Corrèze

Corrèze grenst in het noorden aan de Creuse, in het oosten aan de Puy-de-Dôme en de Cantal, in het zuiden aan de Lot, in het zuidwesten aan de Dordogne en in het noordwesten aan de Haute-Vienne. Het is ingedeeld in de volgende gebieden. Millevaches-Monédières: waterrijk hoogplateau met turf- en heidevelden. Gorges van de Dordogne, in het oosten: prachtige rivierengten. Vallei van de Dordogne, in het zuiden: zeer aantrekkelijke streek met unieke landschappen, dichte bossen en schilderachtige plaatsen als Turenne en Aubazine. Tulle en het gebied eromheen zijn het hart van de Corrèze: klaterende waterloopjes en lieflijke valleien. De stroomgebieden  van de Vézère en de Auvézère vormen het westelijk gebied van het departement: watermolens, Romeinse bruggen en ook nog het kasteel van Madame Pompadour. De streek rond Brive: knusse dorpjes, glooiende velden en het eeuwenoude kalksteen-gebied van de Corrèze bij Noailles, met onder meer de befaamde grotten van la Fage. www.correze-toerisme.nl.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Corrèze

Tulle
Tulle telt ongeveer 15.000 inwoners en strekt zich uit over een lengte van drie kilometer in het nauwe dal van de Corrèze en werd in 1317 bisschopsstad. De stad had veel te lijden van oorlogshandelingen in de 14de en de 16de eeuw en helaas ook in 1944. Zeer de moeite waard zijn de oude stadsgedeelten in de omgeving van de kathedraal met het Maison de Loyac uit de 15de eeuw en de nauwe steegjes en trappen. Het mooiste deel van de kathedraal is de 75 meter hoge klokkentoren uit de 14de eeuw, in 1645 door blikseminslag beschadigd, maar in oude stijl gerestaureerd. Ook de kloostergang kan bezichtigd worden, met aansluitend een museum.


Bort-les-Orgues
Bort-les-Orgues ligt tegen de Dordogne aan met, over bijna 3 kilometer, 100 meter hoge op orgelpijpen lijkende rotspilaren. Tevens vindt u er een groot stuwmeer (Barrage de Bort).


Brive-La-Gaillarde
Brive dankt haar bijnaam La Gaillarde (de dappere) aan het koppig verzet bij talrijke belegeringen in vroegere oorlogen. Een stad met een mengeling van grandioze historische monumenten en kleine volkswijken. Haar oude centrum biedt een reis door de eeuwen en stijlen: herenhuizen uit de 14de tot 18de eeuw, Chapelle St. Libéral (14de eeuw), de kapittelkerk St. Martin (12de eeuw), de Renaissancetoren bekend als de Wethouderstoren, de wijk van de Doctrinaires (14de eeuw), Maison Cavaignac (17de eeuw), Musée Labenche (zuivere Renaissancestijl) met de collectie voor koningen vervaardigde wandtapijten uit de 17de eeuw van Mortlake, het huis van Edmond Michelet dat een WO II-museum is geworden. Dit alles onder de bescherming van St. Antonius van Padua, die in de grotten (open voor bezoekers) op de heuvels boven de stad leefde. De bekende markt van Brive-la-Gaillarde, geroemd door Georges Brassens, biedt de bezoeker aan de hal die zijn naam draagt, een gastronomisch erfgoed bij uitstek met honderden plaatselijke producenten waar de seizoensproducten elkaar opvolgen: truffels, eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes, aardbeien, walnoten, kastanjes, appels, ‘Limousine rundvlees’, ‘culs-noirs’ varkensvlees, ganzen, eenden, ganzenlever en nog veel meer. www.brive-tourisme.com.


Cologne la Rouge
Cologne la Rouge is een piepklein stadje gebouwd in rode bakstenen. Het dorp ontstond in de achtste eeuw rondom een priorij. In de zestiende eeuw ontwikkelde het dorp zich tot een vakantiebestemming voor de bestuurlijke elite. Veel van deze bezoekers bouwden er de mooie huizen en de kleine kastelen die nu nog in het dorpje te vinden zijn. Een bezoek waard!


Parc Zoo du Reynou
Deze dierentuin is privébezit. De dieren hebben hier volop de ruimte. Een lust voor het oog en er is een flinke wandeling voor nodig om alles te zien. Het Parc Reynou ligt aan de rand van Limoges bij het dorpje Le Vigen. www.parczooreynou.com.


Rivier de Dordogne
De Dordogne, een van de langste rivieren van Frankrijk, wordt tevens beschouwd als de mooiste. Tussen Bort-les-Orgues (groot stuwmeer) en Beaulieu-sur-Dordogne stroomt zij door Limousin en vandaar de Périgord in.La Fôret des Singes

Het apenbos! Een wandeling door dit park bos wekt de nodige lachwekkende taferelen op. De ongeveer 150 slingerapen doen hun naam eer aan en slingeren van hot naar her in de vrije natuur. Ze spelen en ravotten en u loopt er gewoon tussendoor! www.la-foret-des-singes.com.


Gouffre de la Fage
Gouffre de la Fage bestaat uit twee onderaardse gangenstelsels met prachtige kalkgordijnen in diverse kleuren, rijkelijk met kalkbogen versierde gewelven, tal van stalactieten en zuilen in de meest fascinerende varianten en een oeroude afzetting. De Gouffre is opgenomen op de lijst van natura 2000 (Europees netwerk van beschermde natuurgebieden) en herbergt ook een van de grootste vleermuizenkolonies van Europa. Een nieuwe voorstelling met licht en geluid, 2 speleologietrajecten, een paleontologieprogramma speciaal voor ontdekkingsreizigers van 4 tot 12 jaar en een film over het leven van vleermuizen laten de kinderen meer te weten komen over deze nuttige vliegende zoogdieren. Er wordt een aantal faciliteiten aangeboden: gratis parkeerterrein, picknicktafels, bar, winkel en een zelfbedieningsrestaurant in de zomer. Informatie: Gouffre de la Fage -19600 Noailles, op 12 km ten zuiden van Brive, A20, afrit 52. www.gouffre-de-la-fage.com.


Meymac
In Meymac staat de kerk van een voormalige benedictijner abdij uit de 11de-eeuw. Ook andere abdijgebouwen zijn gerestaureerd. Een van de interessantste bergen is de 854 meter hoge Signal d’Audouze tussen Felletin en Meymac met een schitterend uitzicht rondom tot aan de vulkaankegels van Auvergne. De berg vormt de waterscheiding tussen de Loire en de Dordogne. Aansluitend aan het Plateau van Millevaches liggen de Monts de Monédières met een hoogte van 911 meter. Ook van hier een mooi uitzicht.


Pompadoer
Pompadoer werd beroemd door Lodewijk XV en het aan zijn maîtresse nagelaten kasteel. Het gebouw werd tijdens de Revolutie grondig verwoest en alleen de portierswoning, voorgevel en getorende buitenmuren zijn origineel. De koning organiseerde in 1761 ook de stoeterij, waardoor het gebied een centrum werd voor de paardenfokkerij en voor de ruitersport. De nationale stoeterij (‘Haras’) kan bezichtigd worden. www.chateau-pompadour.fr.


Saint Robert
Saint-Robert is opgetrokken rond een benedictijnenklooster dat gebouwd is door de discipelen van Saint-Robert. Het dorp kende in vroegere tijden gewelddadige religieuze botsingen. Uit deze periode echter resten een prachtige versterkte romaanse kerk uit de 12de eeuw en statige huizen in hardsteen in een heuvelachtig landschap op de grens van Corrèze en Dordogne. In Saint-Robert maakt u een reis terug in de tijd met zijn vestingpoorten, typische straatjes en historische herenhuizen. Het dorp behoort tot ‘les plus beaux villages de france’. De mooiste dorpen van Frankrijk.


Ségur le Chateau
Ségur-le-Château is gelegen op het schiereiland van een lus van de rivier de Auvézère. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier een “veilige plaats”, die de burggraven van Limoges hadden uitgekozen om er hun versterkte kasteel te vestigen. In Ségur-le-Château getuigen de adellijke huizen met torentjes en de vakwerkhuizen aan een weelderig tijdperk dat het dorp kende van de 15de tot de 18de eeuw. In dit dorpje krijg je het gevoel alsof je zo de middeleeuwen instapt! Het dorp behoort tot ‘les plus beaux villages de france’. De mooiste dorpen van Frankrijk. www.segur-le-chteau.fr.


Ussel
Gelegen op 631 meter boven de zeespiegel, op de laatste uitlopers van het Plateau de Millevaches, tussen Sarsonne en Diège, illustreert Ussel goed het middeleeuwse verleden van Corrèze. De kerk Saint-Martin met Romeins koor dateert uit de 12de eeuw, de kapel des Pénitents bleus bezit een fraai altaarstuk uit de 18de eeuw van Paul Delimosin. Huizen uit de 16de en 17de eeuw: residentie van de hertogen van Ventadour, huis van communistische priesters (17de eeuw), Soubise-toren (14de-15de eeuw). Wat de vrijetijdsactiviteiten betreft, bieden het toeristische centrum van Ponty met zijn meer, het natuursportstation Haute-Corrèze, de manege en een uitgebreid netwerk van wandelpaden de mogelijkheid om vele activiteiten te beoefenen.


Uzerche
Uzerche is qua ligging en stadsbeeld betreft een van de mooiste stadjes van Limousin, wat bewezen wordt door het gezegde: ‘Wie een huis heeft in Uzerche, is kasteelbezitter in Limousin’. Behalve aan het totaalbeeld moet men zeker ook aandacht schenken aan de Romaanse kerk St-Pierre, de Bécharie-poort (het enige overblijfsel van de vroegere vestingwerken) en het mooie uitzicht van de Esplanade de la Lunade. www.uzerche-tourisme.com.