Cher

Het departement Cher grenst in het noorden aan de Loiret, in het noordoosten aan de Nièvre, in het zuidoosten aan de Allier, in het zuiden aan de Creuse, in het zuidwesten aan de Indre en in het noordwesten aan de Loir-et-Cher. Het ligt in het hart van Frankrijk, bij de grens met het Centraal-Massief. In de hoofdstad Bourges wonen ruim 70.000 mensen. Het departement omvat een achttal verschillende gebieden. In het noorden de Sologne (heideland, vijvers, bossen), de Sancerrois (wijnstreek), en het Pays Fort (een coulisselandschap met de rivier de Sauldre). In het centrum en het westen de Champagne Berrichonne (graanschuur van het land; een immense vlakte). In het zuiden de Boischaut (bossen, graanvelden) en de Marche (veelteelt). In het zuidoosten de vallei van Germigny (weilanden). In het oosten de Val de Loire. De Cher was ook belangrijk voor de Franse literatuurgeschiedenis: Alain Fournier schreef er zijn unieke ‘Le Grand Meaulnes’. www.berryprovince.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Cher

Bourges
Bourges telt ongeveer 67.000 inwoners. Al van verre is de hoog oprijzende kathedraal zichtbaar. De kathedraal staat symbool voor het trotse middeleeuwse verleden van deze aan kunstschatten zo rijke stad. Bourges ligt aan de samenvloeiing van de Yèvre en de Auron. De kathedraal St-Etienne is een hoogtepunt van gotische bouwkunst in Frankrijk. De kathedraal ontstond tussen 1200 en 1260, ongetwijfeld geïnspireerd door de nieuw bouwmethode van het Ile-de-France. De kathedraal wordt omringd door stadswijken met schitterende oude huizen, waaronder het als stadhuis gebruikte voormalige bisschoppelijk paleis (1860) aan het park en vooral de Rue Mirabeau met huizen uit de eind 15de en begin 16de eeuw. www.ville-bourges.fr.


Ainay-le-Vieil
In Ainay-le-Vieil vindt u het gelijknamige kasteel. Geflankeerd door 9 peperbusvormige torens en de 14de-eeuwse ommuring is het aanzien van middeleeuwse vesting bewaard gebleven. De vesting wordt daarom ook wel het ‘Carcassonne van (het landschap) Berry’ genoemd. Dit rond 1300 gebouwde kasteel met gracht werd op 14 december 1467 verworven door Charles Chevenon van Bigny (een directe voorouder van de huidige eigenaren). Hij bouwde het laatgotische hoofdgebouw met Italiaanse invloeden. Een rondwandeling biedt een schilderachtig gezicht op de slotgrachten en de gekanteelde middenwal. Tevens is er een bezienswaardige renaissancistische huiskapel en een grote salon met monumentale schouw. Voor de renaissancekapel, met zijn uitzonderlijke muurschilderingen, deed Charles van Bigny een beroep op de handwerklieden die ook aan de kathedraal van Bourges werkten. In het park bevindt zich een prachtige rozentuin met soorten uit de 15de eeuw. In de gehele tuin groeien ongeveer 180 soorten planten en bloemen. www.chateau-ainaylevieil.fr.


Aubigny-sur-Nère
Het mooie plaatsje Aubigny-sur-Nère is trots op zijn band met de Schotse familie Stewart. De grond van het stadje en dat van het nabij gelegen La Verrerie kwam in 1423 in het bezit van John Stewart of Darnley. Het land werd hem geschonken door Karel VII als dank voor het verslaan van de Engelsen tijdens de slag van Baugé, twee jaar daarvoor. Aubigny-sur-Nère is in het bezit van prachtige vakwerkhuizen.


Château de Verrerie
Dit mooie kasteel staat aan de rand van het Fôret d’Ivoy. Het Château de Verrerie dateert uit de vroege renaissance en is aan het eind van de 15de eeuw gebouwd door de Schot Béraud Stewart. Het bezit een dozijn authentieke en zeer charmante slaapkamers. Het kasteel bezit tevens een kapel en een galerij met fresco’s uit de 16de eeuw.


Châteaumeillant
In Châteaumeillant staat de romaanse Église St-Genès. De tussen 1125 en 1150 gebouwde kerk heeft een elegante westgevel in de kleuren roze en grijs. Het interieur van de kerk is erg ruim. De kerk is erg hoog en het koor, met 6 apsiskapellen en zijportalen, erg breed. Het Musée Émile-Chenon bezit een collectie Gallo-Romeinse en middeleeuwse vondsten.


Culan
Het Château de Culan dateert uit de 13de en 14de eeuw en ligt boven op een steile rotswand aan de rivier de Arnon. Het kasteel is in een excellente conditie. Het is tussen 1950 en 1980 gerestaureerd door de vroegere eigenaar van het kasteel, Jean Ferragut. Het is een van de weinige kastelen die nog in het bezit is van gedeeltelijke houten torens. Vanuit deze houten constructies werden stenen en andere projectielen op belagers van het kasteel gegooid. Het kasteel heeft prachtige monumentale openhaarden uit de 15de eeuw. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht op de rivier en de onlangs opnieuw beplante ‘middeleeuwse tuinen’. www.culan.fr


Abbaye de Noirlac
In Bruère-Allichamps vindt u de uit 1136 daterende cisterciënzerabdij van Noirlac. De Abbaye de Noirlac is een van de best bewaarde abdijen van Europa. Het straalt de perfectie uit van de soberheid en de gehanteerde leefregels van de cisterciënzer monniken. Dit voorbeeld van middeleeuwse kloosterarchitectuur is gericht naar de zuiverheid en het licht. www.abbayedenoirlac.fr.


Château de Meillant
Het Château de Meillant stamt uit 1510 en is gebouwd door Italiaanse ambachtslieden. De opdrachtgever was gouverneur Charles d’Amboise. Het kasteel heeft gotische en renaissancistische elementen, waaronder een weldadig versierde gevel aan de binnenplaats. Het interieur is weelderig en heeft bewerkte plafonds. Andere bezienswaardigheden zijn de tuinen en de kapel van het kasteel. www.chateaudemeillant.fr.


Sancerre
Het plaatsje Sancerre is beroemd vanwege zijn droge witte wijnen. Sancerre ligt boven op een heuvel te midden van het omliggende vlakke landschap. Sancerre bezit pittoreske huisjes uit de 15de en 16de eeuw. Van het voormalige middeleeuwse kasteel staat alleen de ‘Tour des Fiefs’ nog overeind. Vanaf deze toren heeft u een prachtig uitzicht op de Loire. www.tourisme-sancerre.com.