesch. De hoofdstraat van de stad heet Cours Napoléon. In de kathedraal, gebouwd in de Venetiaanse renaissancestijl van de tweede helft van de 16de eeuw, is ook veel te zien dat nog aan Napoleon herinnert. De Citadel van de oude stad is ongeveer uit dezelfde tijd als de kerk. www.ajaccio-tourisme.com.


Bonifacio
Bonifacio, een pittoresk vestingstadje, prachtig gelegen tegenover het op 11,5 kilometer afstand liggende Sardinië (Straat van Bonifacio) op een 1500 meter lange, 64 meter hoge in zee stekende kalkrots. Behalve de middeleeuwse steegjes met oude huizen is ook de citadel een bezoek waard. Van de kerken moet vooral de Ste-Marie-Majeure vermeld worden. Gotisch is de kerk St-Dominique, een van de belangrijkste voorbeelden van gotiek op het eiland, gebouwd in de 13de/14de-eeuw. www.bonifacio.fr.


Olmeto
Olmeto ligt midden in de olijfbossen onder de ruïnes van het Castello della Rocca.


Porto-Vecchio
Porto-Vecchio aan de gelijknamige golf, belangrijk door de kurkhandel. Het bezit nog delen van de oude muren en de Genuese citadel uit de 16de-eeuw. In de omgeving zijn mooie zandstranden. www.ot-portovecchio.com.


Propriano
Poropriano, een zee- en bronnenbadplaats met een mooi strand in de omgeving.


Sartène
Sartène in de streek Sartenais bezit een schilderachtig middeleeuws oud stadsgedeelte, waar in de smalle straatjes de weg onder de poort van het Hôtel de Ville doorgaat. De Sartenais is een nog oorspronkelijk gebied in Zuid-Corsica. Hier vindt u een stuwdam van 140 meter lang, 104 meter hoog en een basis van 100 meter dik. De bouw ervan is een van de knapste staaltjes techniek van Frankrijk.


Scandola natuurresrvaat
Scandola is de parel van Corsica. Opgericht in 1975, beschermt zij 900 hectare land en 1000 hectare zee. Scandola is nit heel makkelijk te bereiken, behalve via de zee. Het gebied is gereglementeerd, er is een beperkte snelheid toegestaan en er is een verbod op duiken en vissen. De zeebodem bevat enorm veel vis en op enkele steenworpen afstand van de oever kan men groepen dolfijnen waarnemen. Scandola behoort tot het Patrimoine mondial de l’Unesco (Werelderfgoed van UNESCO). www.ecase-pnrc.fr.