Charente

Charente, met Angoulême als hoofdstad, strekt zich uit in het bekken van Aquitanië. Het word in het noorden begrensd door Deux-Sèvres en Vienne, in het oosten door Haute-Vienne en Dordogne, in het zuiden door Dordogne en in het westen door Charente-Maritime. De rivier de Charente, waaraan het departement zijn naam heeft te danken, vloeit van het hoogste noorden pal zuid naar Angoulême, om daar dan de westelijke richting in te slaan. De noordelijke helft van het departement is vooral veeteeltgebied. Het kalkachtige zuidelijke deel is schraler (heidevelden) en wordt aan schapenteelt gedaan. In het westen wordt al sinds de 17de-eeuw cognac gestookt. Het grootste deel van de wijngaarden die druiven levert voor het vervaardigen van die beroemde brandewijn, ligt binnen de grenzen van het departement. Op kunsthistorisch gebied is de Charente goed voorzien: niet minder dan 400 Romaanse kerken (12de-13de-eeuw), een rits van musea en een aantal bezienswaardige, historische kastelen. Het klimaat is mild en zonnig met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden in de zomer tot ongeveer 5 graden in de winter. www.infiniment-charentes.com.


Vakantiehuizen en -appartementen in heel Frankrijk


Bezienswaardigheden Charente

Angoulême
Angoulême relt ongeveer 42.000 inwoners en ligt boven de rivier de Charente en heeft allerlei industrieën. Het belangrijkste bouwwerk is de kathedraal St-Pierre uit 1105 – 1128. Deze kathedraal is rond 1650 gerestaureerd en rond 1875 verbouwd in Romaanse stijl met Byzantijnse invloeden. De westelijke façade bevat ruim 70 sculpturen. Een tocht te voet (of per boot) langs de oude vestingmuren met hun torens, met prachtig uitzicht, is de moeite waard. Er zijn een aantal mooie huizen van adellijke families, o.a. Hotel St-Simon in de Rue de la Cloche-Verte. Het stedelijk museum is gevestigd in het bisschoppelijk paleis (12de – 15de eeuw). www.angouleme-tourisme.com.


Cognac
Cognac is het centrum van een wijngebied van circa 70.000 hectare, met een kalkbodem en een gunstig klimaat, waar men sinds de 17de-eeuw de cognac uit wijn destilleert. Oorspronkelijk werd de handel bedreven door Hollanders en Engelsen. Men spreekt van de ‘Grande Champagne’ rond Segonzac en de ‘Petite Champagne’ met de steden Jonzac, Barbézieux en Jarnac. De ‘Grande Champagne’ is de streek die de beste kwaliteit voortbrengt. Cognac heeft een schilderachtige oude stadskern met enkele herenhuizen uit de 16de en 17de-eeuw; verder het slot van de Valois met delen uit de 13de, 14de en 16de-eeuw. Dit historische monument is thuisbasis van Baron Otard cognacs. U kunt het slot bezichtigen en er eventueel een flesje cognac aanschaffen www.tourism-cognac.com.


Confolens
Confolens dankt zijn naam aan het feit dat hier de Vienne en de Goire samenkomen. Het is een fraai oud stadje met een Romaanse kerk, oude bruggen en straatjes en huizen uit de 15de tot de 18de-eeuw. Het Festival de Confolens is een ingeburgerd begrip. In 2020 werd het voor de 62ste keer georganiseerd. www.mairie-confolens.fr.


Lichéres
Lichéres, ten noorden van Angoulême, bestaat uit een eenzame Romaanse kerk, met een fraai portaal, midden tussen de velden.


La Rochefoucauld
La Rochefoucauld, dichtbij Angoulême, heeft een mooi slot uit 1622, dat aan de kastelen langs de Loire doet denken; de donjon stamt nog uit de 11de-eeuw. Binnen in het slot is een prachtige erehof, die tot de mooiste van Frankrijk behoort en Italiaanse invloeden verraadt. www.tourisme.rochefoucauld-perigord.fr.